Vijfde plek voor McDonalds tijdens OS

Vijfde plek voor McDonalds tijdens OS
0
0
5658

Onder het toeziend oog van de wereld wil iedereen scoren. Net zo als de sporters, willen grote merken die zich op welke manier dan ook verbinden aan de Spelen niet vergeten worden. AdWeek maakte eerder deze week bekend welke merken de grootste online bekendheid hebben. Opvallendste verschuiving daarin: Bridgestone zet McDonalds buitenspel.

 
Er wordt flink wat afgepost, getweet, geshared en in zijn algemeenheid gepraat over de Olympische spelen op social media. In samenwerking met Sprinklr brengt Adweek de cijfers (wereldwijd) in beeld. De Verenigde Staten is zowel tijdens de eerste als de tweede week de onbetwiste Twitter- en Facebook-koning, gevolgd door gastland Brazilië. Engeland, Spanje, Australië, Frankrijk, India en Canada doen ook leuk mee.

 
Waar gaat het dan over?
De best presterende hashtags zijn vrij voor de hand liggend: olympics, rio2016, rio en varianten hierop. Een uitzondering op deze algemene hashtags in het rijtje van de  populairste is #futebol (Portugees voor voetbal). Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat Brazilië bekend staat als het land van de voetbalkoningen. Waar voetbalicoon Neymar in eigen land nog net niet online gestenigd werd de afgelopen weken, werd de aanvoerder van het vrouwenteam Marta juist op handen gedragen om de prestaties van haar team (Neymar haalde trouwens wél de finale met zijn ploeg en Marta niet). Overigens wordt er op social media ook veel afgegeven op de mentaliteit en het zogenaamde gebrek aan passie van de Braziliaanse spelers. Kortom: vanuit verschillende invalshoeken genoeg stof om het wereldwijde web in te slingeren.

 
Goud voor Coca-Cola
Waren de sponsorende merken in de eerste week van de Spelen goed voor bijna 70.000 gerelateerde vermeldingen oftewel: ‘mentions’, in de tweede week liep dat aantal al op tot bijna 85.000. Het erepodium werd in de tweede week van de Spelen ingevuld door Coca-Cola (13.000 mentions), Samsung (bijna 12.000 mentions) en Bridgestone met bijna 10.400 mentions. Die laatste heeft daarmee McDonalds van de troon gestoten, die deze plek eerder nog innam en nu op een vijfde positie staat. Doet McDonalds niet genoeg om zich in de picture te spelen? Je zou denken van wel. Berichten in relatie tot de Grote Gele M stonden bij aanvang van de Spelen vooral in het teken van verbazing. Rijen atleten die stonden te wachten om zich tegoed te doen aan fastfood dat McDonalds voor hen gratis beschikbaar stelde.

 
Bandenfabrikant financiert tv-kanaal
Na de hevige sociale verontwaardiging was het fastfoodketen zelf die dit een halt toeriep door een limiet op burgers en friet in te stellen. Wat een teleurstellening moet dat zijn geweest voor Mc-fan Usain Bolt. De Jamaicaanse sprinter en publiekslieveling at op de Spelen in Beijing in 2008 maar liefst 100 kipnuggets per dag. Wat Bridgestone ondertussen mogelijk wat extra populariteit bezorgd kan hebben, is de deal die afgelopen week bekend werd gemaakt. De bandenspecialist tekende een 4-jarig contract om na de huidige Spelen het IOC te helpen bij de financiering van een eigen Olympische tv-zender. Daarmee is Bridgestone het eerste bedrijf dat zich verbindt aan het speciale Olympische kanaal, aldus Daily Mail eerder deze week.

 
#thatsgold
Wordt er tot slot specifiek gekeken naar de hashtags die de merken voor de gelegenheid zelf gebruikten voor hun campagnes, dan zijn de meest gebruikte hashtags momenteel: #thatsgold (momenteel 208.804 keer gebruikt op Twitter), de Portugese variant #issoéouro (Beiden van Coca-Cola) en #quemseatreve (Nissan), wat zoiets betekent als ‘Wie durft’. Met afstand gevolgd door de hashtags gelijk aan de bedrijfsnaam van sponsors Omega, Coca-Cola, Nissan en McDonalds. Nergens wordt overigens een uitsplitsing gemaakt in positieve, negatieve en neutrale sentimenten.

 
 
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft