Onafhankelijke mediabedrijven verenigen zich

Onafhankelijke mediabedrijven verenigen zich
140

Met de overname van het Rotterdamse Stroom Mediacommunicatie door de Amsterdamse Candid Group hebben opnieuw twee onafhankelijke mediapartijen zich verenigd. Een noodzakelijke stap om tegenwicht te kunnen bieden aan de grote internationale bureaus, aldus CEO Gérard Ghazarian van de Candid Group.

 
Sinds hij in 2007 zijn mediagroep oprichtte, is Ghazarian altijd duidelijk geweest over zijn missie: het grootste onafhankelijke mediabureau van Nederland worden. In zijn ogen moeten onafhankelijke bureaus zich verenigen om een volwaardig alternatief te zijn voor nationale adverteerders die nu nog met de internationale bureaunetwerken werken.

 
Olifanten
,,Olifanten doen het graag met olifanten”, stelt hij. ,,Daarom kiezen grote en middelgrote Nederlandse klanten vaak voor grote internationale bureaus. Puur vanwege de grootte. Ik hoor concullega’s wel eens klagen en zich afvragen waarom die klanten niet voor Nederlandse bureaus kiezen. Kleinere onafhankelijke bureaus hebben vaak een betere klik met klanten en zetten zich fanatieker in. Die grote klanten vragen zich echter af of zij het werk wel aankunnen en voldoende stabiliteit en continuïteit kunnen bieden. Die twijfel kun je alleen wegnemen door je te verenigen in een groep. Dat is wat we willen. De nationale klanten willen meer aandacht en focus dan ze nu krijgen bij die netwerken. Die hebben vaak alleen een vestiging in een klein land als Nederland om grote internationale klanten als een Coca-Cola te bedienen. Dus moet je die Nederlands georiënteerde klanten een onafhankelijk alternatief bieden met een behoorlijk volume, anders vallen ze tussen wal en schip.”

 
Uitbreiding en verbreding
Daarom lag zijn focus van begin af aan op uitbreiding en verbreding van disciplines. Onder de Candid Group vallen inmiddels de labels Head to Head, BBK Media, Het Mediakantoor, Vostradamus, Vlam, Lavinci en het marketingnieuwsplatform frank.news. De groep is actief in meer takken van sport dan alleen media. Met Vlam haalde Ghazarian creatie in huis, met Vostradamus marktonderzoek, met Lavinci web- en softwaresolutions en met frank.news een eigen onafhankelijke nieuwskanaal voor en over de branche. ,,Klanten kunnen voor één dienst aankloppen, maar hebben ook de mogelijkheid voor one-stop-shopping,” legt hij uit.

 
Overname Stroom
Met de overname van Stroom Mediacommunicatie wordt de Candid Group in één klap bijna twee keer zo groot. Stroom werd in 2002 opgericht en is net als Candid actief in diverse vakgebieden: van onderzoek, strategie en branded content tot offline/online mediaplanning en -inkoop. Bij het Rotterdamse bureau werken 19 mensen voor meer dan 70 merken, waaronder Blokker, Klaverblad Verzekeringen, FNV en De Hypotheker. Voor Ghazarian is het de eerste stap in de regio waar hij opgroeide. ,,Onze mentaliteit is altijd een beetje Rotterdams geweest,” zegt hij. Patrick Veldhuis van Stroom daarover: ,,Candid Group is het meest Rotterdamse netwerk dat in Amsterdam is gevestigd. De visie en mentaliteit zijn vergelijkbaar: dingen niet moeilijker maken dan ze zijn, ondernemerschap en energie. De ambities van de Candid Group spreken ons erg aan.”

 
Maximale synergie
Als label voegt Stroom echt wat toe aan Candid, stelt Ghazarian. ,,Er is sprake van weinig overlap en maximale synergie”, zegt hij. Stroom blijft daarom ook onafhankelijk opereren binnen de groep, maar beide partijen vullen elkaar aan en helpen elkaar. In totaal telt de groep nu 60 professionals op allerlei vakgebieden. ,,We hebben eerst wat kleine stapjes gezet en nemen nu een grote stap,” vertelt Ghazarian. ,,In deze vorm kunnen we al aardig wat grote Nederlandse klanten gaan opvangen. We hebben de ervaring, de knowhow en de mensen.”