Waarom 'Disneyflix' de strijd aankan met Netflix

Waaromdisneyflixdestrijd
0
0
3566

De video-on-demand dienst die Disney wil beginnen, krijgt langzaam maar zeker vorm. Het lijkt een veelbelovende nieuwkomer die nu al als dé concurrent van Netflix wordt gezien. Terecht?

Disney kondigde vorig jaar aan al zijn content bij Netflix in de Verenigde Staten weg te halen om een eigen VOD-platform te beginnen. 'Disneyflix' is de naam die ze er in Hollywood aan geven. Eind 2019 moet Disney on demand worden gelanceerd, maar een precieze datum is nog niet bekend. De introductie is uiteraard eerst in Amerika, maar het gaat niet lang duren voordat de dienst ook internationaal te verkrijgen is.

In de media wordt 'Disneyflix' nu al in één adem genoemd met Netflix. Of dat terecht is, kunnen we pas over enige tijd beoordelen, maar mondjesmaat komt er informatie naar buiten waaruit je kunt concluderen dat Disney's VOD dienst een grote speler gaat worden.

Dit is waarom.


1. Disney neemt contentstudio's en -makers over
Natuurlijk draait het allemaal om de content die je (exclusief kan bieden). Disney lijfde de afgelopen twaalf jaar filmstudio Pixar (Incredibles, Toy Story, Finding Nemo), Marvel Comics (Avengers) en Lucas Arts (Star Wars) in. Makers van blockbusters dus. Sinds eind juli weten we dat Disney 21st Century Fox mag overnemen van de aandeelhouders. Nu is het aan de Amerikaanse mededingingswaakhonden. Gaat de miljardendeal door dan komt daar een zee aan film-, serie- en sportcontent bij. Tel daar bij de programma's op van sportzender ESPN en tv-zender ABC. Met de acquisitie van 21st Century Fox vergroot Disney ook zijn belang in de in de VS al succesvolle streamingdienst Hulu naar zestig procent.


2. Disneyflix wordt goedkoper dan Netflix
We weten ook al dat de streamingdienst goedkoper zal worden dan wat je maandelijks voor Netflix neerlegt. Dat kondigde onlangs overigens aan het abonnementsgeld te verhogen. Disney kan zijn content voorlopig goedkoper aanbieden, omdat je minder keuze hebt. Het opent eerst de bibliotheek met klassiekers. Pas in de loop van de tijd komen er exclusieve series en films bij die speciaal voor de VOD dienst gemaakt zijn. Disney heeft overigens ook al bekendgemaakt dat van Star Wars een hele nieuwe serie komt die meteen de duurste is die ooit is gemaakt.


3. Disneyflix krijgt de juiste leider
Disney heeft Ricky Strauss naar voren geschoven. Hij gaat waken over de 'strategische contentvisie' van het concern. Strauss heeft grote ervaring in marketing in de filmindustrie en combineert dat met enorme kennis van content. Als president of marketing voor Walt Disney Studios maakte hij titels als Black Panther, Star Wars: The Force Awakens, Beauty and the Beast en Inside Out tot kassuccessen.

Disney en Netflix geloven overigens niet in een concurrentiestrijd met elkaar. Ze zien beiden ruimte in het grote streaming speelveld van meerdere spelers naast elkaar.

Een fijn idee voor Netflix is dat het onlangs Disney nipt klopte op de beurs. Netflix is omgerekend 131 miljard euro waard, Disney 130 miljard. 

De belangrijkste vraag zal straks overigens zijn: is de consument bereid maandelijks geld neer te leggen voor meerdere abonnementen op streamingdiensten? Want ook Amazon Prime en Apple komen er nog aan. 

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft