KNVB maakt voetbal leuker met digital marketing

KNVB maakt voetbal leuker met digital marketing
6586

Ook de KNVB ontkomt niet meer aan digitale tijdperk. Big data en digital marketing worden ingezet om de sport populairder te maken en het aantal afhakers te verminderen. Wat te denken bijvoorbeeld van digitale camera’s bij amateurclubs, waarmee voetballers hun hoogtepunten online kunnen delen.

 
Als Oranje wint zien voetbalclubs niet meteen hun ledental stijgen. Teams die een rood tenue spelen worden eerder bestraft met een rode kaart. Feiten die naar voren kwamen tijdens het in kaart brengen en analyseren van big data, waar de KNVB sinds twee jaar mee begonnen is. Die data gaat de KNVB benutten om liefhebbers langer van het spelletje te laten genieten. Hoe? Dat vertelde Maarten Hoffer, Head of Marketing bij de KNVB, tijdens de Savage Marketing conferentie in Amsterdam.

 
 
Analytics in voetbal
Ook de KNVB ontkomt er niet aan: analytics. Een term die niet langer alleen in het bedrijfsleven gebruikt wordt. Twee jaar geleden is de nationale voetbalbond begonnen met het verzamelen van data. Op Voetbal.nl zijn bijvoorbeeld alle data van het Nederlandse amateurvoetbal te vinden. En met die data kan veel geanalyseerd worden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat teams in een rood tenue over het algemeen meer rode kaarten pakken dan teams die in andere kleuren spelen. Wellicht een triviaal voorbeeld, maar het geeft wel aan hoe ver data rijken. Die data worden gebruikt om extra inkomsten voor het voetbal te genereren, zodat de sport goedkoop blijft voor de deelnemers. Maar de KNVB wil het heft meer in eigen handen nemen en al die verzamelde data gebruiken om de voetballers beter te begrijpen.

 
 
Voetbal-hackathon
Een jaar geleden werd data-analysebureau SAS gevraagd te helpen bij het analyseren van gegevens. Een nieuw intern KNVB-team en SAS worden nu ingezet om deze data te begrijpen en ermee aan de slag te gaan.

Het eerste uitvloeisel hiervan was de voetbal-hackathon, waarbij 20 studenten in teams met alle data aan de slag gingen om een alternatief jaarverslag te schrijven. Daarin werden vragen beantwoord als: in welke regio’s in Nederland kan het vrouwenvoetbal (verder) groeien? In welk tenue ontvang je de meeste rode kaarten? De antwoorden konden gevonden worden met behulp van de geanalyseerde data.

 
 
Hoe data gebruiken
De grote vraag die nu bij de KNVB rond speelt luidt als volgt: hoe kunnen we al die data gaan omzetten in bruikbaar materiaal? Een antwoord daarop is onder andere dat er meer ingezet moet worden op digitale apps en dat direct marketing efficiënter benut moet worden.

Eén van de ideeën die binnen de KNVB leeft is het installeren van camera’s bij de ruim 3100 amateurclubs in Nederland. Met behulp daarvan zou het straks voor iedere voetballer mogelijk zijn om zijn of haar eigen hoogtepunten terug te zien en online te delen. Voetbal moet op nieuwe manieren beleeft worden, die passen bij de (digitale) tijd waarin we leven. Zeker omdat de jeugd van nu de toekomst van straks is.

 
 
Digitaal zorgt voor ommekeer
Snapchat is het grootste online platform onder de jeugd van 12-24 jaar en daar moet ook de KNVB wat mee. Zeker als je kijkt naar een belangrijk gegeven dat Hoffer tijdens zijn presentatie gaf: tussen de leeftijd van 12-16 jaar haken de meeste voetballers af en verlaten hun club. Niet omdat ze het spelletje niet meer leuk vinden, maar door randzaken om het voetbal heen. De inburgering van digitaal binnen de voetbalwereld kan wel eens voor een ommekeer hierin gaan zorgen. Met behulp van big data wil de KNVB ervoor zorgen dat de jeugd binnenboord blijft en aan het voetbal gebonden blijft. Uit die data blijkt ook dat - Europees of mondiaal - succes binnen het voetbal niet direct verantwoordelijk is voor een stijging van het aantal leden, evenmin dat het uitblijven van succes voor een terugloop zorgt. Exposure van de sport blijkt de belangrijkste factor voor een stijging in het aantal leden.

 
 
Nederland wereldspeler
De KNVB zit niet stil en heeft concrete ideeën om het voetbal aantrekkelijker te maken, voor een betere beleving te zorgen en aan de slag te gaan om de jeugd op een andere manier van het spelletje te laten genieten. De organisatie ziet als geen ander in dat digitaal en big data uitermate stevige handvatten zijn om ervoor te zorgen dat Nederland ook in de toekomst een wereldspeler van formaat blijft.