Krijgen Facebook en Google concurrentie van internetproviders?

Krijgen Facebook en Google concurrentie van internetproviders?
0
0
892

Het Amerikaanse Congres heeft ermee ingestemd dat Amerikaanse internetproviders de zoekgeschiedenis van klanten mogen verkopen zonder toestemming van de klant. In Nederlandse schrijft de wet voor dat providers vooraf expliciet toestemming moeten vragen. Dat betekent dat het niet mag worden weggestopt in de voorwaarden of in het contract worden verplicht; de klant moet bewust kunnen kiezen. Waar blijft het level playing field?

 
Volgens de Republikeinse voorzitter van Federale Communicatiecommissie (FCC) zijn de huidige regels oneerlijk, omdat die bedrijven als Facebook en Google zouden bevoordelen. Zij hoeven niet expliciet toestemming te vragen, maar verstoppen die in de gebruikersvoorwaarden.

 
De FCC dacht er vorig jaar nog heel anders over en bepaalde toen dat privégegevens alleen mogen worden verkocht met expliciete toestemming van gebruikers. Deze regels zouden later dit jaar ingaan. Onder Trump wordt dit nu ongedaan gemaakt.
De FCC zat daarmee aanvankelijk op dezelfde lijn als de Europese Commissie, die - ook vorig jaar - besloot om de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in te voeren op 25 mei 2018 als vervanger van de huidige Wet bescherming persoonsgegevens. De AVG voorziet wel in expliciete toestemming. Sterker: straks moet het voor burgers net zo makkelijk zijn om hun toestemming in te trekken als om die te geven.

 
De nieuwe Amerikaanse regels zetten dus niet alleen Facebook en Google op achterstand, maar ook de Europese providers zullen de last van een ongelijk level playing field gaan voelen. En hun klanten. Zoals marketeers, voor wie het bezit van zoekgeschiedenissen goud waard is.

 
Daphne van der Kroft van Bits of Freedom – een organisatie die zich inzet voor privacy – onderkent dat er voor E.uropese marketeers een nadeel ontstaat, al moet zich nog uitkristalliseren op welke wijze precies. Strenge regelgeving – zoals neergelegd in de AVG - is volgens haar niet altijd nadelig, ook niet voor bedrijven. ,,Denk aan de eerder ingevoerde netneutraliteit, die bepaalt dat providers een strikte scheiding moeten hanteren tussen hun rol als aanbieder van internet en hun rol als aanbieder van andere online-producten. Daardoor ontstaat juist een level playing field. Het was de reden dat voormalig minister Kamp (EZ) er een sterk voorstander van was,” zegt ze.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft