UFC: hoe marketing van sport een wereldmerk kan maken

UFC: hoe marketing van sport een wereldmerk kan maken
5034

De Ultimate Fighting Championship, kortweg UFC, is de grootste mixed martial arts organisatie ter wereld. Door een goed marketing- en social mediabeleid, promotie van de gladiatoren en de juiste sponsor- en televisiecontracten wisten de bobo’s van de UFC van een relatief onbekende club een wereldmerk te maken. Hype creëren en een boeiend verhaal vertellen is het credo. Een les waar veel bedrijven en organisaties iets van kunnen leren.

 
Tegenwoordig is een verhaal vertellen soms belangrijker dan het product of de dienst zelf. Het doet denken aan het spelen met Lego, vroeger. Het uitpakken en in elkaar zetten ervan gaf eigenlijk meer voldoening dan het ermee spelen zelf. Voor veel sporten geldt hetzelfde. De aanloop naar een wedstrijd of event dient adequaat door promotie ondersteund te worden. Het is zaak een hype rondom de sport, het evenement of een atleet te creëren. Amerikanen begrijpen die kunst als geen ander en sinds Fox Sports in Nederland het vaderlandse voetbal uitzendt, zien we hier de promo’s ook voorbij komen. Joël Veltman en Luuc de Jong die over hun rivaliteit en het naderende kampioenschap praten en beweren de beste te zijn. De commercials van Eredivisie Live waarin spelers tijdens een spelsituatie even de blik op de kijker richten om toch vooral Live te gaan kijken. Het geeft een bepaalde spanning en importantie aan de wedstrijd.

 
UFC voorbeeld voor anderen
De UFC is een voorbeeld voor alle sporten op dit vlak. Via hun eigen Youtube kanaal zenden ze een bijna drie kwartier durende promo uit die het publiek warm maakt voor het evenement op zaterdag 9 juli.Dat één van de vechters van het main event niet meer mag vechten wegens het overtreden van de dopingregels, doet niets af aan de marketing en hype machine die UFC heet. De sport werd vorig jaar ook aangegrepen om de coveratleten (op de voorkant van de hoes) van een nieuw UFC-videospel te bepalen. De winnaar van het belangrijkste gevecht van die avond zag zijn evenbeeld terug op de cover van de hoes. En winnaars verkopen, dat begrijpt de UFC alsmede de uitgever van het spel (EA Sports) als geen ander.

 
Hype opbouwen
De weigh-ins (bepalen van het gewicht van de vechters) en interviews met de atleten vooraf trekken vaak alleen al meer dan 10.000 bezoekers. En de hype die opgebouwd wordt is terug te zien in de gigantische bedragen die binnen komen via pay-per-view en aan ‘the gate’, de inkomsten door bezoekers die naar het nieuwe 25.000 tellende stadion (T-Mobile Arena) komen. Dat loopt in de tientallen, soms honderden miljoenen.

 
Uitzendgerechtigden moeten aan de bak
In Nederland lukt het de abonneezenders vaak niet eens om meer dan een miljoen voetballiefhebbers aan zich te binden. Terwijl ons land veel meer voetbalkijkers en liefhebbers kent.  Aan pay-per-per view willen we als kijker al helemaal niet. Dan kijken we nog liever niet. Dat wordt vaak afgedaan als iets typisch Hollands. Het kan beter gezien worden als een gebrek aan hype creëren rondom een sportevenement of -wedstrijd. Daar zijn de Nederlandse zenders blijkbaar (nog) niet goed in. Aan de slag dus.

Verkocht voor 4 miljard
Inmiddels is de UFC van eigenaar verwisseld voor 4 miljard dollar. In 2000 werd de organisatie door de huidige eigenaren gekocht voor 2 miljoen dollar. Tel uit je winst.  Alleen al de Gross revenue in 2015 bedroeg 600 miljoen dollar. En dat allemaal door de sport via marketing populair te maken.