Kerst is een mooie tijd, maar niet om te adverteren

Kerst is een mooie tijd, maar niet om te adverteren
1766
Door Jan-Willem Brüggenwirth

Een zender als 3FM is diep weggezakt en Spotify zet het lineaire radiomodel onder stevige druk. Daarom stellen we marketing- en mediaman Jan-Willem Brüggenwirth maandelijks een vraag over radio. Vandaag: Hoe belangrijk is de kerstperiode voor adverteerders?

De eerste kerstartikelen zijn alweer te koop en Sky Radio heeft haar kerststation alweer geopend. Dat was althans te lezen in een vrolijk persbericht met daarin een hoofdrol voor de hockeyers Ellen Hoog en Naomi van As die blijkbaar ook van Kerst houden. Kerst lijkt wel de enige periode waarin het consumeren een enorme vlucht neemt. Buiten normale proporties. We vinden blijkbaar allemaal dat we iets lekkers hebben verdiend aan het einde van het jaar. Maar ook de luxere verwenartikelen horen hierbij; van superbodycrèmes tot een bezoekje aan een ontspannende SPA of de nieuwste OLED TV. Geld is op dat moment van ondergeschikt belang of gewoon voorradig.

Voer voor de psychologen zou je denken want waarom geven we dat geld juist in de tijd van Chris Rea zo enthousiast uit? Zijn het de sentimentele liedjes of hebben we misschien wat meer tijd om naar de stad te gaan? Adverteerders vinden het in ieder geval prima want ze brengen maar al te graag hun spullen aan de man. Hoe mooi wil je het hebben? De consument is massaal in een staat van consumeren dus je hoeft het eigenlijk alleen nog maar aan te bieden en dan komt het vanzelf allemaal wel goed. Dure reclamebureaus zijn helemaal dus niet nodig want we hoeven de consument eigenlijk niet eens in de sfeer of - beter gezegd - in de Kerstextase te brengen! Dat gaat compleet vanzelf. Alleen nog even zorgen dat alles goed zichtbaar is wat je te bieden hebt en het liefste op maat gesneden en gekoppeld aan eerdere ervaringen. Met een beetje goed draaien aan de goede digitale reclameknoppen kom je dus al een heel eind. Als iemand vorig jaar lekker op vakantie is geweest dan is het alleen nog een kwestie van een goed voorstel doen. Toch?

Dus terug naar de vraag of dit een extra aantrekkelijke periode is voor bedrijven, zou je kunnen zeggen: jazeker maar, niet perse om te adverteren. Want de producten verkopen zich helemaal vanzelf in november en december en dus kost het helemaal niks. Maar de realiteit is toch even anders. Adverteerders haken immers massaal in op dat goede gevoel om een ‘slice’ van de flinke pizza mee te pikken tijdens dit bacchanaal der consumptie. De traditionele ‘potjes over’ (om met Van Kooten & De Bie te spreken), worden leeggegooid om in de forse Kerstpot te verdwijnen. Kortom uit alle hoeken en gaten wordt er door bedrijven budget bij elkaar geschraapt om die ene geweldige Kerstinhaker te doen die je elk uur voorbij hoort komen. Kerstbellen erbij, liefst nog een emotionele tv-inhaker voor het multimediale effect en niks meer aan doen. En dat allemaal aangezwengeld door de bureaus die daar graag een graantje van meepikken en waarom ook niet?

Maar zou er dit jaar eens één adverteerder zijn die het lef heeft het budget niet voor een Kerstcampagne in te zetten om te kunnen constateren dat het niets extra’s maar ook niet minder voor de omzet heeft gedaan. Maar dan moet je wel lef hebben? En wie heeft dat? Wie durft? Het Heilige Kersthuisje op z’n kop.

 
Jan-Willem Brüggenwirth was van 2004 tot 2013 directeur van de 538Groep.  Daarna was hij Director ILP World Wide bij Brand Loyalty. Inmiddels is hij werkzaam bij direct-marketingbureau ‘de creatieve directie’. Oorspronkelijk komt Brüggenwirth trouwens uit de reclamewereld dus we zullen hem vooral marketingvragen stellen.
 


 
 
LEES OOK
https://www.frank.news/2017/08/17/zonder-ster-geen-goede-programmas/