Paul Roetzer: AI in marketing kost geen banen, maar levert geld op

ai
0
0
2262

Angst voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning in marketing is nergens voor nodig. Ja, het gaat je baan en je bedrijf veranderen, maar het levert vooral heel veel geld op, betoogt de Amerikaanse AI-expert Paul Roetzer.

Hij is een van de topsprekers tijdens de zesde editie van het Content Marketing Fast Forward (CMFF) congres in Amsterdam op 11 april. Dat staat in het teken van zogeheten 'Content Frenemies'. Met dit thema willen initiatiefnemers AJ Huisman en Bert van Loon zich richten op de spanningsboog tussen technologieën, zoals Artificial Intelligence, en 'good old' menselijke creativiteit. Oftewel: Is AI vriend of vijand van de marketeer? Het congres wil via internationale sprekers en cases laten zien hoe beide succesvol kunnen samenwerken.


Toegankelijk en bruikbaar
Want dat AI de marcom branche en het vak van marketeers revolutionair gaat veranderen, daar zijn de meeste experts het wel over eens. Een van hen is de Amerikaan Paul Roetzer, oprichter en CEO van het Marketing Artificial Intelligence Institute en auteur van verschillende boeken over de toepassing van AI. Hij wil aantonen hoe deze technologie toegankelijk en bruikbaar kan zijn voor marketeers.


Baan kosten
Nu overheerst volgens Roetzer nog vaak de 'fear factor' bij marketeers. ,,AI is voor hen nog te abstract en overweldigend. Ze denken dat het hen hun baan kan kosten," vertelt hij vanuit Cleveland. ,,Wat wij proberen te doen is om het voor de gemiddelde marketeer begrijpelijk te maken, uit te leggen wat het is en aan de hand van concrete cases te laten zien hoe ze het kunnen gebruiken. Ja, het heeft een enorme impact op hun carrière, maar het maakt hen vooral betere marketeers."


Contentmarketing en AI
AI in verband brengen met content marketing lijkt echter een vergaande stap. Dat gaat toch om verhalen vertellen en inhoudelijke boodschappen verspreiden onder de juiste doelgroepen? Dat klopt, stelt Roetzer, maar toch kent hij al 1200 bedrijven die kunstmatige intelligentie inzetten bij hun contentmarketing.

,,Niet voor het maken van de content, maar wel om contentmarketing effectiever te maken," legt hij uit. ,,Want AI kan wel bepalen over welke onderwerpen je voor je blog of website moet schrijven om je publiek te bereiken, waar je publiek in geïnteresseerd is en welke content de meeste kliks oplevert. Machine learning kan op basis van historische data betere voorspellingen doen en blijft leren. Hoe je nieuwe klanten krijgt en waarom oude afhaken. Welke e-mails ze wel of niet openen, wat ze kopen. Alles wat we nu doen als marketeers is voorspellen. Machine learning kan op basis van veel meer data die voorspellingen verbeteren."


Tijdbesparing
Want terwijl creatie volgens hem altijd mensenwerk blijft, zijn er honderden dingen die een algoritme of machine learning beter kunnen. Data, webbezoek, cpm of cpc analyseren, performance rapporten en social media updates maken, koppen van e-mails schrijven, klanten micro-targetten, conversie-ratio's voorspellen en beslissen waar het online advertentiebudget wordt ingezet.

Roetzer: ,,Bedenk eens hoeveel tijd marketeers hier mee bezig zijn, terwijl machines dat 24 uur per dag kunnen doen en die beslissingen kunnen nemen op basis van geanalyseerde data. Dat biedt enorme voordelen. Bovendien is het voor marketeers helemaal niet leuk om de hele dag naar dashboards en analytics te kijken. Hierdoor krijgen ze juist de ruimte en tijd voor de zaken die ze altijd al hebben willen doen."


Veel te winnen
Nu worden door mensen veel foute beslissingen genomen en die kosten veel geld, stelt Roetzer. Door met behulp van AI betere beslissingen te nemen kunnen bedrijven tonnen en soms miljoenen besparen. Wereldwijd bij elkaar opgeteld gaat het om triljoenen winst, hebben onderzoeksbureaus als Gartner en McKinsey becijferd. Roetzer schrikt niet van dit soort getallen. ,,Er is zoveel geld gemoeid met foute beslissingen," stelt hij. ,,Daarom valt er zoveel te winnen."

Met zijn instituut analyseerde hij onlangs 25 marketing cases waarbij AI werd gebruikt. Hierbij werden met slimme technologie onder meer gaten en kansen in online content geanalyseerd, de juiste trefwoorden en onderwerpen geselecteerd, data driven content gecreëerd en resultaten van campagnes voorspeld. Dat leverde marketeers een significant hogere waarde van hun investering op.


Superpowers
Roetzer heeft al honderden bedrijven en organisaties geadviseerd over de toepassing van AI.

Het is volgens hem juist de samenwerking tussen machine en marketeer die tot betere resultaten leidt. ,,AI vervangt de mensen niet, maar versterkt menselijke kennis en capaciteiten. Het geeft merken en marketeers 'superpowers'," stelt hij. Op 11 april komt hij speciaal naar Amsterdam om zijn verhaal toe te lichten. In juli houdt zijn instituut een Marketing AI Conference (MAICON) in Cleveland.Frank.news mag vijf kortingskaarten uitreiken aan lezers die het CMFF congres op 11 april willen bijwonen. De eerste vijf die zich op cmffevents.nl met de code FRANKNEWS99 registreren betalen 99 euro in plaats van de normale prijs van 395 euro.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft