Waar bemoeit SIRE zich eigenlijk mee?

Waar bemoeit SIRE zich eigenlijk mee?
0
1
4198

Van alle vormen van marketing vind ik out of home één van de vriendelijkste varianten. Vrolijke, grappige, artistieke of soms ook ronduit saaie posters op bushokjes bijvoorbeeld. Niet opdringerig, je kan gewoon de andere kant opkijken als je er geen zin in hebt. Lekker laag irritatiegehalte. Totdat één keer in de zoveel tijd de abri’s weer vol hangen met een campagne van SIRE. Mijn nekharen staan direct recht overeind van deze typisch Nederlandse betutteling. Laten we alsjeblieft zo snel mogelijk ophouden met deze onzinnige campagnes! Of toch niet?

Kritische noot
De Stichting Ideële Reclame (SIRE) was de afgelopen tijd veelvuldig in de media naar aanleiding van het 50-jarig bestaan. Ook daar werd met enige regelmaat een kritische noot gekraakt over de morele campagnes. Met name hun laatste staaltje Laat jij jouw jongen gewoon jongen zijn? kreeg het zwaar te verduren. Het COC noemde de campagne ‘Oubollig en ronduit schadelijk’. En ook uit wetenschappelijke hoek klonk veel kritiek op het spotje waarvan de boodschap volgens experts helemaal niet wetenschappelijk te onderbouwen is.

Primitieve reactie
Allemaal waar, maar bij mij roepen de campagnes van SIRE vooral een nogal primitieve reactie op: waar the f*** bemoeien jullie je mee?? Ik bepaal zelf wel of mijn kind behoefte heeft aan ravotten of niet. Ik kan ook echt heel goed zelf beslissen of ik wel of niet een selfie wil maken, mijn rimpels wil laten weg-botoxen of het ‘druk druk druk druk druk’ wil hebben. Geen enkele Voor wie jij doe jij het eigenlijk-spot van SIRE die daar ook maar een fractie invloed op heeft.

Morele bedoelingenDaarnaast heb ik ook zo mijn twijfels over de morele bedoelingen van de makers. SIRE is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen gesubsidieerd initiatief van de overheid. De reclamewereld werkt gratis mee aan de totstandkoming van de campagnes en de media stellen hun dure advertentieruimte om niet ter beschikking aan de stichting. Een veelgehoord argument voor reclamebureaus om zich in te zetten voor de SIRE-campagnes is omdat zij ‘iets willen doen voor de maatschappij’. Klinkt prachtig, maar ik geloof niet dat er veel bureaus zijn waar dit morele ideaal het enige uitgangspunt is bij het aangaan van een dergelijke campagne. Natuurlijk hoopt ieder bureau op commercieel succes. Een campagne die iets losmaakt of, beter nog, een prijs verdient. Geen betere reclame voor je bureau!

Andere mindsetMaar toch, als ik kijk naar de lange lijst met campagnes die SIRE tot op heden de wereld in geholpen heeft, zitten er toch een aantal tussen waarvan ik vermoed dat ze wel degelijk een verschil hebben gemaakt. ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’ bijvoorbeeld. Of ‘Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees snijdt?’. Campagnes die op den duur hebben bijgedragen aan een andere mindset over deze thema’s. En daar kun je dan natuurlijk moeilijk op tegen zijn. Dus nee, misschien moeten we SIRE niet zo snel mogelijk de wereld uit willen helpen. Misschien moet ik gewoon flink op mijn tong bijten bij al die bemoeierige, in mijn ogen misplaatste campagnes, in de hoop dat er snel weer eentje tussen zit die écht wat doet.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Gast

[…] Waar bemoeit SIRE zich eigenlijk mee? […]

0
[…] Waar bemoeit SIRE zich eigenlijk mee? […]