Raak of mis schieten met emotie

Raak of mis schieten met emotie
0
0
7194

Inspelen op emoties van je klanten is een van de meest effectieve marketingstrategieën. Maar hoe voorkom je dat je grap averechts uitpakt? De truc: trigger je emoties op zo’n manier dat jouw klanten zich belangrijk voelen.

 
Joe Chernov, marketing goeroe bij uitstek, verwoordt het als volgt: ,,Good marketing makes the company look smart. Great marketing makes the customer feel smart.” Een credo dat marketeers wel begrijpen, maar hoe creëer je campagnes die hier invulling aan geven? Als bedrijf doe je alles voor engagement en klantenbinding. De consument of klant moet ‘iets speciaals’ voelen bij het product of dienst dat je aanbiedt. Apple deed en doet dit perfect; een laptop verkopen die ruim de helft meer kost dan die van de concurrent, maar we associëren ons nou eenmaal graag met de boodschap die Apple uitdraagt: anders willen zijn dan de massa, pionier zijn, speciaal. Maar kijk om je heen en zie hoe speciaal we allemaal zijn. Immers, bijna iedereen loopt met een iPhone of Macbook rond. Zo speciaal is het dus niet. Terwijl we dat gevoel wel hebben.

 
Gevoel creëren 
Goede marketeers weten dit en richten daar hun campagnes op in. Denk er maar eens vijf minuten over na waarom iemand voor merk X, Y of Z kiest, terwijl ze allemaal hetzelfde kunnen én doen. We hebben allemaal onze voorkeuren, simpelweg door het gevoel dat een merk ons geeft. Een gevoel dat gecreëerd wordt door marketingspecialisten.

Maar consumenten zijn natuurlijk niet allemaal hetzelfde. De een kiest voor de underdog, de ander voor de favoriet. En de een is gevoeliger voor humor, terwijl de andere getriggerd wordt door andere emoties.

 
Humor versus emotie 
In Nederland zie je campagnes voorbij komen die vooral bol staan van humor. Denk aan de commercials van Jumbo, Amstel, Heineken, Volkswagen. In Amerika wordt er meer op gevoel gespeeld. Amerikanen plaatsen helden op een voetstuk, in Nederland zien we liever dat een coureur als Max Verstappen ‘gewoon lekker’ zichzelf blijft. Weten dus wat je doelgroep karakteriseert. Dezelfde doelgroep moet per land of regio totaal anders benaderd worden.

 
Dunne scheidslijn 
In een artikel van Melissa Manthos wordt heel goed uitgelegd hoe je hier mee om kunt gaan en hoe dun de scheidslijn is tussen het effectief gebruik van humor en het beledigen van mensen door stereotypen te gebruiken. De truc is juist om hun emoties te triggeren en een positief gevoel rond jouw merk te creëren. Vergeet nooit dat je doelgroep uit mensen bestaat, die denken, voelen en negatief of positief kunnen reageren op wat je probeert te verkopen. Niemand wil zich een nummer voelen, dus moet je boodschap ervoor zorgen dat mensen zich belangrijk voelen. Ze willen graag ergens bij horen en vinden het daarom belangrijk hoe ze eruit zien en hoe mensen over hen denken. Als marketeer moet je ze daarom het gevoel geven dat ze dankzij jouw merk iemand zijn.

 
Brain picking 
Nog zo’n gevleugelde uitspraak: ,,The best marketing doesn’t feel like marketing,” aldus de CEO van Marketoonist, Tom Fishburne. Er wordt uitgelegd dat ons brein enkel de dingen oppikt die onze interesse hebben. Het is ook opvallend hoeveel witte auto’s je ineens ziet als je erop gaat letten. Dat is dus ons brein die aan het werk is: oppikken wat onze interesse heeft. Het was er altijd al, alleen was er geen nood om er speciaal op te letten. Als marketeer moet je weten wat je klant wil en wat diens brein wil oppikken. Als je daar je campagne op inricht kan het niet anders dan een succes worden.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft