Is Roger Federer 30 miljoen van Uniqlo per jaar waard?

roger-federer-uniqlo-wimbledon
0
0
3644

Kledingmerk Uniqlo betaalt 300 miljoen dollar om tennisser Roger Federer aan te mogen kleden. De deal vormt een onderdeel van een uitgekiende mondiale marketingstrategie. Is dit bedrag absurdistisch of essentieel?  

Kent u Uniqlo niet? Dat kan kloppen. Het Japanse kledingmerk is onderdeel van FastRetailing Company van eigenaar TadashiYanai. Het is veruit de grootste kledingboer in Azië met meer dan 1000 winkels. Met een geschat vermogen van ronde de 20 miljard euro is Yanai de rijkste man van Japan. Maar hij wil meer.

Lang zal het niet duren voordat de wereld overspoeld wordt met het beeldmerk van de modezaak die zich op de markt van casual wear begeeft. Deze herfst opent de winkel haar eerste Nederlandse filiaal, in Amsterdam. De beeltenis van Roger Federer groot en strak gekleed op de Kalverstraat.

Volgend jaar, in de lente van 2019, opent Uniqlo de aanval op 's werelds grootste afzetmarkt: India. In New Delhi begint de slag om de gunst van 1,2 miljard Indiërs.


Mondiale boegbeeld
Uniqlo dus wil de hele wereld aankleden en twintigvoudig Grand Slam winnaar Federer is gekozen tot het nieuwe mondiale boegbeeld. De Zwitser, die 24 jaar lang verbonden was aan Nike, staat bekend als goed gesoigneerde man met een kwalitatief hoogwaardige garderobe. Altijd goed gekleed, een beminnelijke glimlach en op en top man.

Eigenlijk is het dus logisch dat merk en topsporter elkaar omarmen in een deal die voor gewone stervelingen absurdistisch overkomt. Tien jaar lang 30 miljoen per jaar (volgens ESPN) klinkt als het winnende lot in de Euroloterij.

Wordt Uniquo een succes? Ja. De eerste twee kwartalen van 2018 was de buitenlandse omzet (lees: China) voor het eerst groter dan die in Japan. Is Federer de investering waard? Ja. Over de hele wereld kent men zijn naam, zijn innemende uitstraling waarmee hij automatisch respect afdwingt. Karaktertrekken die Uniqlo koopt en aan haar merk koppelt. Het kost effe wat, maar dan heb je ook wat.


Rijtje Neymar, Messi en Ronaldo
Federer, 37 in augustus, schaart zich qua verdiensten in het rijtje Neymar, Messi en Ronaldo. Maar er is een groot verschil. De investeringen in de voetballers zijn voor de korte termijn. En dienen mede als bevrediging van het sportieve verlangen van enkele Arabieren. De investering in Federer gaat over zijn tenniscarrière heen - binnenkort stopt hij toch echt een keertje - en maakt onderdeel uit van een James Bond-achtig masterplan. De wereld voorzien van een modieus jasje.

Het zei Federer gegund. De overbetaling van topsporters staat pas aan het begin.

Leuk weetje: eigenlijk zou de naam van het kledingmerk Uniclo moeten worden. Een verwijzing naar clothes, Engels voor kleren. Ergens in het registratieproces werd echter een klein tikfoutje gemaakt.


 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft