2016 - Convenience is King and consumer delight the Queen

2016 - Convenience is King and consumer delight the Queen
0
0
1072

De kerstperiode is aangebroken: tijd om stil te staan bij je dierbaren, even aan elkaar te denken en stil te staan bij de dingen die er echt toe doen. Maar ook de tijd van leuke cadeautjes. Maar is het scoren hiervan tegenwoordig nog wel zo’n leuke aangelegenheid?

We kennen het allemaal, horden mensen die door mooi verlichte straten langs de prachtig ingerichte etalages dwalen. Maar eenmaal binnen vraag je jezelf meestal af: “waar ben ik aan begonnen?”. Met een beetje geluk wordt je niet meteen overlopen door gestreste shoppers en vind je tussen alle volgepropte schappen met aanbiedingen iets van je gading. Maar verwacht geen behulpzame en vriendelijke verkopers die wat extra aandacht aan je besteden, want die zijn zelf hard toe aan wat vrije ‘kerstdagen’. Haast moet je vooral niet hebben, want eenmaal in de rij begint het feest pas echt. Nog een uurtje kersthits verdragen tussen een massa verhitte consumenten en chagrijnige kassières. Gelukkig hebben we alternatieven. Shoppen bij online platforms als bol.com bijvoorbeeld.  Nieuwe mogelijkheden en brede acceptatie zorgen juist nu voor een enorme vlucht aan veranderend consumentengedrag en dit is steeds meer zichtbaar aan het worden in de hier en daar lege winkelpanden. Vanuit het traditioneel Retail model een zorgwekkende ontwikkeling, maar voor vernieuwers biedt dit juist mogelijkheden.

DATA
gerard ghazarian 2016 02
Consumenten zijn gewend om gefragmenteerd media te consumeren en dat biedt kansen. Je moet alleen even weten hoe je dat aanpakt en daar zijn wij (ook) voor. Adverteerders moeten uit het enorme informatieaanbod de juiste katalysators weten te filteren, waarmee succesvolle acties opgezet kunnen worden, of waarmee nieuwe producten en diensten kunnen worden aangeboden. Doe je dat niet, dan eindig je helaas als V&D of Macintosh. De ruimte en mogelijkheden zijn volop aanwezig voor ondernemers die slim weten in te spelen en de juiste producten en diensten weten te ontwikkelen. Wat je vooral niet moet doen is vasthouden aan oude waarden, daarvoor beweegt alles te snel. De vraag blijft daarom overeind of de gemiddelde CMO/Marketing Directeur in Nederland, die rond de 50 jaar oud is en twee decennia geleden is opgeleid, voldoende is meegegroeid of voldoende flexibiliteit aan de dag legt om echt mee te kunnen. Daarmee niet gezegd dat het louter een vak is voor vlotte dertigers, een beetje grijs haar in een onderneming is uitstekend, zolang je maar op tijd verandering ziet aankomen en er adequaat op weet in te spelen. Strategic agility, ofwel strategische wendbaarheid wordt een steeds belangrijker aspect, niet alleen voor ondernemingen, maar ook voor marketeers en de media- en communicatieadviseurs. Data is daarbij een prachtig hulpmiddel om verleden & heden te vergelijken en te analyseren, om vervolgens de learnings in te zetten voor de toekomst. Van Big Data naar heldere Smart Data, daar draait het nú en in de komende jaren om. Smart data zijn de sleutel tot het nemen van verantwoorde marcom- en bedrijfseconomische beslissingen. Er zal een radicale shift zal optreden in het gebruik van old school mediaplanning- en strategievuistregels, naar goed ingerichte performance-campagnes, die voortvloeien uit gedegen data-analyses en juiste interpretaties. Laatsten zijn overigens ook essentieel voor programmatic buying.

Disruptie

gerard ghazarian 2016 03Eén ding waar we echt bedacht op moeten zijn volgend jaar is disruptie. Disruptie staat om de hoek van vrijwel ieder medium en iedere bedrijfstak, nieuwe spelers die een bestaande industrie met een totaal andere bril op bekijken en conventies overboord gooien. Toegegeven, het is lang niet allemaal succesvol, maar ze schudden het comfortabele dekbed van de gevestigde orde wel stevig op. We zagen Uber de taxibranche in een nieuwe versnelling zetten, AirBnB is niet meer weg te denken, de Netflixen veranderen in toenemende mate ons kijkgedrag, Blendle blijkt wellicht de redding voor de schrijvende pers en de consument zelf zit ook niet stil. Adblockers, shit, daar waren ze opeens. Die consument bleek al onze banners, page take-overs en buttons helemaal niet leuk te vinden en weg waren ze. Eén druk op de knop. Ik verwacht dat er volgend jaar weer een paar onverwachte zaken uit de hoge hoed worden getoverd, die de mediawereld op z’n kop zetten. Ik durf er geen voorspelling over te doen, maar het wachten is op een partij die bijv. de radiomarkt op een heel andere golflengte zet.   

Mobiel

gerard ghazarian 2016 04Mobiel, dáár verwacht ik eerlijk gezegd de grootste veranderingen in 2016. Met vrijwel overal 4G en in een opmaat naar 5G is vrijwel alles mogelijk. Daar ligt, met actualiteiten van december in het achterhoofd, m.i. ook de grootste kans voor de retail. Echt persoonlijke aandacht via mobiel, een betere service (betaalmogelijkheden) en tailormade aanbiedingen op basis van aankoopgedrag. Volgend jaar loop ik in de PC Hooftstraat en krijg ik een gepersonaliseerd aanbod op mijn smartphone, zodra ik mij binnen een straal van 150m van mijn favoriete herenkledingzaak bevind. Een relevant aanbod op naam en op basis van mijn persoonlijke voorkeur en smaak (data). Eén simpele app vervangt bovendien de stapel loyaltykaarten in m’n portefeuille. Het bestaat allemaal al, vraag is of iedereen toch voor zichzelf gaat, of dat de retailers de handen ineen slaan en kiezen voor één gezamenlijk systeem?  Ik hoop het laatste, maar de tijd zal het leren.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft