Gouden regel voor influencermarketing: wees geloofwaardig

Gouden regel voor influencermarketing: wees geloofwaardig
2658
Door Rocco Stallvord

Geloofwaardigheid is een cruciaal thema binnen influencer marketing. Influencers moeten het hebben van hun geloofwaardigheid, want daarmee bouwen ze vertrouwen, autoriteit en uiteindelijk bereik op. Maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij bedrijven, ook zij moeten aan hun eigen geloofwaardigheid werken.

In een recente Instagrampost laat top-influencer Anna Nooshin een drinkfles van gerecycled plastic zien. Ze steunt daarmee The Plastic Bank, dat plastic afval opruimt. Sympathiek, alleen is de afzender grootvervuiler Shell. Dat is niet geloofwaardig, zo laten haar volgers haar massaal in de reacties weten. En dat wordt alleen maar erger als Nooshin volhoudt dat ze niet door Shell betaald wordt.

Een influencer die een product aanprijst, is dat überhaupt geloofwaardig? Het antwoord ligt in de relevantie. Als het product of merk belangrijk is voor de influencer, dan is het geloofwaardig. Als hij er eigenlijk niks mee heeft, dan is alle geloofwaardigheid weg.

De kunst is dus om bij elke samenwerking zo dicht mogelijk bij het hart van de influencer te komen. Dat begint bij een goede selectie van influencers, maar ligt ook zeker in de opdracht die je ze meegeeft. Probeer je te verplaatsen in de influencer: waar is hij nou mee geholpen? Waar wordt hij echt enthousiast van? Hoe relevanter, hoe geloofwaardiger.

Geloofwaardigheid staat of valt ook bij eerlijk zijn. Bijvoorbeeld door influencers met wie je samenwerkt te instrueren om gebruik te maken van #spon, wat staat voor gesponsorde content. Hoe en wanneer dat precies moet blijft onderwerp van gesprek, check de richtlijnen Reclamecode Social Media. Als bedrijf moet je eerlijkheid stimuleren om geloofwaardigheid te behouden.

Geloofwaardigheid zit ook in de relatie die je hebt met je influencers. Beloof geen gouden bergen, wees eerlijk en kom niet alleen maar halen. Als je als bedrijf geloofwaardig bent, juist ook in die communicatie met influencers, dan zal dat afstralen op de manier waarop ze naar je kijken, met je werken en over je publiceren. Misschien lukt het dan zelfs wel om van die influencer een ‘brand ambassador’ te maken. Een invloedrijke fan die uit zichzelf positief over je publiceert. Dat is pas geloofwaardig!
Rocco Stallvord is mede-oprichter van We are First, het eerste bureau in Nederland dat zich specialiseerde in influencermarketing. Op 1 december brengt hij het boek ‘#SPON’ uit, met daarin de gouden regels voor influencer marketing.