Het taboe van de Olvarit-potjes

taboe_olvarit
0
0
5174

Van luiers omdoen tot de Maxi-Cosi veilig vastzetten; geen enkel onderdeel waar nieuwbakken ouders mee te maken krijgen blijft online onbesproken. Neem de potjes babyvoeding, zijn die nou goed of niet? Olvarit probeert de vooroordelen te tackelen met een marketingcampagne. En daar heb ik dan weer een mening over.

Voor ongeveer iedere nieuwe fase waarin mijn zoontje belandt, krijg ik een nieuwsbrief op maat. Handig!Aangezien er zo ongeveer iedere dag wel iets verandert. Want hoeveel kan hij nu precies zien? En tot welke leeftijd verandert de kleur van zijn ogen?(1 jaar).


Gezonde potjes
Inmiddels zijn we in de fruit- en groentehapjes fase terecht gekomen. Eén waar wij als ware Bourgondiërs al maanden niet op konden wachten. Maar voordat ie lekker mee kan eten met alles wat de pot schaft, staan de 'enkele smaken' op het menu. En met een overvolle agenda en niet altijd een even geschikt recept op het menu (spaghetti carbonara wachten we nog maar even mee) volgt al snel de vraag: die potjes babyvoeding hè, hoe gezond zijn die eigenlijk?


Vooroordelen
De grote vooroordelen waar deze markt mee te maken krijgt, variëren van 'er zal wel veel zout en/of suiker toegevoegd zijn' tot 'het zit vast propvol conserveringsmiddelen'. Nu kreeg ik vroeger ook weleens een potje onder mijn snufferd, en met mijn gezondheid en smaakontwikkeling is het allemaal prima gelopen. Maar voordat ik het klakkeloos aan mijn zoontje voorschotel, ben ik toch benieuwd wat hier nu wel en niet van waar is.


#Hapsgewijs
Als een soort Teun van de Keuken (wat heeft die man toch een geniale naam voor zijn vak) speur ik alle etiketten af in de supermarkt. Van HIPP en Albert Heijn-huismerk tot de welbekende Olvarit potjes. ,,Er zit echt geen toegevoegde zout, suiker of conserveringsmiddelen in,'' lijken die allemaal te schreeuwen. Blijkbaar had Olvarit hier zoveel last van dat ze er een heuse campagne aan wijden: 'Hapsgewijs'.


Nynke de Jong onderzoekt
Online stuit ik al snel op de gelijknamige videoserie waarin Nynke de Jong op onderzoek uitgaat. De Jong ken ik vooral als columnist van het AD en VIVA Mama, en lijkt me geen type die voor een beetje geld een ingestudeerd verhaaltje de wereld in slingert waar ze zelf niet in gelooft. Goede keuze dus.


Authentiek
De video's starten veelal hetzelfde: er worden verschillende ouders aangesproken op hun mening over de babypotjes en zo'n beetje alle bovenstaande vooroordelen komen voorbij. Aan De Jong de taak om die in verschillende filmpjes weg te nemen. Zo gaat ze in een van de video's naar een boer die uitlegt hoe de worteltjes uit de potjes geteeld worden. Als een ware boer leest hij zijn script voor. Niet echt aantrekkelijk, maar wel authentiek.


600 keer getest
Zo leren we dat er speciale velden zijn waar de worteltjes geteeld worden. Deze mogen niet in de buurt van een snelweg liggen. En de wortels worden 600 keer getest voordat ze goedgekeurd worden. Wat gebeurt er dan tijdens die testen en waar moet zo'n worteltje precies aan voldoen?, vraag ik me meteen af. Daar wordt helaas geen antwoord op gegeven.


Strenge eisen
In een andere video laat De Jong na het welbekende 'rondje vooroordelen met verschillende ouders'samen met een voedingskundige van Nutricia zien hoe hetzelfde wortelhapje wordt klaar gemaakt. Inderdaad zonder toevoegingen. Het productieproces bestaat uit selecteren: 'worteltjes die niet aan de strenge eisen van Olvarit voldoen, worden er met de hand uitgehaald'. Maar wat die strenge eisen precies zijn, dat wordt niet duidelijk. Jammer.Het proces bestaat verder uit wassen, snijden, stomen, pureren, in het potje doen en verhitten. Tot slot stipt het filmpje nog eens aan dat babyvoeding langer houdbaar is, omdat het kort is verhit en luchtdicht afgesloten. Er wordt dus niets toegevoegd. Duidelijk verhaal.

Vooroordelen van de ouders
Ook jammer: dat de ouders niet nogmaals aan het woord worden gelaten. Zijn hun vooroordelen weggenomen? Geen fake verhalen dat ze nu ineens allemaal potjes geven, maar geloofwaardige feedback en ter check met welke vragen ze nu nog zitten. Dan was vast bovenstaande getackeld.


Wat vindt De Jong?
Waar ik ook benieuwd naar ben: of De Jong haar kids zelf ook potjes babyvoeding voorschotelt? Levert vast een leuk eindshot op. En ook: Hoe dacht ze er zelf vooraf over? En hoe is dat nu? Als moeder met een mening zal ze hier vast iets zinnigs over te zeggen hebben. Wellicht voor een volgende videoreeks… En mijn zoontje? Die vindt de potjes worteltjes prima te doen. Alleen nu nog een handige tutorial vinden met tips hoe ik die hardnekkige oranje vlekken uit zijn slabbetjes en sokken (ja echt!) krijg.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft