Waarom de toekomst van live sport bij digitale media ligt

Waarom de toekomst van live sport bij digitale media ligt
0
0
5512
Live sport zal in de toekomst vooral op mobiele devices bekeken worden. De digitale uitzendrechten worden goud waard. De grote Nederlandse betaalzenders Ziggo Sport en Fox Sports weten dat, maar zijn er technisch nog niet klaar voor.
 
Het lineair televisie kijken neemt drastisch af. Livestreams kijken op je telefoon, tablet of laptop daarentegen kent een hoge vlucht. Met name sportwedstrijden zijn populair, zo blijkt. Toch weet Ziggo Sport, een van de twee grote betaalzenders die live sport aanbieden in Nederland, niet hoeveel digitale kijkers het heeft. Dat wordt niet gemeten.
Fox Sports doet dat wel, maar mist de techniek om miljoenen mensen tegelijk naar een beveiligde stream te laten kijken. Beide zenders zien dat in de nabije toekomst live sport voornamelijk digitaal geconsumeerd wordt.

 
Vooral millennialsDe trend van digitaal communiceren is te danken aan het gedrag van millennials, zo blijkt uit recent onderzoek van Nielsen. Jongeren zien de televisie niet meer staan en grijpen naar hun smartphone als ze iets willen kijken. Die verschuiving vraagt om inventiviteit van sportorganisaties, clubs, maar ook van uitzendgerechtigden, omdat de grote geldstromen straks niet meer uit tv-rechten afkomstig zijn, maar uit de distributie en verkoop van digitale rechten. Lineair live sport via de televisie kijken wordt met uitsterven bedreigd. Iets dat sportorganisaties zich terdege moeten realiseren. Het grote geld wordt straks namelijk verdiend door de distributie van digitale rechten. Een must dus om een weloverwogen en doordacht digitale-mediastrategie op te (gaan) stellen.

 
Juist sport wordt live bekekenSportevenementen beslaan het gros van live televisie. Uit ander Nielsen onderzoek van vorig jaar komt naar voren dat 93 procent van alle live uitzendingen in Amerika over sport gaan. De reden daarvoor laat zich makkelijk raden: sportwedstrijden - voetbal hier en in de States vooral de vier grote sporten American football, basketbal, honkbal en ijshockey - worden voornamelijk live bekeken.
Kijken we naar de 100 best bekeken tv-programma’s in Nederland in 2015, dan staan er zeven sportuitzendingen bij de eerste twintig, waarvan zes live-wedstrijden.

 
ToekomstbeeldLive sport leent zich als geen ander om achterover leunend op de bank - alleen, met familie, of met vrienden - in het comfort van de eigen omgeving te aanschouwen. Of met zijn allen in de kroeg. Maar wat steeds vaker voorkomt - en door Fox Sports en Ziggo Sport actief via commercials gepromoot wordt - is het bekijken van live sport via hun websites, de zogenaamde Live Streams.

 
Digitale consumptie in NederlandHoeveel mensen lineair kijken en hoeveel mensen digitaal, en hoe groot het aandeel is van sport daarin, is in Nederland niet in kaart gebracht, maar Fox en Ziggo Sport bieden wel de mogelijkheid om live sportwedstrijden - te denken valt aan voetbal, Formule 1 en de grote Amerikaanse sporten - via de laptop, tablet of mobiele telefoon te bekijken. Navraag bij Martijn van Opstal, Director Communications & External Affairs Ziggo Sport, leert ons dat Ziggo Sport momenteel niet bezig is met het meten van aantallen kijkers die via een ander medium dan de televisie naar hun live sport kijken. Van Opstal: „Die mogelijkheden hebben we momenteel niet, dus exacte cijfers kan ik niet geven. Uiteraard willen we door de ontwikkelingen die gaande zijn hier wel meer informatie over vergaren. Het is een work in progress waar we mee bezig zijn.”
Bij Fox Sports is er een ander geluid te horen. Maarten van Rooijen, woordvoerder bij Fox Sports legt uit: „Uiteraard is er onmiskenbaar een trend gaande waarbij non-lineair kijken in opmars is. Dat gaat uiteraard ten koste van het lineair kijkgedrag, hoewel lineair op dit moment nog altijd de boventoon voert. De vraag is wanneer dat omslagpunt wordt bereikt, maar feit is dat non-lineair kijken een onomkeerbare ontwikkeling is en nu echt in een stroomversnelling zit.”

 
Technische issuesHet blijkt dat de grote bottleneck het technische aspect is. Van Rooijen: „Het unieke karakter van sport brengt met zich mee dat men dit live wil beleven. Sport is hier en nu. Dat zien we bij FOX Sports ook. Er keken 780.000 mensen via de televisie naar Feyenoord – Ajax. Dan tellen we de mensen die buitenshuis keken, bijvoorbeeld in de kroeg of sportkantine, nog niet mee. Als tv-abonnee van FOX Sports heb je tevens toegang tot FOX Sports GO waarmee je online of mobiel kunt kijken, waar je wilt en op welk scherm je wilt. Daar maken tienduizenden mensen per speelronde in de Eredivisie gebruik van en dat kan op piekmomenten oplopen, bijvoorbeeld tijdens de laatste speelrondes als alles tegelijk wordt gespeeld, tot 80.000 unieke personen. Daarna komt het plafond wel in zicht. Een technische uitdaging is dat online kijken via een beveiligde live stream nog niet dezelfde capaciteit kan brengen als via televisie. Dat maakt het in het geval van sport ook zo anders dan bijvoorbeeld tv-series, waarbij er meer op verschillende momenten naar verschillende programma’s wordt gekeken. In geval van sport is er maar één moment. Hier en nu.”

 
Nu als extra, straks de normVaak wordt het nog altijd als een extraatje gezien bij het afsluiten van een tv-abonnement; de mogelijkheid om naast via de televisie óók nog eens via een mobiel apparaat het kanaal te kunnen volgen. In de toekomst liggen die verhoudingen wellicht precies andersom. Werk aan de winkel dus. Om future proof te zijn dienen alle schakels binnen de digitale keten een op elkaar en op de consument afgestemde digitale-mediastrategie te hebben die eindgebruikers bedienen zoals die bediend willen worden: kwaliteit, interactie, gebruiksgemak en in control.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft