Wordt homepage doodverklaard door distributed content?

Wordt homepage doodverklaard door distributed content?
0
0
7662

Voor (tijdschrift)uitgevers en broadcasters is het verleidelijk - vanwege de hoge bereikcijfers - content te verspreiden via grote platforms als Facebook, Instagram, Google en Snapchat. Zeker als het bezoek op de homepage daalt. Maar ondergraaf je door via platforms van derden te publiceren niet tegelijk je eigen concurrentiepositie? Oftewel: Is distributed content de heilige graal of het paard van Troje?

 
Die laatste vraag stond centraal op het Media Magazine Café in De Balie in Amsterdam.

 
Kwartiertje
 Het kwartiertje dat mensen over hebben en gebruiken om met hun smartphone op de hoogte te worden gebracht van wat er in de wereld gebeurt. Dáár draait het op dit moment om bij de online distributie van content. Want gebruikers willen niet meer op ad.nl, nos.nl of vogue.nl klikken om te kijken of daar misschien iets staat wat ze interessant vinden; nee, ze willen via sociale media alles tegenkomen wat zij willen zien.

 
KeukenraamHet sociale medium wordt steeds vaker gebruikt als een ‘one-touch-point’ waar je al jouw favoriete verhalen tegenkomt van verschillende titels, aldus bladendokter Carolien Vader. ,,Gebruikers komen tegenwoordig niet meer via de voordeur naar NYT.com, maar via het keukenraam van de sociale media. En steeds slimmere algoritmes weten alsmaar beter wat iedere specifieke gebruiker wil,” vertelde ze.

 
Chatbot

Kan daarmee de homepage worden dood verklaard? Het lijkt er wel op. Lezers zijn de gefragmenteerde media beu en willen steeds meer in hun tijdlijn worden bediend. Een volgend stadium - de periode 2017-2019 - zal dat van de chatbot zijn zo wijzen case studies uit. Gebruikers worden door een artificiële chatpartner aan de hand genomen op grond van hun algoritmes.

 
Innovatielab

Toch zijn er ook nadelen aan distributed content, betoogt hoofd digitaal bij de NOS, Lara Ankersmit. ,,Omdat je te veel aan de grillen van social media bent overgeleverd.” De NOS maakt daarom juist ook eigen, experimentele producties met haar innovatielab, waarin journalisten en programmeurs samenwerken.
Dat heeft inmiddels geresulteerd in het net gelanceerde ‘The Series’, waarin alles over de Amerikaanse verkiezingen wordt verteld. Op een heel andere manier dan in NOS Nieuws, maar de kijker krijgt wel alles over de strijd tussen Trump en Clinton mee.
En in de interactieve special ‘Het DNA van MDMA’ (winnaar Gouden SpinAward), waarin niet de uitwassen van de drug maar de kale feiten op een vernieuwende en voor jongeren aansprekende manier worden belicht.

 
YouTube kanaal

Toch maakt ook de NOS gebruik van distributed content. Om middelbare scholieren te bereiken ze met videokanaal ‘Mashup’ begonnen op YouTube, waarbij items samen met de kijkers worden gemaakt en op een grappige manier ge-edit.
Op Facebook is de NOS – naast soms live - aanwezig via instant articles.

 
Oplagestijging door Blendle
 
Distributed content via Blendle heeft nichetitel De Groene Amsterdammer geen windeieren gelegd. De omzet die via de digitale kiosk in het jaar 2016 werd binnengehaald verdubbelde ten opzichte van 2015: naar 50.000 euro. Het is een kers op de taart (de totale omzet van De Groene Amsterdammer bedraagt 4 miljoen euro, red.), zo oordeelt directeur-uitgever Pieter Elshout, en Blendle is volgens hem zeker geen verdienmodel. ,,Maar we doen het relatief wel erg goed op dit platform. Tegelijk groeit onze printoplage, en ik heb sterk het idee dat het ermee te maken heeft dat mensen die via Blendle met ons kennis maken daarna besluiten abonnee te worden. Hetzelfde zie je bij de Volkskrant, dat het ook goed doet op Blendle en waar óók de oplage van de krant zelf stijgt.”
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft