#Media- en marketing moment 2018: Hema in China maakt beloftes waar

SERIE: #media-enmarketingmoment 2018
hema_china
1
1
3500

In deze tijden van lijstjes kunnen we niet achterblijven. Frank.news-journalisten, collega's en fans beschrijven de komende weken hun 'media- en marketingmoment' van 2018. Aan het einde van de serie zetten we deze momenten op een rijtje en laten jullie het mooiste moment kiezen. Deze keer: de opmars van de Hema in China.

De Chinese Hema is niet alleen een futuristisch aandoende supermarkt, maar staat voor iets veel groters: de succesvolle integratie van online en offline. In de uitbundige fysieke winkels maken consumenten ervaringen mee met de smartphone in een hoofdrol. Het publiek loopt ermee weg. De Hema in China staat overigens volledig los van de Nederlandse Hema.


Honderd nieuwe Hema's erbij met futuristisch concept
De honderd nieuwe winkels die het bedrijf in China aankondigde zijn inmiddels realiteit. Veel klanten zijn al zo gewend aan de nieuwe benadering dat ze niet anders meer willen. Je gaat naar de supermarkt om rond te kijken, gebruikt je smartphone om producten te bestellen die worden bezorgd voor je weer thuis bent. Ondertussen eet je een hapje in het restaurant in de winkel met verse vis en groente. Uitgangspunt is dat offline en online samenkomen: een ervaring in de supermarkt met je smartphone als handige assistant.

Lange tijd dachten we in Nederland dat online winkels de toekomst zouden hebben. Het was te zien aan de lege panden in de winkelstraten. Maar er kwam ook een tegengeluid, namelijk dat consumenten een winkelervaring zo veel meer waarderen. Er kwamen reacties dat online winkels niet goed werkten, dat consumenten uiteindelijk terug zouden willen naar de gezellige winkel in de stad. Online en offline naast elkaar zou de toekomst hebben. In China gaat het verder, online en offline zijn steeds meer verstrengeld.


Online en offline grijpen naadloos in elkaar
De Hema in China is voorloper bij het nieuwe winkelen, maar niet de enige die experimenteert. Concurrent JD in China timmert ook aan de weg. In de VS is er Amazon Go, de fysieke winkel van de internetgigant, waar je zelf producten kan pakken en de betaling automatisch gaat. Amazon Go komt snel met meer winkels. Ook Nederlandse supermarkten slaan die weg in, je kan zelf afrekenen, je kan via een website producten laten bezorgen. Maar het is meestal offline en online naast elkaar. Bij Chinese bedrijven komen offline en online samen, de twee klantbenaderingen grijpen perfect in elkaar. Het viel dit jaar op bij de Chinese ketens en we gaan het hier vast ook meer zien.

De Hema in China heeft weliswaar niks te maken met de Hema in Nederland, maar de aanpak zou een mooie uitdaging zijn. Laat consumenten zich verbazen zoals ze dat in China doen. Laat ze unieke ervaringen meemaken. En maak ze het gemakkelijk door online en offline naadloos te integreren. 

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Ed Sander
Ed Sander op maandag 17 december 2018 08:55

Leuk dat een Chinees concept aandacht krijgt in de trends van 2018! Ik zou wel wat puntjes willen toevoegen aan dit artikel.

Ik zou Hema innovatief willen noemen maar niet noodzakelijk futuristisch. De winkels (ik heb meerdere bezoeken gebracht aan zo'n 5 Hema's) zien er eigenlijk redelijk normaal uit en alleen het zelfscannen en mobiel afrekenen zou je 'futuristisch' kunnen noemen, maar verschilt niet zoveel van AH to Go. Wat vooral bijzonder is is inderdaad het naadloos samenvloeien van on- en offline. Maar dat heeft bij Hema niet zozeer te maken met het opnieuw de winkel in trekken van de consument. De reden voor het ontstaan van Hema moet gezocht worden in de verwachte stagnatie van de Chinese e-com markt in de komende 10 jaar. Die zal zo'n 30% van de retail markt bereiken maar dan is de groei er wel zo'n beetje uit. Alibaba kijkt ver vooruit en beseft dat de groei uit offline moet komen. Maar ze zien ook dat offline worstelt met innovatie en groei. Vandaar dat ze een concept als Hema zijn gestart om on- en offline te integreren. Ook hebben ze in diverse andere winkelketens geïnvestereerd en rollen het Hema concept inmiddels uit naar winkels van o.a. RT Mart.

Overigens wil Hema de mensen eigenlijk helemaal niet zozeer in de winkel hebben. China kampt met een vetrouwensprobleem; door voedselschandalen vertrouwt men producten niet. De strategie van Hema is de mensen de winkel in lokken, laten zien hoe vers alles is en zelf in de catering die verse producten (vooral vis, krab, kreeft, etc) te laten proberen. Als de consument dan vertrouwen heeft in de winkel is het de bedoeling dat hij/zij thuis op de bank via de Hema app de boodschappen doet. Bij de meest winstgevende winkels van Hema komen 70% van de orders binnen via de app. En Hema wil dit graag nog verder opkrikken. In het verzorgingsgebied van elke Hema (een straal van een paar kilometer) wonen dusdanig veel Chinezen in grote appartementenflats dat het potentieel bereik enorm is.

Kijk voor meer informatie over Hema en andere New Retail concepten eens naar mijn lezing voor SMC050: http://www.chinatalk.nl/new-retail/
En wil je het zelf eens meemaken, gaan dan mee op onze studiereis waar we Hema en nog ruim 15 andere Chinese New Retail concepten bezoeken: http://www.chinatalk.nl/studiereis-de-digital-retail-revolution-in-china/

0
Leuk dat een Chinees concept aandacht krijgt in de trends van 2018! Ik zou wel wat puntjes willen toevoegen aan dit artikel. Ik zou Hema innovatief willen noemen maar niet noodzakelijk futuristisch. De winkels (ik heb meerdere bezoeken gebracht aan zo'n 5 Hema's) zien er eigenlijk redelijk normaal uit en alleen het zelfscannen en mobiel afrekenen zou je 'futuristisch' kunnen noemen, maar verschilt niet zoveel van AH to Go. Wat vooral bijzonder is is inderdaad het naadloos samenvloeien van on- en offline. Maar dat heeft bij Hema niet zozeer te maken met het opnieuw de winkel in trekken van de consument. De reden voor het ontstaan van Hema moet gezocht worden in de verwachte stagnatie van de Chinese e-com markt in de komende 10 jaar. Die zal zo'n 30% van de retail markt bereiken maar dan is de groei er wel zo'n beetje uit. Alibaba kijkt ver vooruit en beseft dat de groei uit offline moet komen. Maar ze zien ook dat offline worstelt met innovatie en groei. Vandaar dat ze een concept als Hema zijn gestart om on- en offline te integreren. Ook hebben ze in diverse andere winkelketens geïnvestereerd en rollen het Hema concept inmiddels uit naar winkels van o.a. RT Mart. Overigens wil Hema de mensen eigenlijk helemaal niet zozeer in de winkel hebben. China kampt met een vetrouwensprobleem; door voedselschandalen vertrouwt men producten niet. De strategie van Hema is de mensen de winkel in lokken, laten zien hoe vers alles is en zelf in de catering die verse producten (vooral vis, krab, kreeft, etc) te laten proberen. Als de consument dan vertrouwen heeft in de winkel is het de bedoeling dat hij/zij thuis op de bank via de Hema app de boodschappen doet. Bij de meest winstgevende winkels van Hema komen 70% van de orders binnen via de app. En Hema wil dit graag nog verder opkrikken. In het verzorgingsgebied van elke Hema (een straal van een paar kilometer) wonen dusdanig veel Chinezen in grote appartementenflats dat het potentieel bereik enorm is. Kijk voor meer informatie over Hema en andere New Retail concepten eens naar mijn lezing voor SMC050: http://www.chinatalk.nl/new-retail/ En wil je het zelf eens meemaken, gaan dan mee op onze studiereis waar we Hema en nog ruim 15 andere Chinese New Retail concepten bezoeken: http://www.chinatalk.nl/studiereis-de-digital-retail-revolution-in-china/