Peter de Mönnink (Talpa): ‘Nederlandse mediabedrijven moeten zich meer van elkaar onderscheiden’

Screenforce_Day_2018
0
0
4396

Het woord samenwerken krijgt een steeds diepere lading in de lokale (Nederlandse) mediabranche. Dat bleek ook weer tijdens Screenforce Day 2018, waar we een inkijkje kregen in de internationale tv-ontwikkelingen. Talpa TV-baas Peter de Mönnink vroeg zich af of Nederlandse mediapartijen de concurrentie wel aankunnen met de grote internationale spelers. Differentiatie van elkaar is nodig.

Het gaat goed met tv. Ook met lineaire tv. Dat is eigenlijk de boodschap die je vooraf al kon invullen tijdens Screenforce Day 2018. Logisch, want Screenforce is de marketingorganisatie van de tv-branche. Toegegeven, er gaat ook best veel goed. Lineaire kijktijden nemen af, waar totale schermtijd toeneemt bijvoorbeeld en dat biedt nieuwe kansen. Niets nieuws, maar anticiperen de lokale partijen daar wel goed op?

Het antwoord moest afgelopen dinsdag komen van vier grote namen uit die branche: FOX-directeur Marco de Ruiter, CEO Sven Sauvé van RTL Nederland, NOS-directeur Gerard Timmer en Talpa TV CEO Peter de Mönnink. En dat antwoord is dus intensief samenwerken.

On demand platform NLZiet werd als voorbeeld aangehaald. Daar zitten RTL, Talpa en de NPO al bijna vijf jaar gezamenlijk in, maar een groot succes is het nog niet. Of zoals De Ruiter opmerkte: ,,Er wordt hier al langer gesproken over NLZiet dan dat er de afgelopen maanden naar gekeken is." Alle partijen waren het er wel over eens dat NLZiet niet de killer app is die de samenwerkende partijen echt verder gaat helpen. Maar De Mönnink en Sauvé meenden dat er ook niet te lacherig over moet worden gedaan. ,,We moeten leren van de ervaringen."

Ze haalden ook aan dat de NPO restricties heeft en dat de huidige Mediawet samenwerking op grotere schaal belemmert. Maar er is goed nieuws: volgende week zitten de partijen weer aan tafel bij mediaminister Arie Slob, die hopelijk nu niet weer ziek wordt.

Ieder van de vier partijen in de discussie heeft ook zo zijn eigen beslommeringen. De NOS is onderdeel van een publieke omroep en dan kom je weer bij die restricties uit de Mediawet. Volgens Gerard Timmer is de core business van de NOS nieuws, sport en evenementen ,,Er is kritiek op dat we op alle platforms aanwezig willen zijn, maar dat is onze publieke taak. Dus zijn we ook aanwezig op Facebook, YouTube en Instagram en sinds kort ook de Google Assistent. Deze multiplatformstrategie is belangrijk om de kijker te kunnen volgen. We bieden dus naast de NOS Journaals ook NOS Stories aan het jongere publiek en zien dat het werkt."


Geen differentiator

Volgens Timmer concurreert de NOS met bijvoorbeeld de wedstrijden van het Nederlands Elftal ook niet op lokaal niveau. ,,We hebben internationaal concurrentie van nieuwsorganisaties. Dus dáarom moeten we op YouTube aanwezig zijn."

RTL is aan het veranderen van een tv-bedrijf in een bedrijf dat volgens topman Sauvé uitgaat van wat de consument verwacht en wil. ,,We investeren nu gigantische bedragen in tech en data en hebben een sterk geloof in lokale content op alle platforms." RTL zit midden in de transitie, heeft de organisatie inmiddels veranderd, maar doet volgend jaar nog een ontslagronde. Ondertussen moet RTL op volle kracht vooruit en zoekt het ook nadrukkelijk de samenwerking met andere partijen zoals eerder al met Telegraaf Media Groep aan de saleskant en aan de contentkant straks ook met Qmusic.

Mooie initiatieven, maar volgens De Mönnink van Talpa zit de tv-branche met een probleem. ,,Het gaat om content en data om in een gesloten omgeving te kapitaliseren, maar ik vraag me af waar de differentiator zit." Hij bedoelde te zeggen dat RTL niets specifiek anders doet om te kunnen samenwerken met de andere tv-partijen en te kunnen concurreren met de grote techjongens uit het buitenland. ,,We moeten het interessant houden, anders krijgen we een probleem in ons ecosysteem. Ik ben bezorgd als de marktleider zich niet onderscheidt van de anderen."


Addressable tv

Maar gelukkig onderscheidt Talpa zich wél, maakte De Mönnink een mooi bruggetje naar zijn eigen verhaal. ,,Talpa zoekt altijd naar allianties, we zijn een open netwerk. We willen graag de hele mediafunnel pakken en zijn nog niet klaar, want we hebben nog niet alles." De Mönnink wil dat Talpa een gidsfunctie heeft voor de zoekende consument en adverteerder. ,,Wij hebben nu 13 miljoen actieve gebruikers en willen naar X miljoen. Waar die X voor staat, maak ik in een later stadium bekend."

De Mönnink is ook een beetje klaar met 'al die metingen' (er komt een groot crossmediaal bereiksonderzoek aan, ergens medio 2019). ,,Alles wordt performance based en meetbaar. Straks krijg je wat je vraagt." In dat kader stipte hij de samenwerking met KPN aan in addressable tv (Smart TVads) die de twee partijen onlangs aankondigden. Nu nog een testfase, maar ergens op de helft van volgend jaar is het up and running. Ook Vice haakt aan met Viceland, onthulde De Mönnink.

De Ruiter van Fox kondigde aan dat FOX Sport op zijn 'Go'-app ook getargete advertenties gaat bieden. De addressable ontwikkeling is er dus wel en dat geeft de Nederlandse tv-markt weer een duw in de goede richting. Maar het zijn kleine stapjes vooruit.


Fotocredit: Screenforce

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft