Is YUPZZ het antwoord op Facebook en Twitter?

YUPZZ-1
0
0
10806

Vroeger waren social mediaplatforms als Facebook en Twitter vooral gezellig. Tegenwoordig staan ze garant voor een stortvloed aan reclame en scheldpartijen. Het nieuwe Nederlandse platform YUPZZ wil terug naar de basis.

Ze hebben pas 100 gebruikers en zijn net live gegaan. Toch hebben de oprichters van YUPZZ grote verwachtingen van hun nieuwe platform. Ze denken dat er behoefte is aan een écht sociaal platform, waar gezelligheid en saamhorigheid voorop staan. Net zoals dat ooit het geval was bij Hyves, totdat het door Facebook werd weggeconcurreerd. Een platform ook waar oog voor maatschappij en milieu centraal staan. Met de slogan 'Get social and save the environment'.

Net als op andere social media kunnen 'Yupzzies' berichten en foto's delen, groepen maken, hun creativiteit uiten en meedoen aan challenges of events. Ze kunnen verder blogs lezen, spelletjes spelen, discussiëren in een forum en hun spullen verkopen via de YUPZZ marktplaats.

Blussen en nuanceren

,,Wij houden van vriendelijkheid en gezelligheid. Wij denken aan milieu, aan elkaar, aan onze naasten en aan de maatschappij. Het gaat bij ons niet zozeer om zeggen wat je niet leuk vindt, maar om wat je wel leuk vindt," legt medeoprichter Jaco van Dam uit. Mooi gezegd, maar hoe voorkom je de stormen van kritiek die gebruikers van Facebook of Twitter soms te verduren krijgen? ,,We proberen dat te blussen of te nuanceren, al blijft dat altijd moeilijk. We hebben al wat vrouwonvriendelijke en respectloze posts verwijderd. We zijn continue aan het monitoren, maar willen ook geen politie zijn," zegt hij.

Bijtjes

De naam YUPZZ is gewoon een leuke kreet, afgeleid van yup of yes, maar betekent niets. Door het hele platform en het logo is wel de bij zichtbaar, het beeldmerk van YUPZZ. Het wil namelijk aandacht vragen voor de met uitsterven bedreigde bijenpopulatie in de wereld. Daarmee wordt al het leven op aarde in gevaar gebracht. Duurzaamheid is sowieso het gemeenschappelijke thema binnen de community. Van Dam: ,,We proberen grote zaken als milieuvervuiling en klimaatverandering klein te maken en terug te brengen tot dagelijkse zaken. Bijvoorbeeld rommel op straat. Je kunt klagen over jongeren die het daar neer hebben gegooid of het zelf opruimen en dat aan hen laten zien. Dat is onze manier."

Verdienmodel

Als je met een social platform geld wil verdienen ontkom je haast niet aan advertenties. Hoewel YUPZZ enkele sponsors heeft, beseft ook Van Dam dat reclame onvermijdelijk wordt. ,,We sluiten niet uit dat er advertenties komen, maar wij zorgen ervoor dat dit niet de overhand krijgt zoals op andere social media. We proberen dat op een betere manier neer te zetten en beperkt te houden. We gaan ook niet met iedereen in zee en zoeken advertenties die bij onze doelgroep passen. Dat zit nog in een pril stadium. Sowieso blijven de persoonlijke berichten altijd belangrijker dan de reclameberichten. Het sociale aspect blijft het belangrijkste," stelt hij.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft