Waarom online new kid WPK wel 10 nieuwe titels kan lanceren

Waarom online new kid WPK wel 10 nieuwe titels kan lanceren
0
0
14572

In een tijd waar veel uitgeverijen de grootste moeite hebben hun eigen broek op te houden, maakt online uitgeverij Wayne Parker Kent winst. Geen kwestie van mazzel of geluk, maar resultaat van een goede strategie. In 2017 lanceert WPK zelfs tien nieuwe titels. Jawel; een frank.news-primeurtje. CEO-uitgever Slaven Mandic over het geheim van zijn succes.

 
Samen met de drie andere WPK-oprichters was Slaven Mandic vijf jaar geleden nog naar eigen zeggen ‘totaal nieuw in de media’. ,,Het begint al niet meer als nieuw te voelen en toch worden we nog altijd als de new kid on the block gezien,” zegt hij.

Juist dat ’nieuw zijn’, en dan vooral de andere mindset in vergelijking met de traditionele spelers, heeft er aan bijgedragen dat Wayne Parker Kent al vanaf het begin succesvol is. Mandic: ,,Wij zijn de media ingestapt vanuit de retail, met een retail mindset. Dat is een stuk complexer. Zo kijken we bijvoorbeeld goed hoe mensen zich online bewegen en maken we klant- en lezersprofielen.”

 
Elf titels 
Inmiddels geeft de online uitgever elf titels uit. Al die tijd heeft WPK winst gemaakt: ,,We zijn ieder jaar 100% gegroeid. Dat was de eerste jaren niet zo heel spannend,” aldus Mandic. Volgens hem is het belangrijk om daarbij te vermelden dat tweederde van de omzet uit content komt. ,,Branded content, native content, of welke naam je er ook aan wilt geven.” Om ervoor te zorgen dat dit bij de doelgroep aanslaat is het volgende van belang: ,,Distributie en content. Samen is dat één ding. Je gebruikt de content als zakelijke tool en bedenkt continu hoe je ervoor kunt zorgen dat je hiermee veel bereik creëert. Zodra je die connectie goed maakt, is het bijna onvermijdelijk dat je als uitgever succesvol wordt,” aldus Mandic.

 
10 nieuwe titels 
In het eerste jaar startte WPK met negen titels. De laatste twee jaar zijn er drie titels bijgekomen. Dat dit er niet nog meer zijn, heeft alles te maken met de focus op andere zaken, legt Mandic uit. ,,De back-end van ons bedrijf, sales, de technische infrastructuur. Nu alles goed staat en geïnstalleerd is, komen we in 2017 met tien nieuwe titels. Jawel, daar hebben jullie dus een primeur, haha!”

Welke merken dit zijn houdt hij nog geheim. ,,Maar als je kijkt naar ons huidige portfolio dan kun je al zien waar we nog titels missen. Denk aan travel en automotive. We hebben een interessante roadmap van domeinen voor ogen waarin we merken willen lanceren.”

 
Faillissement 
De grote fout die veel uitgeverijen en mediamerken de laatste tijd maken, is volgens Mandic continu proberen in te springen op die ene laatste trend. ,,Iedereen is steeds weer op zoek naar het volgende trucje. Eerst was het Facebook, dan Snapchat, nu is het weer virtual reality. Stop met die onnozele focus op de nieuwste hype, maar ga vanuit je kern nadenken.”

Dit alles betekent overigens niet dat er bij WPK nooit iets mislukt. ,,We doen met nieuwe titels iedere eerste, derde en zesde maand een review. Na een jaar zien we heel goed of een merk het wel of niet gaat redden. Zo is het inmiddels al drie keer gebeurd dat we iets geruisloos uit de markt hebben gehaald. Het grappige is dat je daar niemand over hoort. Fouten maken is niet erg, maar te lang blijven zitten met die fouten kan een faillissement betekenen,” aldus Mandic.

 
Online videokanaal
Naast het lanceren van tien nieuwe titels is WPK ook druk bezig met online video. Mandic: ,,Vijf jaar geleden krioelde het van de bloggers: fashion, beauty en huis-tuin-en-keuken types. Zij sprongen in het gat dat de traditionele media, de bladen, lieten liggen. Er was alleen nog een partij nodig die de content ging professionaliseren. Met dat idee zijn wij ooit gestart. Inmiddels krioelt het van de vloggers. Zij springen in op het gat dat de traditionele media, de tv-wereld, laten vallen. De komende twee, drie jaar ga je steeds meer goede tv-achtige content op het web zien.”

En daar springt WPK op in. ,,We hebben een videoteam samengesteld van negen mensen met als doel de grootste worden als het om online video gaat. Uiteraard maken we hierbij gebruik van onze eigen merken. Zo heeft NSMBL nu al een succesvol videokanaal, maar ik zie bijvoorbeeld geen reden waarom Culy dat niet ook kan hebben.”

 
Paid content
Er is nog iets waarin Mandic grote kansen ziet voor zijn uitgeverij: paid content. ,,Dit is absoluut een ding waar we groot in kunnen worden. Belangrijk gegeven hierbij is dat mensen altijd ergens voor willen betalen, zolang je er maar niet zonder kan. Zo zal ik altijd voor de online content willen betalen van het Financieel Dagblad. Dat heb ik nodig, ik kan niet zonder. Zolang je een niche lezersgroep kunt vinden die de content nodig heeft, is deze bereid ervoor te betalen. Denk bijvoorbeeld aan scholieren, die willen echt wel betalen voor hulp bij het halen van hun examen…”

 
Taco’s & Tequila’s
Eén van de broeivijvers voor briljante ideeën is de vrijdagmiddagborrel bij WPK. Dit wekelijkse moment bestaat uit meer dan alleen een biertje drinken en socializen, vertelt Mandic. ,,Als je wilt blijven innoveren, is het belangrijk om iedereen een stem te geven. Zo praat ik ook gewoon met onze stagiaires. Maar dat niet alleen: iedere vrijdag spreek ik het bedrijf toe en vertel wat me de afgelopen week heeft bezig gehouden.” Door niet alleen pragmatisch, maar ook ontspannen bezig te zijn, kom je op de beste ideeën. ,,Laatst hadden we nog een goede borrel met taco’s en tequila‘s, en die leverde meer op dan alleen een kater.”
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft