Zo haal jij het beste uit het nieuwe algoritme van Instagram

Zo haal jij het beste uit het nieuwe algoritme van Instagram
160

De chronologische tijdlijn van Instagram is verleden tijd. En daar is een hoop om te doen. Paniek bij ‘social influencers’ die bang zijn dat hun volgers niet meer alles meekrijgen. Voor merken kan het juist een uitkomst zijn. Frank.news legt uit waarom.

 
Door de populariteit en groei van Instagram ziet de gemiddelde gebruiker op dit moment nog maar 30% van de geplaatste content. Dit betekent dat 70% van de geposte foto’s en video’s niet worden opgemerkt. En dat terwijl de gebruikers deze wel degelijk volgen. Grote kans dus dat ze die posts niet willen missen. Zonde!

 
Meest relevant
Daarom besloot Instagram een nieuw algoritme te introduceren, net als Facebook eerder al deed. Het nieuwe algoritme is gebaseerd op de interesse van de gebruiker in de inhoud, de relatie met de persoon die de inhoud plaatst en de tijd waarop de inhoud wordt geplaatst. In plaats van de laatst geposte, staan straks de meest belangrijke posts voor de gebruiker bovenaan. Alleen de volgorde wordt aangepast, maar alle inhoud wordt nog steeds getoond. Het is dus niet zoals op Facebook, waar alleen een selectie van alle content wordt getoond. Instagram is nog druk bezig met de ontwikkeling en test deze bij een aantal gebruikers. Binnenkort is de nieuwe feed voor iedereen een feit.

 
Paniek
Social influencers schreeuwen het al van de daken: zij zijn geen fan. Ze zijn namelijk bang dat hun potentiële bereik - en hiermee hun inkomsten - enorm zal afnemen door deze verandering. Daarom zijn de influencers een turn on notifications-actie begonnen. Door pushberichten hoeft niemand meer een post te missen, is hun redenatie. Maar de Instagram-gebruiker kennende volgt hij meer dan één influencer die minimaal één keer per dag iets post en zit niemand te wachten op een op hol slaande telefoon die dankzij alle posts en de pushberichten zo iedere minuut af kan gaan. Geen geslaagde oplossing dus.

frank.news

 
Overload
Maar geen reden tot paniek; de nieuwe Instagram-feed kan voor veel merken en ook voor de social influencers, juist een uitkomst zijn. En wel hierom: om op te vallen tussen die overload aan informatie waar de gebruikers nu nog mee te maken heeft, moet je nu meerdere keren per dag iets posten. Dit levert veel werk op. Grote kans dat dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit van de posts. Én dat je zo voor de oplettende gebruiker juist als irritant wordt beschouwd. Met een ontvolging als gevolg.

 
Zo kom je bovenaan de feed
De nieuwe manier om de gebruiker via Instagram voor jouw merk te interesseren heeft alles met interactie en betrokkenheid te maken. Door voor de doelgroep relevante posts te realiseren die de interactie met hen opwekken - en een like of reactie veroorzaken - , kom je eerder bovenaan de feed. Simpelweg om een like of reactie vragen, heeft natuurlijk geen zin. Ook hier gaat het weer om een flink staaltje ‘Ken je doelgroep’. Wat zijn hun interesses? Wat ‘vinden ze leuk’? En wat voor posts leveren de meeste interactie op (concurrentieanalyse)? Zijn dit bijvoorbeeld behind the scenes foto’s of previews van nieuwe producten of collecties? De interactie kan daarbij extra aangewakkerd worden door expliciet te vragen naar de mening van jouw volgers. Zo vergroot je de betrokkenheid en laat je ook nog eens blijken dat hun mening relevant is.

 
Stappenplan
Verder is het te allen tijde van belang om je bij iedere post af te blijven vragen: is het leuk voor de Instagrammers of is het alleen leuk omdat ’ik’ dat vind? Check ook nog eens dit handige stappenplan waarmee je zo die 400 miljoen Instagram-gebruikers haalt, en bij iedereen bovenaan de nieuwsfeed verschijnt. Want dat willen we natuurlijk uiteindelijk allemaal.