Is ‘Moments’ de redding van Twitter?

Is ‘Moments’ de redding van Twitter?
0
0
1192
Door Danja Koeleman

In tegenstelling tot sociale media als Snapchat en Instagram, ziet Twitter zijn bereik dalen. In 2015 maakte een half miljoen minder Nederlanders gebruik van het sociale medium. Tijd voor Twitter om een nieuwe dienst in het leven te roepen: Twitter Moments. Die maakt meteen advertising mogelijk en opent nieuwe verdienmodellen.

 
In oktober lanceerde Twitter in Amerika Moments, een feature waarmee belangrijke en trending gebeurtenissen door middel van relevante tweets worden verzameld. Gebruikers ontvangen de berichten via het nieuwe kopje ‘Moments’, dat te vinden is tussen hun notificaties en privéberichten.

 
Allround media-overzicht
Onder het nieuwe tabblad Moments – nog niet beschikbaar voor de Nederlandse Twitteraars – verzamelt Twitter verhalen die op dat moment trending zijn. Niet alleen aan de hand van tweets, maar gebruikers zien ook autoplay-video’s, GIF’s, afbeeldingen en Vines voorbijkomen. Een allround media-overzicht, dus. Deze lijst wordt gedurende de dag continu geüpdate.

 
Twitter-users kunnen op een ‘Moment’ klikken en zien dan eerst een introductie van het betreffende verhaal. Onderaan het scherm bevindt zich een progressiebalk, die laat zien hoeveel informatie het betreffende Moment te bieden heeft. De losse tweets in de Moments kunnen uiteraard gedeeld of geliked worden. Het is ook mogelijk om Moments te volgen, zodat ze te zien zijn in de reguliere timeline. Gebruikers kunnen daarbij door bepaalde onderwerpsgebieden swipen, zoals entertainment en sport, waar alle recente verhalen over deze topics zijn verzameld.

 
Voor Moments werkt Twitter samen met partners als Buzzfeed, Fox News, New York Times en NASA. Twitter zelf heeft een speciaal ‘curation team’ ingeschakeld dat de Moments zal samenstellen en relevante tweets zal verzamelen.

 
Kansen voor advertising
Een interessante, nieuwe manier om trending content te delen, maar Twitter Moments biedt ook kansen voor bedrijven om content in een aantrekkelijke verhaalvorm aan te bieden. De Promoted Moments zien er hetzelfde uit als de ‘normale’ Moments. Ze worden gecreëerd door het merk zelf en zullen 24 uur lang in het Moments-tabblad te zien zijn. Het eerste gesponsorde Moment werd gemaakt door MGM, die aan de hand van tweets, afbeeldingen en video-items de nieuwe film ‘Creed’ promootte.
De vraag is: heeft deze manier van advertising kans? Linda Krijns, contentmarketeer bij Sstroop. ,,Ik denk dat het een geval is van vallen of staan. Dat ligt dan aan de strategie die erbij gekozen wordt. Met mooie afbeeldingen en filmbeeld erbij kan het heel kansrijk zijn, vooral voor adverteerders uit de reis- en entertainmentindustrie. Maar dat betekent wel dat je goede content moet hebben klaarliggen en een team in huis moet hebben dat de rust en creativiteit heeft om de perfecte content samen te stellen en deze op het juiste moment in te zetten.”

 
Het vraagt volgens haar veel van de adverteerder. ,,Het is belangrijk om op het juiste moment in te haken, zodat de Twitter-gebruiker het gevoel krijgt dat hij echt iets aan de content heeft. Als het echt leuk is, gaat het viraal. Een Moment is pas echt geslaagd als users het gevoel krijgen dat ze écht iets gemist hebben als ze het Moment niet gezien hebben. De Promoted Moments moeten in elk geval passen bij de beleving van de Twitter-gebruikers en niet gelijk geïdentificeerd worden als reclame. Te commerciële content wordt gelijk herkend en mensen haken dan af,” aldus Krijns.

introducie moments op twitter
Twitter wil stuk van de taart

Krijns denkt dat Twitter met de Promoted Moments wil proberen om een stukje af te snoepen van het dikke budget dat veel grote bedrijven besteden aan advertising. Veel daarvan gaat nu nog naar tv-reclame. ,,Alleen heeft tv het nadeel dat ze niet zo snel kan inspelen op de actualiteit. Twitter en andere social media kunnen dat natuurlijk wel. Bovendien kan tv niet gericht adverteren, terwijl je op social media groepen kunt selecteren die je wilt bereiken. Facebook en LinkedIn hebben daarin al hun kracht bewezen en Twitter moet dat met de Moments nog doen. Het is wachten op een grote klapper, zodat andere bedrijven gaan volgen.”

 
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft