Goede mensen nodig? Pas de principes van 'de employee journey' toe

employee_journey
1
0
3400

Wenda Bolink en Sascha Becker schreven een interessant boek waarin ze marketingprincipes koppelen aan de manier waarop je goede mensen werft. Zouden deze technieken een beetje werken in de praktijk? Bijvoorbeeld als KPN een contentmanager zoekt?

Mede doordat we nu de serie over employer branding hebben, moet ik wel eens denken aan de overeenkomsten tussen de marketing- en de recruitmentwereld. Toevallig schrijf ik nog wel eens voor Intermediair een verhaal en dan zie je ook veel overlap tussen die twee vakgebieden. Ook wel logisch natuurlijk want op zich is er niet zoveel verschil tussen het binnenhalen van nieuwe klanten en het werven van goede mensen; je moet in beide gevallen bouwen aan je merk, goede content maken om mensen te interesseren, een sterk aanbod doen en mensen vasthouden.


Customer journey/employee journey

Dus die parallellen zijn er wel degelijk, maar ik was nog niet zoveel informatie tegengekomen waarin die vergelijking full monthy wordt door getrokken. Totdat ik het managementboek las van Wenda Bolink en Sascha Becker die allebei voor employment bureau Proof werken. Die twee auteurs uit de praktijk koppelen namelijk 'de customer journey' aan de 'employee journey' en dan begint het interessant te worden.

Die customer journey kennen jullie allemaal wel toch? Bram heeft er nog wel eens een blogje aan gewijd en het is inderdaad een vreselijke term. Maar, zoals met veel dingen, is de praktijk achter de theorie niet zo slecht. Als je immers precies weet op welke manier mensen klant worden van een bepaald bedrijf dan kun je daar in je marketingactiviteiten op inspelen.

Stel dat ik bijvoorbeeld overweeg om een abonnement op een krant te nemen dan kan ik kiezen tussen AD, Volkskrant, NRC, Telegraaf, Parool en Trouw. Ik zou, puur op basis van eerdere ervaringen, dan Volkskrant en AD overwegen. Vervolgens zag ik laatst een discussie met hoofdredacteur aan tafel bij Eva Jinek en daarin vond ik de Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque wel goed overkomen. Bovendien zei een goede kennis laatst tegen me dat de Volkskrant echt heel goed is geworden. Ik ga dus even naar de site en sluit een abonnement af. Na een maandje loopt de proefperiode af en dan bekijk ik of ik genoeg verhalen lees. Als dat het geval is, blijf ik nog even hangen. Dat is dus mijn customer journey. Uitgangspunt is natuurlijk dat je die factoren kan beïnvloeden als bedrijf waardoor je meer kans maakt dat mensen klant worden en blijven.


Oriënteren en solliciteren
Bolink en Becker trekken die lijn door in hun boek en onderscheiden drie fases die mensen doorlopen voordat ze ergens aan de slag gaan: oriënteren & solliciteren, werken bij een organisatie en de uitstroom. Hiermee geven de auteurs dus direct aan dat de sollicitatie nooit direct op het billboard of het leuke filmpje volgt, het is een proces. Helemaal in deze tijd waarin twintigers en dertigers goed nadenken voordat ze ergens aan de slag gaan.

De schrijvers geven mee dat salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden nog steeds belangrijk zijn, maar dat zijn in hun ogen eigenlijk 'hygiënefactoren' oftewel, dat moet sowieso goed zitten. Volgen de auteurs gaat het er veel meer om dat het bedrijf een bepaalde missie heeft, een ambitie en dat mensen het interessant vinden om hieraan een bijdrage te leveren.


Mark de Feyenoordfan

De fases spreken voor zich natuurlijk, maar het is wel interessant om even in te zoomen op de oriëntatie- en sollicitatiefase. Wat gebeurt er voordat je gaat solliciteren? Hiervoor hebben ze namelijk ook een klassiek, maar werkbaar, marketingmodel van stal gehaald; het AIDA-model; Attention, Interest, Desire en Action. Voordat je echt tot solliciteren overgaat, ga je hier altijd doorheen en dat leggen de schrijvers nog even iets scherper uit aan de hand van een concreet voorbeeld. Er is een persona geformuleerd van iemand die een interessante doelgroep vormt voor het bedrijf Dura Vermeer. Mark heet hij, een voetballiefhebber die op dit moment bij BAM werkt en vooralsnog niet op zoek is naar een nieuwe baan.

Om Mark over te halen moet hij dit bedrijf ergens 'onderweg' tegenkomen. Nou ja, we weten zelfs dat Mark van Feyenoord houdt dus een banner met een link naar de 'Werken bij Dura Vermeer-site' is een goed begin. Via YouTube krijgt hij daarna een 'advertentie vlog' te zien waarin medewerkers over de projecten vertellen. Weer iets later leest hij op vaksite Cobouw een verhaal over allerlei grote projecten. Op die manier kan je Mark via content steeds een beetje meer interesseren voor een overstap. Hij kan bijvoorbeeld ook, via LinkedIn, een uitnodiging krijgen voor een congres over bouwprojecten. Langzaam krijgt hij mogelijk wat meer interesse en misschien duikt Mark als een bok op de haverkist op de vacature die hij weer wat weken later op Intermediair ziet.


Contentmanager bij KPN

Mits goed en integer gedaan zou ik er niet zoveel moeite mee hebben om op die manier benaderd te worden. Stel dat ik ergens bij een bedrijf als contentmanager aan de slag zou willen? Dan zou ik het wel leuk vinden als ik via mijn LinkedIn-pagina zou horen hoe een bedrijf als KPN alle content heeft georganiseerd via een blogje op Adformatie. Ik zou het ook prima vinden als ze me zouden uitnodigen voor het jaarlijkse Branded Content Event (komt mooi uit want bij organisator BBP zijn altijd spontaan de perskaarten op als wij bellen) in ruil voor een gesprekje van een half uur in de pauze met de marketingmanager die over content gaat.

Als ik drie weken daarna dan wat filmpjes zou krijgen over de contentafdeling van KPN en het bureau waarmee ze samenwerken, lijkt me dat prima. Maar ja, dat is natuurlijk in een ideale wereld in een sector waar nog wel wat mensen te vinden zijn. Maar hoe zou ik het vinden als ik 30 was, wiskunde en ICT had gestudeerd en ik elke dag drie filmpjes en zes uitnodigingen voor congressen zou krijgen?

Nou ja, de twee auteurs hebben maar mooi duidelijk gemaakt dat het verleiden van mensen om bij jou te gaan werken een serieus te nemen proces is waarbij je in elke fase andere behoeftes hebt als eventuele medewerker. Het kan enorm goed werken als je daar alle principes op loslaat die ook gelden voor de (online) marketingwereld. Dus je past de methode van verleiden toe die past bij de fase van de journey waarin die kandidaat zit. Een andere tip die ze meegeven, kun je trouwens ook moeiteloos toepassen; behandel iedere potentiële medewerker zoals je zelf behandeld zou willen worden. 

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft