#Media-enmarketingmoment 2018: Sorrell gaat weg en Sorrell keert terug

SERIE: #media-enmarketingmoment 2018
MadMen_sorrell_franknews
0
0
2880

In deze tijden van lijstjes kunnen wij niet achterblijven. Frank.news-journalisten, collega's en fans beschrijven de komende weken hun 'media- en marketingmoment' van 2018. Dat kan de aankoop van HEMA door Marcel Boekhoorn zijn, #sorryJohan of het optreden van Mark Zuckerberg in de senaat. Aan het einde van de serie zetten we deze momenten op een rijtje en laten we jullie kiezen.

Als mediajournalist kan ik genoeg interessante ontwikkelingen en momenten opnoemen van het afgelopen jaar. Maar ik kies voor een moment dat de hele marcomwereld niet onberoerd heeft gelaten: het vertrek in april van Sir Martin Sorrell bij WPP, het reclameconcern dat hij van de grond af aan opbouwde. Het is gevoelsmatig daarmee namelijk niet alleen het einde van WPP zoals we dat kende, maar ook het einde van de traditionele reclame-industrie.

Natuurlijk zaten er al wat jaren grote scheuren in dat bastion door de digitalisering, maar het ging hier om de man die jarenlang het gezicht bepaalde van de internationale reclame (en media-)branche.


Einde van FHV BBDO

Onbewust denk ik dan ook aan het einde van FHV BBDO dit jaar. Het Nederlandse bureaulabel dat binnen de Omnicom Group valt, verdween in 2018 vrij geruisloos van het toneel. Slechts een handjevol reclamedinosaurussen met veel gevoel voor nostalgie hebben daar wellicht moeite mee gehad. De meeste mensen haalden daar hun schouders over op en dat is terecht. Er is allang een nieuwe wereld. FHV BBDO was rond de millenniumwissel nog 'het ministerie van reclame'. Dat klinkt arrogant en dat was het ook. De dienst werd dus nog niet zo heel lang geleden uitgemaakt door bekende reclamenamen die iedereen kende en die toen 'hot' waren.De letters FHV staat ook voor drie achternamen: (Giep) Franzen, Hey & Veltman die in de jaren zestig begonnen. BBDO staat ook voor achternamen die zo'n 90 jaar geleden besloten samen een bureau te beginnen.


Klanten liepen de deur uit

FHV zag de afgelopen jaren steeds meer klanten de deur uitlopen. Klanten die zoeken naar businessoplossingen, sneller werk en - uiteraard - een fijner tarief. Het bureau had geen gezicht meer, geen smoel. Geen visie ook. Zo zijn er veel meer reclamebureaus die de afgelopen jaren zijn omgevallen. Vaak ook bureaus die onder die grote holdings vielen, zoals Omnicom Group, Publicis Groupe of WPP. Het urenmodel is op de helling, creatieven binnen reclamebureaus zijn niet meer de gezichtsbepalers. De Mad Men tijd is voorbij. Het gaat niet meer om de F, H of V.


Olietanker
Bij WPP ging het aan de mediakant best goed, maar aan de reclamekant slecht. Waarom Sorrell weg moest bij zijn eigen club blijft intern, maar duidelijk was dat WPP de spreekwoordelijke olietanker was geworden. Een model uit het verleden. In de nieuwe constructie onder andere leiding werden er ondertussen grote bureaunamen samengevoegd, zoals recent JWT (J. Walter Thompson) en Wunderman (ooit opgericht door Lester Wunderman), en moet van klanten het allemaal veel vlotter, alerter en leniger. 

Andere grote bureauholdings, zoals het al eerder genoemde Omnicom en Publicis hebben de afgelopen tijd ook aan andere structuren gewerkt en zitten nog middenin de verandering.

En toch maakt Sorrell nog steeds impact. Hij beloofde stoïcijns - ook al wordt hij ook wel eens boos - snel terug te keren nadat hij bij WPP weg moest. Er lag natuurlijk al een blauwdruk voor een holding nieuwe stijl en dat zou de reden voor zijn ontslag geweest kunnen zijn. Dat werd S4 Capital en de eerste grote aankoop was het meest sexy 'bureau' van Nederland, MediaMonks. Het zette Sorrell meteen weer op de kaart en onderstreepte dat hij nog altijd dé naam is, in een reclamebranche waarin het steeds minder om namen gaat.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft