Reclamefolder loopt terug, maar niemand wil hem kwijt

folderreclame
0
0
4608

Het aantal Nederlanders dat reclamefolders in de brievenbus krijgt loopt terug, net als het aantal folders. Toch scoort dit medium het hoogste bereik van allemaal. Daarom wil niemand de folder kwijt. Adverteerders noch verspreiders of consument. Maar redt dat de folder?

De cijfers uit de NOM Folder Monitor 2018, door GfK uitgevoerd in opdracht van DDMA, zijn nog steeds fenomenaal. 96 Procent van alle Nederlanders van dertien jaar en ouder heeft in de afgelopen twaalf maanden minimaal één folder gelezen. Met een bereik van 95 procent bereik je als adverteerder met een folder meer klanten dan met kranten (81 procent) of huis-aan-huiskranten (76 procent). Daarnaast gebeurt wat adverteerders graag willen: 81 procent van de lezers komt naar aanleiding van de folder in actie en bij 43 procent van de mensen bepalen folders het boodschappenlijstje. Ruim de helft (52 procent) van de Nederlanders zou de folder missen als die verdwijnt.

Verbod

Die laatste vraag is frappant. Is dat aan de orde dan? In Amsterdam en andere grote steden wordt de folder tot persona non grata bestempeld. Steeds meer gemeenten overwegen in navolging van de hoofdstad een verplichte ja-ja-sticker in te voeren, die in de praktijk folders uit de brievenbus weert. Drukkerskoepel KVGO heeft hiertegen beroep aangetekend. Dat loopt nog. Retailers zijn ondertussen in Amsterdam uit nood het huis-aan-huisblad City begonnen om het folderverbod te omzeilen. Een van de mogelijkheden die frank.news al eerder beschreef.

Terugloop

Maar er is meer aan de hand. Directeur Irena Petric van NOM zegt in het persbericht: ,,De resultaten van de NOM Folder Monitor zijn in de afgelopen 5 jaar bijzonder stabiel gebleken." Maar dat is niet zo. Uit het rapport blijkt dat het aantal Nederlanders dat folders ontvangt is teruggelopen van 81 procent in 2015 naar 77 procent dit jaar. Een slimme journalist van de NOS ontdekte dat ook het aantal folders dat op de deurmat valt terugloopt: van gemiddeld 37 naar 30 per week. Dat komt onder meer door het verdwijnen van folderende retailers als V&D en Kijkshop. Verder liep het aantal nee-nee-stickers (of huizen zonder ja-ja-sticker) op van 19 naar 23 procent in vier jaar. Kortom: folderreclame ligt onder vuur, zoals tijdens het Brievenbusreclame congres in Amsterdam onlangs nog bleek.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft