Waarom de Super Bowl de ultieme reclamezuil is

Waarom de Super Bowl de ultieme reclamezuil is
246
De reclame-uitgaven rond de Super Bowl doorbreken dit jaar de grens van 400 miljoen dollar (357 miljoen euro). Ongekende kijkcijfers, glitter and glamour, superartiesten en de rondwarende geest van Vince Lombardi maken van deze wedstrijd de ultieme reclamezuil.
Zondag 7 februari is het weer tijd voor de Super Bowl. Het grootste eendaagse sportevenement ter wereld. Groots, op zijn Amerikaans. Uitgezonden in liefst 180 landen, in 25 verschillende talen. Alleen al in de States zelf schakelden afgelopen editie 114,4 miljoen Amerikanen in om onderdeel te zijn van Super Bowl Sunday. Eén op de drie landgenoten dus.

En daardoor staat de Super Bowl niet alleen in het teken van de wedstrijd zelf. Glitter, glamour, show en commercie. Bedrijven doen er alles aan om rond het sportevenement zendtijd te kopen, om zo een nieuwe commercial ten toon te spreiden aan de wereld. En daar hebben ze veel geld voor over. Want de exposure is ongekend groot.

Nieuw recordDit jaar zullen de reclame-inkomsten door de verkoop van reclamezendtijd een nieuw record gaan breken. Een spotje van dertig seconden kost vijf miljoen dollar. Bedragen die de grote corporaties er met liefde aan uitgeven. De totale reclame-inkomsten zullen naar alle waarschijnlijkheid de barrière van 400 miljoen dollar doorbreken. Maar wat maakt de Super Bowl nou zo belangrijk?

Populairste sportAmerican football is de meest populaire sport onder de Amerikanen. Tweeëndertig teams strijden in zestien weken voor een plek in de play-offs. En daaruit komen twee teams te voorschijn die in februari van elk jaar strijden om de Vince Lombardi Throphy, die uitgereikt wordt aan de winnaar van de Super Bowl.

Vince Lombardi, half Italiaans, half Amerikaans, was in de jaren ’50 en ’60 uiterst succesvol als coach van de Green Bay Packers. Daarmee won hij de eerste twee Super Bowls, in 1966 en 1967, als afsluiting van het National Football League seizoen. Hij zou met de Packers in zeven jaar tijd, maar liefst vijf Super Bowl’s winnen, waarvan drie op een rij. Alom gezien als de beste coach in de geschiedenis van het American football. En dus werd in 1970 besloten om de trofee naar hem te vernoemen.

Glitter en glamourVoorafgaand aan de wedstrijd wordt de ‘The Star-Spangled Banner’ ten gehore gebracht. Altijd opgedragen door een artiest van wereldformaat. Word je voor deze eer verkozen, dan behoor je tot een illuster rijtje. Ook tijdens half time vindt er elk jaar een spectaculair optreden plaats van artiesten met wereldwijde allure. Iedereen herinnerd zich waarschijnlijk de ‘Nipplegate’ nog wel; popartiest Justin Timberlake die tijdens het optreden een lapje stof van de borst van Janet Jackson afscheurde. Amerika was in rep en roer.

Zondag 7 februari is het de beurt aan Lady Gaga om het volkslied ten gehore te brengen en verzorgt Cold Play, met gastoptredens van Beyoncé en Bruno Mars de Super Bowl halftime show. Pardon, de Pepsi Super Bowl halftime show.

En om met een voorbeeld af te sluiten. In 1984 lanceerde Apple de Macintosh, een personal computer als - volgens Apple - geen ander. Uniek. Geen beter moment om deze aan de wereld te openbaren dan middels een commercial tijdens de Super Bowl, wist het bedrijf toen al. The rest is history…