‘The Big Five’ nemen tv over

‘The Big Five’ nemen tv over
0
0
1430

De jaarcijfers 2017 van de Stichting Kijkonderzoek (SKO) geven een ragfijn en tegelijkertijd dramatisch beeld. Nog nooit werd er zo weinig tv gekeken. Maar, geen paniek: tv zal altijd blijven bestaan.

Als een verrassing komen de keiharde cijfers van de SKO niet. We kijken allemaal minder. En áls we dat doen, is het minder frequent. Zo simpel is het. De dalende kijkcijfers lopen parallel met het bereik en dus neemt de interesse van adverteerders af. Dat wil zeggen: de interesse verplaatst zich.

Één zender staat in de plus en is dus het vermelden waard: NPO1 zag als enige haar marktaandeel groeien. Daar is dan weer een simpele verklaring voor: de doelgroep tot 59 jaar is nog vergroeid met tv-kijken. Er is een duidelijke scheidslijn in de maatschappij. Daar waar jongeren zich massaal op YouTube storten, houden ouderen vast aan het traditionele kastje kijken. NPO1 is al decennialang favoriet in die doelgroep. De commerciëlen moeten het juist van jongeren hebben, maar die kijken steeds vaker weg.

 
Geen verrassing
Voor de commerciële partijen als SBS en RTL komen deze cijfers niet als een verrassing. Zij maken zich al jaren zorgen. Wat veel interessanter is: hoe gaan zij zich hier tegen wapenen? Of gaan ze - al dan niet strijdend - ten onder? Verdwijnt tv?

 
Gepensioneerde tv-expert
Om op die vragen antwoord te krijgen, belde ik even met Lex Muller. De inmiddels gepensioneerde tv-expert, die de sportafdelingen van eerst RTL en daarna SBS grootmaakte. Hij keek in zijn slagingsdrang vaak naar wat er in Amerika gebeurde en voorspelde tien jaar geleden al dat tv op de huidige manier geen bestaansrecht meer heeft.
,,In Nederland denken we nu nog dat als mensen ouder worden, ze van YouTube overstappen naar t- kijken. In Amerika schijnen de eerste voorzichtige conclusies anders te zijn. Maar er is nog langer onderzoek nodig.”
Hij helpt gelijk een misvatting uit de weg. Want, zo vindt Lex, het is een inschattingsfout van mediabureaus en de commerciëlen om de groep ouderen te bagatelliseren. Want we krijgen steeds meer ouderen, die over het algemeen nog aardig wat te besteden hebben. Om vervolgens meteen te waarschuwen: ,,In Nederland denken we nu nog dat als mensen ouder worden, ze van YouTube overstappen naar tv- kijken. In Amerika schijnen de eerste voorzichtige conclusies anders te zijn. Maar er is nog langer onderzoek nodig.”

 
Tv bestaat nog over tien jaar
Lex, als dat zo is, dan bestaat tv over tien jaar toch niet meer? ,,Jazeker wel. In tegenstelling tot de kranten zal tv nooit verdwijnen. Alleen het kijkgedrag zal nog meer veranderen. Je kijkt via je apparaten, naar Netflix of Videoland of uitgesteld. Wist je dat ze in Amerika uitgesteld kijken meenemen in de kijkcijfers? Hier zijn we nog niet zo ver.”

Interessant. SKO, lezen jullie mee? Niet alleen mediabureaus, ook stichtingen moeten mee innoveren!

 
Sportrechten belangrijk
Live-tv wordt nog belangrijker. Lex voorziet een paringsdans om de sportrechten. ,,Partijen als Amazon, Facebook, Netflix, Google of Apple hebben zoveel geld dat deze partijen wereldwijd sportrechten gaan opkopen. Om ze op eigen kanalen uit te zenden. Live kijken, uitgesteld kijken. Wat de consument wil. Ik denk dat zij de kanalen worden ingericht naar de actuele behoefte van een breed publiek. Dat is een interessante ontwikkeling waarvan het niet de vraag is of het gaat gebeuren, maar wanneer.’’

Volgens Lex Muller is het onherroepelijk. De Big Five gaan zich ontfermen over tv. Misschien kijken we straks nog vaker live voetbal of een live concert in de trein. Want ook de technologische ontwikkeling staat niet stil.

En het Nederlandse omroepbestel? Dat ziet er dan totaal anders uit.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft