Voor wie het leuk vindt…sieraden van Jelka van Houten op Instagram

Jelka-van-Houten
0
0
6522

Instagram is het domein van de influencer en zijn/haar volgers. De fitboys en -girls strooien met kortingscodes voor proteïneshakes en strakke sportleggings. De foodies proberen boxen met verse maaltijden aan je te slijten. En de make-up goeroes…Duidelijk, niet? Altijd in opdracht van een (groot) merk.

En als de influencer alle spullen van de merken die hij of zij vertegenwoordigt zat is, worden ze gewoon weer verkocht. Ook op Instagram. Zoals de modemeisjes hun garderobe één keer in de zoveel tijd doorspitten en op United Wardrobe - het Marktplaats voor gedragen modemeisjeskleding - aanbieden. Met een persoonlijk publiek van honderdduizenden volgers die hen adoreren, natuurlijk een slimme zet.

Ambachtelijk verkopen via Instagram
In schril contrast staat een andere beweging, namelijk die van mensen die Instagram inzetten als verkoopkanaal van producten met een ambachtelijk karakter. Van een beweging kun je trouwens helemaal niet spreken; ik ontdekte wat losse 'cases' die mooi laten zien dat Instagram slechts het middel is en de gebruiker de regels bepaalt.

Gouden vogeltjesoorbellen
Niet lang geleden viel mijn oog op een Instagram-plaatje waarvan ik behoorlijk vrolijk werd als fan van goud, vogeltjes en sieraden. In het plaatje kwam het allemaal samen. De gouden vogeltjesoorbellen bleken vervaardigd door Jelka van Houten die naast actrice ook sieradenmaker bleek te zijn. Iets wat Google je niet vertelt, want zoek maar eens op voor- en achternaam en 'sieradenmaker' en gij zult niet vinden. De Instagram-post was er gewoon een tussen velen anderen, die gezamenlijk een 'lekker rommelige random feed' opleverden.

Even een dm'tje om te zeggen dat ik ook zo'n vogel wilde, gegevens uitwisselen, geld overmaken en een paar dagen later had ik de oorbel, verpakt in een vloeipapiertje en doosje met handgeschreven etiket, in huis. Wat een nostalgie ging er uit van al die laagdrempeligheid. Online bestellen, maar dan wel met de belofte van ambacht, inclusief wachten tot het pakketje door de brievenbus valt.

De schilderijen van Janne Schra
En zo was het ook Instagram waardoor ik ontdekte dat zangeres Janne Schra af en toe schilderijen maakt en verkoopt. Ik heb nog niets besteld, maar bekijk soms haar feed nieuwsgierig of er nieuw werk is en of 'dat ene schilderij' al verkocht is. Soms zijn de laatste schilderijenposts al ver naar beneden gezakt en verdrongen door dagelijkse plaatjes van observaties, belevingen en alles wat gedeeld mag worden.

Maar dat is ook precies de charme. Deze maker szijn dan wel bekend vanwege hun 'hoofdberoep' waarmee ze zich in the picture hebben gespeeld, ze hebben geen volgersaantallen waarmee ze zich kunnen meten met de 'influencers'. Ze hoeven niet iets met vaste frequentie schreeuwerig te promoten.

Wat ze wel hebben, is - ik heb het ze nooit gevraagd, maar ze stralen het wel uit - liefde voor de dingen die ze maken. Af en toe iets te koop aanbieden. Zonder poespas. Zonder marketingtoeters en -bellen. Zonder een beroep te doen op het BN'erschap. Gewoon lekker een beetje vanuit de luwte. Voor wie het leuk vindt. 

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft