Wat als Spotify Edwin Evers koopt?

Wat als Spotify Edwin Evers koopt?
0
0
1270
Door Jan-Willem Brüggenwirth

Een zender als 3FM is diep weggezakt en Spotify zet het lineaire radiomodel onder stevige druk. Daarom stellen we marketing- en mediaman Jan-Willem Brüggenwirth maandelijks een vraag over radio. Vandaag, met dank aan Erik de Zwart die deze vraag op het MWG-congres stelde: wat als Spotify Edwin Evers koopt?

 
Dat leek me een prima vraag om te beantwoorden. De vraagt maakt direct duidelijk waar het bij Spotify aan schort. Actuele content! Hoe actueler hoe beter. Dus de vraag is niet zo raar. Want het is een platform van muzieklijstjes die door iemand anders gemaakt zijn of door jezelf zijn samengesteld. Iemand die een bepaalde playlist volgt is daar na een tijdje op uitgekeken. Je eigen lijstje samenstellen is één keer leuk, misschien twee keer, maar de aardigheid gaat er snel van af voor de grote massa.

 
Hoe ga je dan grote drommen mensen naar je platform halen? Door topentertainment en actualiteit te bieden. En daar kan een jock als Edwin Evers natuurlijk wel voor zorgen. Met de komst van WIFI in de auto kan dit snel gaan, maar tot het moment dat dit nog geen normale zaak is, gaat het denk ik niet snel gebeuren dat Evers zo’n overstap maakt. Dus voorlopig is er nog niets aan de hand, maar binnen nu en drie tot vijf jaar is dit zeker een denkbaar scenario.

 
Tips voor Spotify
In die tussentijd heb ik wel een paar tips voor Spotify. Zorg dat je per land en dus ook in Nederland een groep met interessante mensen hebt die playlists samenstellen. En als deze BN’ers maar genoeg volgers hebben op social media is de link naar die muzieklijstjes snel gevonden. Dit resulteert ook in grote aantallen en biedt voorlopig een goed alternatief voor iemand als Evers. Diezelfde lijn is natuurlijk ook door te zetten naar internationale bekende sterren. Maar echt actueel wordt het echter nooit zonder een ochtendshow als die van Evers en dat betekent dat de grote getallen nog wel even op zich laten wachten.

 
De toekomst van lineaire hitradio   
 
Hitradio is there to stay. Er zullen altijd populaire muzieknummers zijn die door grote groepen super gevonden worden. En er zullen ook altijd lijstjes zijn; of dat de Top 40 is of een andere lijst. Dus op het gebied van Hitradio verandert er niet zo veel mits de verschuivingen maar frequent genoeg zijn. Anders blijf je weken, maanden naar dezelfde muziek luisteren. Talpa heeft met ‘top 40 radio’ eigenlijk al een prima invulling gegeven aan digitale hitradio. De grote discussie gaat over het feit hoe de lijstjes worden samengesteld. Waar is succes of hitstatus op gebaseerd? Er moet eigenlijk een neutrale herijking komen voor hits. En niet zoals nu, behalve op de cijfers ook op gevoel en voordracht van een aantal radiomensen die zeggen er verstand van te hebben.

 
 
Talpa moet vooroplopen 
 
En in deze discussie moet YouTube meteen meelopen. Wat daar gezien en geluisterd is, zou nog nadrukkelijker moeten bijdragen aan eventuele hitstatus. Dat luisteren wordt sowieso steeds meer luisteren én kijken tegelijk, dus beeld gaat een nog veel belangrijkere rol innemen. En vanuit die gedachte is over vijf jaar lineaire hitradio zoals wij die al jaren kennen ten dode opgeschreven. Sonos experimenteert niet voor niets met beeld en geluid. De concurrentie kan dus uit onverwachte hoek komen. Als we dan zien dat Martin Garrix met zijn laatste hit meer dan 250 miljoen impressies heeft dan is volkomen duidelijk welke richting het op gaat.

 
 
Jan-Willem Brüggenwirth was van 2004 tot 2013 directeur van de 538Groep.  Daarna was hij Director ILP World Wide bij Brand Loyalty. Inmiddels is hij werkzaam bij direct-marketingbureau ‘de creatieve directie’. Oorspronkelijk komt Brüggenwirth trouwens uit de reclamewereld dus we zullen hem vooral marketingvragen stellen.
 
 
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft