Een liefdesverklaring aan 3FM

Een liefdesverklaring aan 3FM
2764
Lieve 3FM,

We zijn nu bijna veertig jaar getrouwd, dus het doet me pijn dat het zo slecht met je gaat. Je zit in een zware burn-out, je zoekt naar je identiteit en de afgelopen maand bereikte je marktaandeel met 4 procent opnieuw een dieptepunt. Misschien kan ik je helpen. Door te vertellen wie je was kun je misschien ontdekken wie je opnieuw kunt zijn.

Toen we verkering kregen heette je nog Hilversum 3 en was er op de radio eigenlijk alleen concurrentie van piratenzenders. Maar toch. In een tijd dat ik ABBA-platen spaarde liet jij me ontdekken waar ik echt van hield. Je draaide liedjes van Status Quo, een band die al tien jaar bekend was, maar door jou voor het eerst in de hitparade kwam. En toen kwam die dag in 1978 toen je een onbekend liedje van een onbekend Australisch bandje liet horen. Sinds ik ‘Whole Lotta Rosie’ van AC/DC hoorde, wist ik dat ik een hardrocker was.

Je schotelde me programma’s voor als Betonuur van Alfred Lagarde of Stampij van Hanneke Kappen, waardoor ook bands als Iron Maiden, Rainbow en Judas Priest de Nederlandse radio haalden.

Nieuw hoofdstuk
In de jaren ’80 liet je me kennismaken met U2, The Cult, Simple Minds, The Cure en andere new wave. Weer een nieuw hoofdstuk in de popmuziek. Toen had je mijn kleding eens moeten zien. Ook Doe Maar was natuurlijk een ontdekking, al was ik vooral jaloers op die jongens omdat elke meid uit mijn klas voor hen flauwviel. Daardoor hoorde ik pas twintig jaar later hoe goed hun muziek was.

Onbekende bands
Toen ik weken met een kapotte knie op bed lag, draaide je voor het eerst een plaatje van een Engels trio dat zich The Police noemde en net als ik ‘So lonely’ was. Toen we de Madonna’s en Wham’s beu waren en ons afvroegen hoe het nu verder zou moeten met de popmuziek, draaide jij de liedjes van garagemuzikanten uit Seattle. Zo hoorden we voor het eerst van onbekende bands als Nirvana en Pearl Jam en wisten we waar we de komende tien jaar op zouden pogoën.

Daar kwamen we de jaren ’90 wel mee door, al gaf je ons ook pareltjes als Radiohead, Skunk Anansi en een obscuur bandje uit Engeland dat Coldplay heette. En je draaide een Nederlandse zangeres die Anouk heette en Nobody’s Wife wilde zijn. Sindsdien spelen alle coverbands de kroegen plat met dat nummer.

Nieuw talent
De zero’s waren moeilijk, omdat er nauwelijks iets nieuws gebeurde op popmuziekgebied. En Robbie Williams is misschien het enige goede wat boybands hebben voortgebracht. Maar met bands als Kane, Bløf, Di-rect of Kensington gaf je in elk geval ruimte aan nieuw Nederlands talent. Met name Giel Beelen liet zien hoe goed die live in de studio kunnen klinken. Kippenvel, gaf me dat soms.

Wereldberoemd
Natuurlijk wandel ik met veel te grote passen door 40 jaar popgeschiedenis, maar mijn punt is duidelijk: Bijna elke band die nu wereldberoemd is hoorde ik voor het eerst op 3FM. Jij ontdekte ze. Jij hoorde hun talent. Jij gaf ze het laatste zetje naar een groot publiek. En ik luisterde. Ik volgde je. Ik liet me leiden door jouw smaak. Dat maakte je groot, 3FM.

Kraak noch smaak
En daar zit het probleem, lieve 3FM. Je muziek heeft tegenwoordig kraak noch smaak. Het is vlees noch vis. Het is slap, saai, mainstream, middle of the road. Net als je DJ’s. Waar blijft de nieuwe Alfred Lagarde, Ruud de Wild, Jeroen van Inkel, de hilarische Edwin Evers en Coen & Sander? Ik hoor ze niet. Ik hoor alleen melige stemmen met flauwe grapjes. Ik hoor muziek die ik ook op dertig andere zenders kan horen. Je hebt geen eigen identiteit meer, geen stoere dj’s met een eigen smaak die draaien wat volgend jaar wereldberoemd zal zijn.

Trouw
Ik blijf hopen dat het beter wordt, want we zijn nu eenmaal met elkaar getrouwd. Ik ga alleen vreemd met Radio 538 voor Edwin Evers en Coen & Sander, want je wilt ook wel eens lachen met de radio. Maar voor muziek kom ik altijd weer bij jou. Ik hoef geen top 2000-liedjes te horen die ik al 2000 keer heb gehoord. Ik hoef geen house of dance, geen classics, geen volkszangers of al die Amerikaanse diva’s. Ik wil gewoon muziek met gevoel horen. Dus blijf ik je trouw. Maar ga nu eindelijk weer eens doen waar je goed in bent en laat me de nieuwe AC/DC, U2, Police, Nirvana en Coldplay voor de komende tien jaar horen. Misschien dat we dan een eind kunnen maken aan je vrije val en we net als die laatste keer in december 2013-januari 2014 met 11,8 procent marktaandeel tweede staan achter Radio 538.