Sponsorfittie

Sponsorfittie
110

Mooi, de sponsorwereld gaat zich een beetje roeren. Mensen uit deze spannende sector vinden dat het instrument meer respect verdient bij bureaus. Terecht?

 
De column en oproep van Michel van Grunsven, partner bij het toonaangevende sponsoringbureau Triple Double, heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien. In dit artikel op sportknowhowxl.nl legt hij uit waarom bureaus zich meer zouden moeten focussen op de mogelijkheden die sponsoring bedrijven kan bieden. Een tegengeluid kwam er onlangs ook; Ruud de Langen, CEO van mediabureau Mindshare Nederland kon zich niet vinden in de woorden van Van Grunsven en reageerde via een column in Sponsorreport. Het begin van een discussie die uiteindelijk alleen maar - en daar gaat het om in welke tak van sport dan ook - winnaars kan opleveren.

Sponsoring is een blinde vlek
Kort gezegd klinken er twee geluiden: Van Grunsven vindt dat sponsormogelijkheden ontweken worden door bureaus. Hij vermoedt dat sponsoring te weinig wordt geopperd als mogelijkheid voor bedrijven om zich zichtbaar te maken aan de buitenwereld. ,,Ik vraag mij af waarom ze er niet aan willen. Als we met elkaar in gesprek gaan wordt er wellicht meer duidelijk. Misschien is hun businessmodel wel dermate afhankelijk van andere zaken, dat er geen ruimte is voor sportsponsoring.” Het heeft volgens Van Grunsven financiële gevolgen: „De Nederlandse sport loopt jaarlijks zo’n 250 miljoen euro aan sponsorgeld mis. Sponsoring en sportsponsoring is bij de meeste reclame- en mediabureaus een blinde vlek.”

 
Het tegengeluid van De Langen laat horen dat juist marketeers de regie moeten voeren, niet de bureaus. Hij vindt dat het bij de adverteerder begint: „Als de marketeer zijn doelstellingen scherp heeft en de diverse specialisten daarbij met elkaar laat samenwerken als opdrachtgever, dan gaat het vanzelf.”

Wie is leidend?
Het is een interessant vraagstuk: wie moet de leiding nemen? Als het aan De Langen ligt is het de taak van een goede marketeer om signalen en mogelijkheden te herkennen; hij of zij geeft een bureau de opdracht om met partij x in zee te gaan doormiddel van een sponsorship. Als voorbeeld noemt hij Frank Weijers, de inmiddels overleden marketeer van Unilever die destijds zelf Mindshare briefde over het activeren van een sponsorship tussen NOS*NSF en Rexona. Aan de andere kant kan je ook stellen dat een bedrijf een bureau betaalt om de beste kansen te signaleren om merk of product x te promoten. Scherpe punten van beide marketingexperts.

 
 Laten we erover discussiëren
Hoe dan ook, het is een eye opener voor bedrijven, marketeers en bureaus om deze discussie samen aan te gaan. Niet alleen binnen de sportmarketing. En als het aan Van Grunsven ligt komen alle grote mannen en vrouwen begin volgend jaar bij elkaar in Eindhoven om hier verder over te praten. We zijn er met liefde bij natuurlijk…