Waarom de Netflix-podcast gaat slagen

Waarom de Netflix-podcast gaat slagen
0
0
11730

Zondag zag ik, samen met 855.000 andere kijkers, de laatste aflevering van Penoza. Na vijf seizoenen kreeg de prachtserie een fantastisch open einde, waar ik nog dagen over zou willen napraten. Helaas kijkt niemand in mijn directe omgeving naar Penoza, waardoor mijn nazorg beperkt bleef tot Twitter. Gelukkig maakte Netflix Nederland gisteren bekend met een Nederlandstalig podcastkanaal te komen: vanaf 1 november is de eerste aflevering van De Netflix NL Podcast te horen via SoundCloud en te downloaden via iTunes. Gratis. Voor Penoza is het te laat, maar voor liefhebbers van eighties sf-serie Stranger Things staat de napraat paraat - daar gaat de eerste podcast namelijk over.

Liever enthousiasme dan expertiseAdam Curry (‘podfather’ / podcastpionier) en dochter Christina (35,3K volgers op Instagram) bespreken onder andere hun tweede seizoen. Een beetje zoals de Moltalk, maar dan - net als Netflixseries - op een tijdstip naar keuze. Voor de altijd welkome duiding zou het interessant zijn ook televisiewetenschappers, filmhistorici of regisseurs uit te nodigen, maar door in te spelen op enthousiasme en fandom en niet uitsluitend op expertise, zou Netflix de podcast ook zomaar heel authentiek kunnen maken. Een beetje zoals dat ook voor Klöppings media-podcast geldt (eerder al op Frank.news). Bovendien biedt Netflix op deze manier vanuit het eigen merk een kanaal waar nagepraat kan worden, naast de vele (vooral Engelstalige) podcasts waarin House of Cards, Better Call Saul en zelfs slechte Netflix-films besproken worden door enthousiastelingen. De behoefte is er dus.

Concurrentie voor blijvenNetflix wil ‘met regelmaat’ nieuwe podcasts op het nieuwe kanaal gaan aanbieden, en is daarmee de eerste Nederlandse online-entertainmentservice die een podcastkanaal begint. Slim, met zo’n sterk merk, een groot bereik - ruim twee miljoen abonnees in Nederland - en om vernieuwend te blijven in tijden waarin Apple de concurrentie met Netflix zo grootschalig inzet dat het bedrijf naar verluidt zelfs met Steven Spielberg in zee gaat (steek onder water: de eerste serie van dit concurrerende platform zou een reboot van Amazing Stories zijn, Spielbergs jarentachtig-scifiserie).
Bovendien lijkt de podcastmarkt voorzichtig te groeien. Hoewel er geen betrouwbare cijfers zijn van podcasting in Nederland, toont Amerikaans onderzoek aan dat het aantal luisteraars gestaag toeneemt - en dat de meerderheid (85 procent) podcast-afleveringen grotendeels of volledig af te luisteren. Niet voor niets lanceerde NU.nl onlangs de eerste dagelijkse nieuwspodcast van Nederland en investeert NRC naar verluidt in de ontwikkeling van podcasts. We willen bijgepraat worden wanneer we maar willen, in de auto, op de fiets of tijdens het koken.
Mogelijkheden te overMet veel eigen, hooggewaardeerde en kwalitatieve content heeft Netflix trouwens aanknopingspunten genoeg voor series aansprekende podcasts. Nederlandse misdaadjournalisten of Penoza-acteurs die bijpraten over Making a Murderer? Oud-politici die fan zijn van House of Cards en uitleggen waarom ze Frank Underwood haten of van hem houden? Spuiten en slikken-presentatoren die over Breaking Bad napraten? (Hobby)koks die over hun favoriete aflevering van Chef’s Table praten? Ik zou er allemaal naar luisteren. In de VS wordt al tijden gespeculeerd over welke partij ‘de Netflix van spoken audio’ wordt. Misschien wordt dat Netflix zelf wel.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft