Wie heeft de langste in Manchester?

Wie heeft de langste in Manchester?
0
0
2290

De meest waardevolle voetbalclub ter wereld komt uit Manchester, de roemruchte Red Devils van United. Dat is het al een tijdje, blijkt uit een historische rondgang door de jaarlijkse lijsten van de toonaangevende Brand Finance Football 50. Opvallend: bij de waardebepaling zijn sportieve prestaties van ondergeschikt belang.

 
In geen enkele andere economische branche is de factor emotie zo bepalend als in het voetbal. De eeuwigdurende vete van Manchester - tussen de clubs United (rood) en City (blauw) - is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Waarde wordt hier niet bepaald door prestaties, ticketsales en sponsorcontracten. Amper te meten factoren als gevoel, eer, trots en commitment bepalen de marktwaarde.

Want: stadgenoot Manchester City, blauwwitte opsmuk, geldt voor veel voetbalfans als de meest gehate club ter wereld. De rivaliteit tussen ‘cultclub’ Manchester United en ‘fakeclub‘ Manchester City is ook buiten het veld enorm.

Dat heeft alles te maken met het imago van beide clubs. Manchester United teert op een verleden wat bolstaat van legendarische spelers, historische zeges, dominantie en grote prijzen. Een cocktail die tot op de dag van vandaag resulteert in een enorme en mondiale aantrekkingskracht. Stadgenoot City speelde decennialang een ondergeschikte rol, met een beperkte aanhang en zonder noemenswaardige prestaties en minder gezichtsbepalende spelers.

 
De club van een miljard
Manchester United wordt sinds 2015 ook wel de Billion Devils genoemd. In dat jaar oversteeg de waarde van United de één miljard dollar, een wereldprimeur. Sindsdien voert de 20-voudig landskampioen de lijst van meest waardevolle club in de Brand Finance Football 50 comfortabel aan, voor bijvoorbeeld Real Madrid en Barcelona. Ook al werd er recent geen absolute hoofdprijs, zoals de landstitel of de Champions League, gepakt. Wel trouwens de FA Cup en de Europe League, ook niet mis.

Natuurlijk, United vermarkt zichzelf zeer professioneel en ook daar is weerstand tegen. Google maar eens op FC United of Manchester. Toch houdt de mythe stand.

 
Arabische dollars
Manchester City, waarvan de waarde voornamelijk in Arabische oliedollars kan worden uitgedrukt, daalde sinds 2015 op de lijst van meest waardevolle voetbalclubs van plek 4 naar plek 6. Dit jaar is de club onder de door Johan Cruijff opgeleide Pep Guardiola ongestoord op weg naar de vijfde landstitel in de historie. Toch zal City deze zomer, als de Brand Finance Football 50 2018 bekend wordt gemaakt, opnieuw United niet inhalen. Daarvoor is de club simpelweg niet geliefd genoeg. Dat komt door de overname in 2008 door de Abu Dhabi United Group (ADUG), waardoor de club in één klap schathemeltjerijk werd.

Sindsdien kocht het zich een weg naar de top. En dat traject wordt door miljoenen voetballiefhebbers over de hele wereld met argusogen bekeken. De charme van het voetbal, van de club, van de historie: alles is verdwenen. Manchester City wordt gezien als een plastic club, die bovenaan staat omdat de berg waarop het woont gebouwd is met overtollige oliedollars.

Vertaald naar de straat: als je elk jaar de beste spelers koopt, is er geen reet meer aan. Vraag maar om je heen: wie kijkt er nou nog voor zijn lol naar een wedstrijd van Manchester City?

De invloed van emotie in waardebepaling is een interessante ontwikkeling. Met bijna alles in het leven kan gerekend, getoverd en gefraudeerd worden. Behalve met emotie. Of passie. Of liefde. Sjoerd Mossou, sportverslaggever van het Algemeen Dagblad, schreef er al menig gloedvol betoog over: fans bedonder je niet. En: clubliefde is niet te koop. Twee van zijn stokpaardjes. En zo is het.

 
Voetbalromantiek
Voetbal loopt voorop in de strijd tegen de geregisseerde marktwaarde. Er zijn meerdere anti-stromingen die terrein winnen. ‘Against Modern Football’ is de bekendste. Hoe meer Neymarretjes, De Bruyntjes of Coutinhootjes er verkocht worden, hoe vruchtbaarder de voedingsbodem. Ook in Nederland is dat zichtbaar. Op de verschroeide grond van voetbalbladen bloeien nieuwe, nostalgische titels als Panenka, Staantribune en Santos.

We moeten het blijven volgen, de vete van Manchester. De ontwikkeling in deze saaie, grijze industriestad waar het altijd regent, is exemplarisch voor een veel grotere strijd. Eentje waar marketeers zich al decennia over buigen omdat het zo verdomde moeilijk is de code te kraken. Want achter het duel tussen elf rode en elf blauwe miljonairs met voetbalschoenen aan, gaat een façade schuil waarin geregisseerde marktwaarde frontaal duelleert met de essentie van de mens: emotie. En ondanks de inzet van zo’n beetje de gehele olievoorraad ter wereld, staat de geregisseerde marktwaarde nog steeds met 10-0 achter.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft