Succes FOX Sports voorbode van online tv-consumptie

Succes FOX Sports voorbode van online tv-consumptie
0
0
556

Sportminnend Nederland blijkt wel degelijk de portemonnee te willen trekken om live voetbal te kijken. Als de prijs en beschikbaarheid maar juist zijn is abonnee-tv wel degelijk levensvatbaar. Die voorzichtige conclusie valt te trekken uit de groeiende cijfers van abonneekanaal FOX Sports. Een voorbode dat de coax langzaam aan het uitsterven is en alles binnen enkele jaren enkel nog via internet bekeken wordt.

 
Hoewel de media onze Eredivisie gekscherend de Mickey Mouse-league noemt, is er aan populariteit onder kijkers en supporters geen gebrek. Over het algemeen zijn de stadions goed gevuld en hangt er een echte voetbalsfeer rond de velden. Nu lijkt voetbalminnend Nederland ook FOX Sports gevonden te hebben als go-to kanaal om (live) wedstrijden te bekijken. Bijkomend voorbeeld; een abonnement op FOX Sports zorgt er meteen voor dat je met FOX Sports GO (live) streamend via je laptop, tablet of mobiel kunt kijken.

 
Record aantal kijkers voor FOX Sports   
In december keken 820.000 liefhebbers live via FOX Sports naar wedstrijd tussen Ajax en PSV, een record voor het abonneekanaal. Tijdens de eerste seizoenshelft was sowieso ene groei te zien. De kijkcijfers in de eerste 17 Eredivisie speelronden van 2016/17 laten een stijging zien van 32 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015/16 (Bron: SKO, 6+). Deze positieve ontwikkeling is een rechtstreeks gevolg van de eveneens sterk gegroeide beschikbaarheid van FOX Sports in de Nederlandse huishoudens sinds 1 augustus. De best bekeken wedstrijden in de eerste seizoenshelft - na Ajax-PSV - waren Feyenoord-Ajax (23 oktober 2016, 780.000 kijkers 6+) en FC Twente-Ajax (11 december 2016, 573.000 kijkers 6+) (bron: Fox).

 
Dalende prijzen, betere beschikbaarheid 
Is Nederland dan toch warm te krijgen voor decoder tv? Als het op voetbal aankomt klaarblijkelijk wel, hoewel ook de beschikbaarheid een belangrijke rol speelt. De prijs voor een maandabonnement op FOX Sports werd door tv-aanbieders zoals KPN, Caiway, DELTA en Vodafone fors verlaagd. Bij KPN zelfs met 58 procent: van EUR 17,50 naar EUR 7,50. Iets wat beaamd wordt door Maarten van Rooijen, communicatie directeur van FOX en pr-manager van de Eredivisie.

„We wisten dat de beschikbaarheid van FOX Sports sinds augustus hard is gegroeid. Dankzij een vernieuwde samenwerking met een aantal tv-aanbieders, waaronder ook KPN, profiteren de fans sinds de start van dit seizoen van aanzienlijke lagere prijzen voor FOX Sports, met bovendien een ruimere set aan keuzemogelijkheden. Het aantal kijkers naar Ajax-PSV is een mooie bevestiging van die explosieve groei.”

 
Geloof in eigen kunnen 
FOX Sports lijkt eindelijk de juiste toon gevonden te hebben. Van Rooijen zegt daar het volgende over: „Wij geloven heel sterk in de kracht van live Eredivisie voetbal. Samenwerking met de kabelaars en andere tv-aanbieders is daarbij van groot belang. Het wordt nu voor iedereen zichtbaar dat het vernieuwde model werkt. Dat is positief voor alle partijen en voor de vele voetballiefhebbers in het bijzonder.” Het tij lijkt gekeerd te zijn voor wat betreft betaal televisie in Nederland. Als prijs en propositie maar juist zijn. In ieder geval als het op (live) sport aankomt.

 
Verjonging van kijkpubliek 
Dit alles is niet zo verwonderlijk als je weet dat het ‘nieuwe kijken’ inhoudt dat de kijker zelf wilt bepalen wat (en wanneer) het kijkt. En live televisie is het enige waar kijkers nog voor thuis blijven. Alle andere media gaat vroeg of laat enkel online en on demand geconsumeerd worden. Zelfs live tv. FOX Sports GO via internet werkt minstens zo goed als FOX Sports via de kabel. Voordeel van eerstgenoemde is dat je ook nog eens allerlei statistieken kunt zien, wanneer jij dat wilt. Interactief dus. Een toekomst waarbij er geen televisie, maar een 55 inch monitor aan de muur hangt voor mediaconsumptie is zeker geen rare gedachte. Smart televisie is niets anders dan een voorbode hiervan.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft