Oprichter Chad Hurley: ‘user generated content’ is dé kracht van YouTube

Oprichter Chad Hurley: ‘user generated content’ is dé kracht van YouTube
0
0
2554

Geef maar toe: stiekem zijn we allemaal gek op succesverhalen. En als er één succesverhaal is om je vingers bij af te likken, dan is het wel dat van YouTube-oprichter Chad Hurley. Prettig dus dat hij bij Business Boost Live was. Zijn videoplatform groeide uit tot het allergrootste ter wereld. Maar hoe doe je dat: een uitgekiende strategie of een flinke dosis mazzel? En hoe vindt hij dat de tegenwoordige eigenaar Google met zijn ‘kindje’ omgaat: ‘Google is een beetje in de war over wat YouTube nu eigenlijk is’.

 
Komst van YouTube is revolutie
YouTube is al jaren een begrip. Het is moeilijk om een tiener te vinden die niet dagelijks op dit videoplatform rondhangt. En ook voor het oudere publiek is de schat aan content een welkome plek. Je zou de komst van YouTube zelfs een revolutie kunnen noemen. Miljoenen mensen die op een andere manier videocontent tot zich gaan nemen. Een ontwikkeling waarin dit platform voorop liep.

 
De ultieme jongensdroom
In 2005 richtte Hurley samen met twee oud-collega’s YouTube op. Anderhalf jaar later verkochten ze het platform voor 1,65 miljard dollar aan Google. De ultieme jongensdroom. ,,Toch hebben we ons nooit gerealiseerd dat we in die positie zaten,’’ vertelt Hurley. ,,We hadden de ontzettende mazzel dat we op het juiste moment op de juiste plek waren. Er waren op dat moment allerlei technische ontwikkelingen gaande. Steeds meer mensen kregen een videocamera, bijvoorbeeld op hun telefoon, en het internet werd steeds sneller. Toch was er nog nergens een plek waar je je videocontent kon uploaden. Wij hebben die gegevens gecombineerd.”

 
,,We hadden de ontzettende mazzel dat we op het juiste moment op de juiste plek waren. Er waren op dat moment allerlei technische ontwikkelingen gaande,” zegt Hurley.

 
En toen ging het los
Volgens Hurley is het met elk initiatief dat je neemt belangrijk dat je het ook voor jezelf doet. ,,We hebben de website in eerste instantie echt voor onszelf gemaakt. Het moet persoonlijk zijn. Je moet er een passie voor hebben en het zelf ook willen gebruiken. We creëerden de website als manier om onze video’s te delen met familie en vrienden. We vroegen onze vrienden vervolgens om ook video’s te uploaden. En toen ging het los.” De wereld veroveren was aanvankelijk niet bepaald het doel. ,,Het was nieuwsgierigheid. Naar hoe je met videocontent om kan gaan en hoe je daar een passende site bij maakt. Het enige vergelijkbare destijds was Flickr en dat draaide enkel om foto’s. Er was niets voor video. Wij wilden een platform creëren dat het mogelijk maakte om je persoonlijke video’s te delen met de wereld.”

 
Niet zo goed in rekenen
De juiste techniek was één van de belangrijkste stappen voor de mannen. Er bestonden op dat moment heel veel verschillende videoformaten en players. Alle geüploade video’s werden omgezet naar een flashformaat. ,,Daar hebben wij een voorsprong genomen op de concurrentie,’’ zegt Hurley. ,,Wij zetten alle video’s om in een formaat dat voor meer dan 90 procent van de gebruikers over de hele wereld af te spelen was.” En die deden dat dan ook massaal. Hurley zei ooit dat hij dacht dat 30 miljoen views per dag het maximaal haalbare zou zijn voor YouTube. Inmiddels loopt dit in de miljarden. ,,Die voorspelling maakten we ooit aan de hand van een rekensommetje. Hoeveel servers en dergelijke heb je nodig om te kunnen groeien? Laten we het er maar op houden dat we niet zo goed zijn in rekenen.”

 
Explosieve groei
Het valt ook niet mee om de juiste rekensommetjes te maken als je bedrijf zich zo snel ontwikkelt als YouTube in de begindagen. Binnen een maand begon het platform explosief te groeien. ,,Het was echt overweldigend voor ons. We moesten ons uiterste best doen om de servers en de website in de lucht te houden. We bleven maar machines toevoegen. Maar wat vooral mooi was voor ons was om te zien hoe YouTube heel snel onderdeel werd van de populaire cultuur. We lazen ineens over YouTube in kranten en het werd genoemd in het nieuws en de politiek. Het werd echt een onderdeel van het leven. Wij waren in staat geweest om een podium te maken voor allerlei creatieve geesten die zo hun talenten met de wereld konden delen. Daar ben ik denk ik nog wel het meest trots op. YouTube heeft zowel entertainment als infotainment gedemocratiseerd.”

 
,,We lazen ineens over YouTube in kranten en het werd genoemd in het nieuws en de politiek. Het werd echt een onderdeel van het leven,” zegt Hurley.

 
Astronomisch bedrag
Uiteindelijk, slechts 18 maanden na de start, was het Google dat YouTube overnam voor het astronomische bedrag van 1,65 miljard dollar. Hurley blijft er nuchter onder. ,,We wisten dat we dit moesten doen om het bedrijf te laten overleven. Google was de juiste partij voor ons. Er was nog een geïnteresseerde partij, maar het is maar goed dat we daar niet mee in zee zijn gegaan want die bestaat inmiddels niet meer. Google heeft ons altijd heel duidelijk gemaakt dat ze wilden focussen op de groei van YouTube. Daarom zijn wij ook nog vier jaar bij het bedrijf gebleven, om hier aan bij te kunnen dragen. Als we het niet verkocht hadden, denk ik niet dat YouTube inmiddels nog had bestaan. Wij hadden zelf de middelen niet om het zo groot te laten groeien.”
Google is in de war
Toch heeft Hurley ook een kritische noot voor Google. ,,Aanvankelijk veranderde er weinig. We gingen gewoon door op de manier die wij al ingezet hadden. Maar op dit moment denk ik dat Google een beetje in de war is over wat YouTube nu eigenlijk is. Tegenwoordig is het eigenlijk alles. Maar wil je een platform zijn voor user generated content? Of juist voor professionele content? Of wil je een televisiedienst zijn? Als je het mij vraagt is juist de user generated content de kracht van YouTube. Zo is het platform ook ooit begonnen. Het moet mensen de juiste tools geven om meer en betere content naar buiten te brengen. Een televisieservice vind ik een minder goed idee.”

 
Beter organiseren
Hoe staat YouTube er over vijf jaar voor? ,,Dan staat er zo veel content online dat we het nooit allemaal kunnen consumeren en worden we allemaal gek,’’ grapt Hurley. ,,Ik denk dat Google moet zoeken naar betere manieren om al die content te organiseren en categoriseren. Er is nu te veel informatie. Hopelijk ontwikkelen ze een tool die dit overzichtelijker maakt.”

 
,,Ik denk dat Google moet zoeken naar betere manieren om al die content te organiseren en categoriseren,” zegt Hurley.
 
Ethische kwesties
Hoe groter YouTube groeit, hoe meer ze te maken krijgen met allerlei ethische kwesties. De kracht van YouTube is juist dat het open en toegankelijk is voor iedereen. Maar wanneer terroristen het platform gaan gebruiken voor propagandadoeleinden, kun je je afvragen of dit zo kan blijven. ,,Ik denk dat dit niet alleen voor YouTube geldt, maar voor heel internet,’’ zegt Hurley. ,,En ik denk dat het goede altijd boven het slechte zal prevaleren. Maar ook hier zullen in de toekomst betere tools voor komen die dit soort content er uit kunnen filteren.’’

 
Hou het kort
Tenslotte nog een waardevolle tip van Mr. YouTube himself op de vraag wat nu écht goede content is voor op het platform: ,,Het moet authentiek en echt zijn in plaats van perfect. Mensen moeten zich in je kunnen herkennen, daar zit ‘m de kracht. En hou het kort!”
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft