Mediabedrijf Red Bull kan in de toekomst zonder het drankje

Red-Bul_20190616-151751_1
0
0
3190

Red Bull is dankzij briljante contentmarketing zo'n groot mediabedrijf geworden, dat het merk in de toekomst ook zonder het energiedrankje kan, stelt CIO Andreas Gall. De komende tijd gaat Red Bull Media House zijn scope verder verbreden van actiesporten naar muziek, cultuur en lifestyle.

De mogelijke ontvlechting van energiedrankje en mediabedrijf wordt al jaren geopperd. Red Bull wordt door experts gezien als hét voorbeeld van een merk dat door zijn contentmarketing een wereldwijd mediabedrijf is geworden. Door allerlei partnerschappen en licenties is het Red Bull Media House een verdienmodel op zich geworden.


Yes, we can
Chief Innovation Officer Andreas Gall van Red Bull Media House kreeg de vraag tijdens de Savage Marketing conferentie in Amsterdam recht op zich afgevuurd. Kan Red Bull in de toekomst afscheid nemen van het energiedrankje? ,,Ja, dat kan in de toekomst wel eens gebeuren," antwoordde hij. ,,De content die we wereldwijd maken en het succes dat we boeken met licentiemodellen en het bereik onder ons publiek is een eerste stap. Maar niemand kan in de toekomst kijken."


Mismatch
Tussen merk en contentmarketing is de afgelopen jaren een enorme mismatch ontstaan. Terwijl sporthelden als Max Verstappen, voetbalclubs als RB Leipzig en RB Salzburg en de talloze actiesporters bejubeld worden en het YouTube-kanaal 8,5 miljoen abonnees telt en 2,1 miljard views heeft getrokken, is er steeds kritiek op de schadelijkheid van het Red Bull energiedrankje. Bijvoorbeeld vanwege de promotie onder kwetsbare jongeren. Sommige supermarkten halen het zelfs uit de schappen. De enige link tussen drankje en contentmarketing vormen misschien de hartkloppingen die ze beide veroorzaken.


Minder adrenaline
Ook daar gaat overigens verandering in komen. Red Bull Media House werd de laatste decennia vooral bekend dankzij extreme sporten. De komende jaren verschuift de focus van het mediabedrijf naar minder adrenaline-gedreven sporten en activiteiten, zoals muziek, lifestyle, dance en cultuur.

,,Dit is een van onze grootste veranderprojecten die we de komende tijd gaan doormaken. Maar als je hele succes van de afgelopen jaren gebaseerd is op extreme sporten, dan is dat heel moeilijk," aldus Gall.


Innovatie
Hij was overigens naar Savage Marketing gekomen om te praten over de toekomstige content van het mediabedrijf. Hoe succesvol ook, op dat front is nog veel innovatie mogelijk. Voor hij CIO werd, was Gall Chief Technology Officer bij het Oostenrijks bedrijf. Hij heeft de afgelopen decennia de transformatie van analoog naar digitaal beeld en geluid meegemaakt.

Ook zag hij hoe tech-nerds de meest coole gadgets ontwikkelden, waar Red Bull zijn voordeel mee kan doen. Het innovatie-lab van Red Bull reist met die gadgets de wereld rond naar alle events en sporten die Red Bull organiseert of waarbij het merk aanwezig is.

Die gadgets worden gebruikt bij de productie van content. Actiesporters worden volgehangen met camera's, sensoren en opnameapparatuur om de meest spectaculaire video's te schieten en tegelijkertijd alle biomedische data te verzamelen. Het is de missie van Gall en zijn innovatie-afdeling om gadgets te zoeken, te testen en als ze waardevol zijn om ze te introduceren aan alle stakeholders, zodat ze gebruikt kunnen worden voor toekomstige mediaproducties.


Nieuwe zintuigen
Gall's doel voor de komende tijd is om nieuwe zintuigen te reactiveren, zowel bij sporters als kijkers. Bij een videoclip van een motorcrosser zag Red Bull bijvoorbeeld dat het beeld de kijkers te veel afleidde en dat mede daardoor de views tegenvielen. Daarom besloten ze geluid toe te voegen in de vorm van de hartslag van de sporter, opgenomen door bodysensoren. Dat verhoogde de spanning en zorgde ervoor dat het publiek kippenvel kreeg. ,,Daardoor ontdekten we dat we alle zintuigen moeten reactiveren", aldus Gall.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft