Hoe lang blijft de influencer-bubbel nog heel?

Hoe lang blijft de influencer-bubbel nog heel?
4340

In de rubriek Franky schreef ik al eerder over de dunne lijn die influencers bewandelen wanneer zij in zee gaan met een bepaald merk. Het gevaar ligt op de loer dat volgers zich gaan storen aan overduidelijke sponsored items en afhaken. Waarmee de influencer dus zijn eigen glazen ingooit. En het merk irritatie oproept, wat me ook niet bepaald de bedoeling lijkt. Als tegenreactie heb je tegenwoordig de micro-influencer: klein maar fijn en volgens de kenners ook uiterst effectief voor je marketingstrategie. Maar is het resultaat niet hetzelfde?

De plank mis slaan
Een micro-influencer heeft tussen 5.000 en 100.000 volgers op een sociaal medium en richt zich op een bepaalde nichemarkt met een onderwerp waar hij of zij veel passie voor heeft. Ook de volgers hebben dan automatisch een bovengemiddelde interesse in dit specifieke onderwerp. Alleen al dat gegeven maakt een micro-influencer natuurlijk interessant voor een marketeer. Je bereik is misschien kleiner dan bij de grote celebrity influencers, maar wel midden in een specifieke doelgroep. Bovendien kent de micro-influencer zelf zijn publiek als beste. Hij of zij weet precies wat zijn volgers interessant vinden en waar zij wel en niet voor open staan. Een perfect uitgangspunt voor een marketeer. Want je kan leuk gaan voor het grootste bereik, maar als de volgers niet specifiek geïnteresseerd zijn in jouw product, sla je de plank toch flink mis.

Geloofwaardigheid verliezen
Kwaliteit boven kwantiteit dus. Minder bereik, maar veel gerichter. Maar natuurlijk is het ook hier de grote uitdaging voor de influencer om authentiek te blijven. Want juist een publiek dat zo betrokken is bij een bepaald onderwerp zal direct door sponsored items heen prikken. Ook als dit binnen hun interessegebied ligt. En juist het publiek van een micro-influencer zal kritischer zijn ten aanzien van sponsored items. Wanneer zij doorhebben dat een product tegen betaling wordt aangeprezen zal de influencer van dienst nóg sneller zijn geloofwaardigheid verliezen.

Doekje tegen het bloeden
In mijn ogen is de micro-influencer dus vooral een doekje tegen het bloeden. Grote influencers die in zee gaan met merken staan onder druk. Neem alleen al het voorbeeld van Anna Nooshin en haar niet helemaal goed opgepakte post over een drinkflesje van Shell. Bij micro-influencers zijn de merken nog lang niet zo ver doorgedrongen. Maar gebeurt dit wel, dan is het effect hetzelfde: volgers die dwars door de sponsoring heen prikken. Voor mij blijft de grote vraag: hoe lang blijft de influencer-bubbel nog heel?