The Wall Street Journal: iedereen een eigen betaalmuur

The Wall Street Journal: iedereen een eigen betaalmuur
0
0
1580

Voor toegang tot artikelen in de digitale versie van The Wall Street Journaal moet je na een aantal gratis bezoeken, een maandelijks bedrag betalen. De afgelopen vier jaar werkte de krant achter de schermen aan een paywall die zich aanpast aan het leesgedrag van de sitebezoeker en automatisch bepaalt hoeveel en welke artikelen hij gratis mag lezen, voordat er betaald moet worden. Deze ‘adaptive paywall’ is ontwikkeld om meer abonnees te krijgen.

De WSJ-betaalmuur bevat een zelflerend algoritme dat lezersactiviteit op 60 variabelen meet. Denk daarbij aan de frequentie van het bezoek aan de site, het aantal keer dat iemand terugkomt, hoeveel artikelen tijdens zo’n bezoek gelezen worden vanaf welke devices en welk type content zijn voorkeur heeft. Op basis van al die variabelen bepaalt het systeem de kans dat zo’n sitebezoeker betalend abonnee zou willen worden. En daarop baseert het dan weer tot hoeveel gratis artikelen hij toegang krijgt en welke artikelen dat zijn, voordat de paywall in werking treedt.

,,Een van de belangrijkste redenen dat mensen geen abonnee werden van de WSJ is dat ze het gratis konden krijgen. We hebben gezocht naar een manier om de zijingangen die mensen namen om onze content te bekijken, te sluiten, omdat deze ervoor zorgden dat zij ons niet betaalden,” zegt Karl Wells, general manager van de Wall Street Journal membership in gesprek met The Drum.

Wells is van mening dat iedere publisher het WSJ-model zou moeten omarmen in plaats van gebruik te maken van de one-size-fits-all benadering die nu gebruikt wordt als het gaat om betaalmuren op websites, waarbij iedere bezoeker dezelfde behandeling krijgt. Publishers moeten niet hun eigen content en interesses als uitgangspunt nemen bij het bepalen voor welke artikelen betaald moet worden en welke gratis beschikbaar zijn, maar zouden het om moeten draaien: het gedrag van de sitebezoeker zou leidend moeten zijn.

Meer over de adaptive paywall van The Wall Street Journal lees je in het interview dat The Drum met Karl Wells hield.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft