'Het chille aan deze laptop is dat ik hem overal mee naartoe kan nemen'

esmay_lenovo
0
0
4462

Wat zouden we graag meer goede journalistieke, inhoudelijke content zien en Alexander Klöpping deelt deze wens. Hij zou het goed vinden als een bedrijf als Bol.com de beste oordopjes laat testen door kenners. Is dat moment al een beetje nabij?

Zo zie je maar dat je altijd even moet doorzetten. De 'een podcast over media' van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth was een keertje niet zoveel aan. De mannen worstelen een beetje met de formule, ze moeten het misschien echt over media hebben en de gadgets een beetje loslaten. Misschien komt het ook door de afstand tussen het mondaine New York en Amsterdam. En dus ging het over eetabonnementen en andere hippe dingetjes waarmee ze hun stadse dertigersleventjes vullen.


Olijfkenner

Helemaal aan het einde werd het echter toch nog even interessant. Klöpping begon erover dat hij tijdens zijn Kroatische vakantie een rondleiding had gekregen van een olijfboer. Hij ging zich erin verdiepen; wanneer moet je welke olijfolie gebruiken en waarom is de wat duurdere olie beter? Dat werk. Vervolgens vroeg hij zich af waarom je geen geweldige betaalde content kan lezen over dit onderwerp; goede testen, leeswaardige interviews met olijfboeren en dat soort verhalen. Hij maakt de vergelijking met het eerder besproken The Wirecutter waar je inhoudelijk advies zou krijgen over de beste olijfolie van echte kenners. ,,Waarom heeft Bol.com geen overzicht van de beste olijfolies?'' (…) Het moet wel echt zijn, ik moet het wel kunnen vertrouwen. Als The Wirecutter over blenders schrijft dan weet ik dat het blenderexperts zijn. Ik wil verhalen van journalisten over olijfolie die ik kan vertrouwen. En daarbij is olijfolie een metafoor, het kunnen ook oordopjes zijn.''


Contentmarketing van journalistiek niveau

Content dus van journalistiek niveau gekoppeld aan producten. Hij ziet het nergens. De analyse vertoont - met een beetje goede wil - gelijkenissen met de interessante blog van Aart Lensink op de site van Adformatie (ja, wij noemen jullie naam gewoon, dat is wel zo collegiaal toch?). Daarin zet hij onder anderen uiteen dat het zo lastig is om de inhoud van content te koppelen aan de marketinggedachte. Je hebt contentmakers en reclamemakers en die 'werelden' komen lastig bij elkaar. Hij pleit er dan ook voor om reclamemakers en contentmakers tegelijk te briefen zodat je wat meer overlap krijgt tussen de inhoud en de commerciële boodschap.


Goede en slechte content. Punt.

Misschien moet Lensink dat onderscheid helemaal loslaten en weer lekker als Nieuwe Revu-journalist gaan denken. Die zou immers zeggen: je hebt goede content. Punt. Of het nu voor een merk gemaakt is of niet, maakt niet zoveel uit. Pas dan haal je die onduidelijkheid over 'commercieel' of 'niet-commercieel' er toch helemaal uit? (hij vindt dat naïef, ik weet het).
Klöpping noemt Bol.com tussen neus en lippen door, hij zou daar die 'olijfolietesten' wel willen zien. Laat Bol nu toevallig net met een zogenoemde Back 2 Study-campagne zijn gekomen waarbij een groep 'microvloggers' in een huis allerlei producten test. Goed plan. Wat leuke, dikke, nerderige, sportende studenten bij elkaar die kritisch zijn op de nieuwe iPhone en die dus een Top 10 samenstellen van topsmartphones? Dat wordt goed toch? Dat past toch helemaal bij onze hang naar echtheid? Nou ja, check het zelf maar even.


Maak het dan echt
Helaas, gemiste kans dus. Zou het echt zijn of gewoon een campagne? Er is helemaal niks mis met microvloggers natuurlijk en dat idee van een studentenhuis waar ze producten testen in real life is ook geweldig, maar laat die mensen dan lekker hun eigen ding doen. Maak-het-dan-echt. Zet ze in een huis en geef ze wat opdrachten, wat producten en een camera. Aan dat idee hoef je niets meer te doen. Maar nu weet je gewoon als je het ziet; er is veel te veel overlegd in Utrecht tussen de content- en marketingclub terwijl ze een lekker bakje quinoa oplepelden in dat hippe hoofdkantoor.


Top idee, niets meer aan doen

En hoe moeilijk is het? Regel een zooitje microvloggers, zet ze echt samen in een huis en geef ze elke dag een opdracht. Bijvoorbeeld op de eerste dag krijgen ze allemaal een paar goede oordoppen en 's avonds is er - met bier en worst - een vergadering waarin ze de beste doppen moeten kiezen. Of laat ze de studentengame van het jaar kiezen en nodig dan ook even de beste gamejournalist van Nederland uit (hij heet Jan) voor een praatje. Ondertussen vertellen die studenten over het leven. Maar nu is het allemaal weer zo bedacht. Het gaat natuurlijk al meteen mis door het een 'campagne' te noemen. Je ziet de mail van de marketeer naar het bureau voorbijkomen. 'Vandaag moeten we ff iets leuks doen met Lenovo'.

Nou ja, ze zijn nog maar net begonnen. Wat leren we bijvoorbeeld van de kritische analyse van Esmay? ,,Het chille van deze laptop is dat je hem overal mee naartoe kunt nemen.'' Da's wel fijn voor een laptop en hij doet het ook nog buiten. Dubbelfijn. Kom op jongens, het kan nog; maak het concept zoals het bedoeld was: een echt studentenhuis, echte studenten met verstand van zaken, een zooitje producten en het marketingsucces fietst er vanzelf achteraan. Doe het gewoon, lekker spelen en plezier maken.

] 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft