Talpa koopt StukTV. Meesterzet of zeepbel?

Bas_van_Teylingen
0
0
5008

Blogger, YouTuber en veel meer Bas van Teylingen houdt van YouTube en van YouTubers. En dus sliep hij onrustig vannacht toen bekend werd dat John de Mol het YouTubekanaal StukTV kocht. Want dit kan wel eens heel groot zijn voor zijn wereld. Toch?


Door Bas van Teylingen

Gisteravond was er ineens opzienbarend nieuws. John de Mol maakte namelijk bekend dat Talpa het zeer succesvolle YouTube kanaal StukTV had gekocht. Een top 3 YouTube kanaal in Nederland: 1.934.230 abonnees en in totaal 707.028.320 weergaven. En daarnaast meldde De Mol dat de voorman van StukTV, Giel de Winter, creatief directeur is geworden van de afdeling Social van Talpa. Het is de eerste keer in Nederland dat een groot mediabedrijf een dergelijke aankoop doet. Ze kopen niet alleen het YouTube kanaal met alle bestaande content, maar ook het kernteam van makers achter StukTV dat wekelijks de content bedenkt en produceert.


Niet de eerste keer
In 2016 was er in Amerika een vergelijkbare situatie. CNN kocht het bedrijf Beme van 's werelds bekendste YouTuber Casey Neistat voor 25 miljoen dollar. Groot nieuws natuurlijk. En minstens zo opzienbarend. Klein verschil is dat CNN niet het kanaal van Neistat kocht, maar alleen zijn bedrijf. Een jaar later kondigde Neistat aan dat hij het bedrijf alweer ging verlaten. De samenwerking en de resultaten waren toch niet zo uitgepakt als men van tevoren had gedacht. En na zijn vertrek stopte CCN met het bedrijf dat het veertien maanden daarvoor nog had gekocht.


Waarom is het StukTV huwelijk met Talpa wel een succes?
John de Mol laat Nederland zien dat hij YouTube als platform echt serieus neemt. En zoals hij zelf zegt: 'Hiermee maken wij een statement: wij willen ook in het online social domein hét Nederlandse mediabedrijf worden' En dat is goed voor het Nederlandse medialandschap. Het is een signaal naar adverteerders, zenders, omroepen, media- en reclamebureaus en ook naar andere YouTubers.

Met andere woorden: YouTube neemt de rechtmatige plaats in binnen de traditionele media. Het kan niet langer afgedaan worden als 'die online speeltuin voor kinderen waar schreeuwende vloggers verrassingseieren uitpakken en slijm maken'
een metafoor voor de manier waarop er al jaren door veel traditionele media negatief over YouTube gepraat wordt.

Giel de Winter als creatief directeur binnen de afdeling social van Talpa is ook een interessante move. Al eerder is er in een column geroepen door CCO van Talpa Network Ruud de Langen (voorheen Mindshare) dat De Winter programmadirecteur moest worden bij RTL Nederland om daar de boel eens flink op te schudden. Daar werd door een hoop mensen lachwekkend op gereageerd.

Terwijl het eigenlijk niet eens zo'n slecht idee was. De leeftijd van de kijker op lineaire tv gaat elk jaar alleen maar omhoog omdat de jonge kijkers aan de onderkant massaal afscheid nemen van lineaire tv en kiezen voor VOD. Of dat nu YouTube, Videoland, Twitch of Netflix is. Een frisse kijk van een succesvol maker met relevante kennis zou dan een slimme zet kunnen zijn. En dat ziet Talpa dus ook.


Werken voor een baas
Alleen is de vraag of Giel de Winter daadwerkelijk voor een baas kan werken? Hij is namelijk een YouTuber, een autonome maker die maakt waar hij zin in heeft, die volledig zijn onderbuikgevoel volgt, een rebel, een zelfstandig ondernemer. Hij is ooit met YouTube begonnen omdat hij eigen content wilde maken en hij met zijn ideeën niet kon doordringen tot de Hilversumse kringen. Hij had goede, creatieve ideeën, hij wilde TV maken. Vandaar ook de naam StukTV. Op eigen kracht is hij gekomen waar hij nu is, maar nu komt daar verandering in. Ik ken de details van de deal niet, maar de Winter gaat nu in het grootste mediabedrijf van Nederland werken en daarmee zal hij ook een deel van zijn autonomie in moeten leveren.


Twee kanten
Een andere vraag is wat de insteek van Talpa is. Dat kan namelijk twee kanten op gaan. In mijn ogen kan er maar één kant succesvol zijn en dat is dat Talpa flink gaat investeren in YouTube kanalen, mensen en content. En dat het daarmee de YouTube markt 'volwassen' maakt. De andere kant is proberen lineair kijken te 'verjongen' met YouTube content. Oftewel de cord cutters en de cord nevers van deze wereld weer proberen terug te halen naar lineaire tv.

Dat laatste lijkt mij een Mission Impossible. In 2015 heb ik het kanaal
#FIRST opgezet voor Ziggo met dezelfde insteek en dat is faliekant mislukt. Tenminste, op tv. Op YouTube daarentegen is het een enorm groot succes en met gemiddeld 7 miljoen views per maand het grootste Nederlandse jongerenplatform op YouTube. Met andere woorden: jongeren keren niet meer terug naar lineaire tv.


Volgen er meer?
Grote vraag is of Talpa nu meer YouTubers in gaat lijven. Bij de bekendmaking gisteren waren er meer grote YouTubers aanwezig en het zou zomaar kunnen zijn dat de overname van StukTV pas het begin is. Als YouTuber is het elke keer weer de onzekerheid of jouw video gaat scoren. Je moet altijd vooraf zelf investeren in je content en het is de vraag of je dat met views en campagnes gaat terugverdienen. Met Talpa achter je kun je in principe bedenken en maken wat je wilt. En dat was ook wat John de Mol zei tegen de jongens van StukTV: ga maar maken wat je wilt. Een aanlokkelijk aanbod waar menig succesvol YouTuber toch even van achter zijn of haar oren zal krabben.


Wat vinden de abonnees hiervan?
Dat is een zeer belangrijke vraag die we vooral niet moeten vergeten. Zonder de abonnees die zorgen voor die maandelijkse views ben je nergens. Blijven ze loyaal? Is de YouTube content straks nog wel 'YouTube genoeg' of zien ze het als verkapte tv content op YouTube. En begrijp mij niet verkeerd. Ik ben een groot voorstander van kwalitatief betere content op YouTube, om niet te zeggen 'tv waardige content'. En dat is ook de wens vanuit Google. Het zolderkamer sfeertje heeft zijn langste dagen wel gehad. En dan bedoel ik niet dat we TV-content 1 op 1 moeten uploaden op YouTube, maar dat er voor elke kijker onder de 58 (de leeftijd van de gemiddelde NPO kijker.) relevante, kwalitatieve content moet komen op YouTube.


'If you can't beat them, join them!'
Eerder gaf John de Mol aan dat hij het gevecht wilde aangaan met Google en Facebook. Een interessante gedachte waarin ik nog wel mogelijkheden zag, maar nu lijkt het tij gekeerd. Ik denk mede door de komst van Ruud de Langen die eerder dit jaar overstapte van Mindshare naar Talpa Network om daar leiding te geven aan alle creatieven binnen Talpa Network.


Gamechangers

Ik hoop van harte dat dit de revolutie is waar we al tijden op zitten te wachten. Dat YouTube nu eindelijk volwassen gaat worden in het Nederlandse medialandschap. Ik hoop dat Giel zijn autonomie kan behouden binnen het immense Talpa concern. Dat John de Mol en Ruud de Langen hem de vrijheid geven die hem gemaakt hebben tot wat hij nu is. Ik hoop dat Talpa inziet dat ze niet moeten proberen de jonge kijker met deze stap terug te kunnen halen naar lineair kijken en/of luisteren. Ik hoop dat we over een aantal jaar met een grote glimlach kunnen terugkijken op dit moment. Geen Casey Neistat scenario, maar een geslaagd huwelijk tussen StukTV en Talpa Network!


Bas van Teylingen is Creative Chief Officer & partner bij Online Cookie Collective, een Creative Digital Production Partner dat merken, mensen en bedrijven helpt met digitale transformatie op het gebied van social video (P/S/T/A/VOD), influencer marketing en original online content.

Werkt zowel voor- als achter de schermen binnen media. Regisseur van vele succesvolle (online) formats en bewezen lineaire televisieprogramma's. YouTuber (52K+ abonnees) en oprichter van De Tube School, de eerste school in Nederland waar jonge mensen, bedrijven en merken alle facetten van YouTube en content creatie leren van de grote YouTubers zelf. Regisseur en co-producent van de eerste echte YouTube bioscoopfilm in Nederland en België: De Film van Dylan Haegens. Geeft als spreker lezingen over toegepaste creativiteit, digitale transformatie, authenticiteit en ethiek binnen (online) media met YouTube als expertise. Bas is YouTube Certified. 

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft