Facebook-overwinning voor Jesse en Thierry

Facebook-overwinning voor Jesse en Thierry
0
0
2400

Waren het werkelijk Facebook-verkiezingen, zoals sommige media voorspelden? Ja zeker, als we kijken naar de formidabele winst van GroenLinks en het Forum voor Democratie. Sociale media hebben gewonnen als campagne-instrument.

 
GroenLinks was trots op haar digitale grassroots-campagne, geïnspireerd door de zegetocht van Obama en met hulp van het Amerikaanse campagnebureau Blue State Digital (dat destijds ook door Barack werd ingehuurd). Er moest een beweging ontstaan die zich virtueel verbonden voelde met Jesse Klaver en zich het vuur uit de sloffen wilde lopen. Om huisbezoeken af te leggen, te folderen, te doneren of te joelen tijdens de Meet ups waar Jesse, als ware hij een jeune Obama, zijn visie vol inspiratie ontvouwde.

 
Apptivisme 
‘Apptivisme’ - waarbij duizenden GroenLinksers in heel Nederland met elkaar in contact stonden via een WhatsApp-groep - voorzag de lokale campagneleiders van de laatste informatie, zodat zij zelf initiatieven konden ontplooien. Een video van de man op Facebook werd vaak meer dan een miljoen keer bekeken.

 
Op zijn Trumps  Aan de hele andere kant van het politieke spectrum was daar Thierry Baudets Forum voor Democratie (FvD) dat prat ging op zijn FB-campaigning. Het Forum had Cambridge Analytica ingehuurd, zo onthulde Follow The Money deze week: een Brits databedrijfje dat ook de online campagnes van Donald Trump verzorgde.
Cambridge Analytica specialiseert zich in diensten als ‘election management strategies’ en ‘messaging and information operations’. Hoe? Door gebruik te maken van de persoonlijke gegevens die kiezers - al dan niet onbewust - delen op sociale media. Big data dus.

 
Psyhometrie 
Vervolgens is er psychometrie, een techniek uit de jaren zestig, op losgelaten: mensen worden ingedeeld aan de hand van vijf persoonlijkheidskenmerken. Het bedrijf gebruikt deze kennis vervolgens om campagne-boodschappen op individueel niveau af te stemmen voor maximaal psychologisch effect.
Het FvD voerde dagelijkse benchmarks onder ‘honderdduizenden mensen’ op sociale media. Hierop stoelde Baudet de verwachting dat de partij bij de verkiezingen van woensdag ‘zes tot tien’ zetels kon gaan halen. Zoveel werden het er niet, maar hij mag niet ontevreden zijn; van niks naar twee zetels. Misschien had Jan Roos ook wat meer op Facebook moeten zitten.

 
 
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft