Picture (not) perfect

Picture (not) perfect
198

In de rubriek Franky beschrijven redacteuren van Frank.news hun eigen, persoonlijke media-ervaring of -ergernis. Vandaag Kim Buitenhuis over Facebook, dat per ongeluk een advertentie van een dikke vrouw weigerde en daarmee de klok voor de perceptie van het vrouwelijk lichaam jaren terugzette.

 
‘Facebook weigert advertentie met plus-size model in bikini’, kopt Nu.nl deze week. Driftig klik ik het artikel open. Gelukkig, het blijkt een foutje te zijn. De advertentie is alsnog goedgekeurd. Uitleg: Facebook let goed op dat advertenties er niet voor zorgen dat mensen op een slechte manier over zichzelf gaan denken. De advertenties die dit volgens het sociale medium wel veroorzaken, worden geblokt. Oké...

 
Perfecte plaatje is uit
 
Wat attent van Facebook dat ze mij daarvoor willen behoeden. Grappig genoeg zijn er alleen de afgelopen jaren verschillende onderzoeken gedaan waaruit juíst blijkt dat (vooral) vrouwen onzeker worden door al die perfecte plaatjes die op Facebook en andere sociale media worden gepost. Zo blijkt uit een onderzoek uit 2014 van de universiteiten van Strathclyde, Ohio en Iowa dat hoe meer tijd vrouwen doorbrengen op Facebook, hoe groter de kans is dat ze negatief zijn over hun lichaam (bron; gezondheidsnet).

En om het verhaal nog leuker te maken; het gaat in het geval van deze bijna-geboycotte-advertentie met een foto van model Tess Holliday om een evenement dat ‘body positivity’ promoot.

frank.news

 
Gelukkig is ‘body positivity’ en ‘imperfectie’ onder de nieuwe generatie social influencers ook steeds meer een trend. Zo posten de fit girls naast hun perfect belichte sixpacks, steeds vaker een vet- of eerder huidrolletje hier en daar. Daardoor neem ik, en vast veel meer van hun volgers, ze een stuk serieuzer. Wat weer in het voordeel werkt van alle merken die ze promoten. Begrijp me niet verkeerd; hartstikke knap hoor zo'n sixpack, maar dat je laat zien dat je niet 24/7 op je tenen met aangespannen spieren voor de spiegel staat, maakt je toch een stukje menselijker.

frank.news

Het is ook niet voor niets dat in de advertentiemarkt al langer succes wordt geboekt door ‘echte mensen’ in te zetten. Denk aan de succesvolle Dove-reclame. Daar kan Facebook nog wat van leren.