Ierse 'Speld' Wunderground bereikt miljoenen met fake news

Steve_Aoki
0
0
8688

De Ierse satirische website Wunderground bouwde dankzij gewaagde pr-stunts een miljoenenpubliek op in de dancewereld. Hoe je nepnieuws gebruikt als een businessmodel.

In Nederland kent iedereen De Speld, dat met satirisch nieuws elke dag de lachers op zijn hand krijgt. Een paar speldeprikken uit de afgelopen weken: het cijfer 14 verandert in Johan Cruijff, de Amstel Gold Race voert glasscherfstroken in om de wedstrijd wat spannender te maken en een video laat je zien hoe je in je eentje de aarde met 2 graden kunt opwarmen. Herkenbare onzin. Leuke onzin ook, zou je zeggen.


Strategische domheid
Zijn Ierse evenknie Wundergroundmusic lijkt op het eerste gezicht hetzelfde te doen met zijn verhalen over beroemde dj's en andere celebs. Met één verschil: waar De Speld duidelijk herkenbaar is als satire presenteert Wunderground de meeste van zijn 'scoops' als echt nieuws. Vaak zo over de top en vergezocht dat je denkt: dat gelooft niemand. Maar schijnbaar toch zo serieus dat gerenommeerde websites, kranten en tv-stations over de hele wereld het als nieuws doorplaatsen.

Oprichter Mikey Mooguire heeft daar geen moeite mee. ,,Ik gebruik content op een strategische manier om een groot publiek te bereiken met absoluut geen budget. Sommige noemen dat controversiële marketing. Ik noem het strategische domheid. Dat werkt voor mij," vertelde hij tijdens het Content Marketing Fast Forward-congres in Amsterdam.


Steve Aoki
Tijdens de crisis kreeg Ierland het zwaar voor zijn kiezen. Mooguire verloor zijn baan en ging noodgedwongen weer bij zijn moeder wonen. Daarna leerde hij zichzelf in twee jaar tijd alles over contentmarketing, social media, SEO etc. Zo ontstond het idee voor een satirische website over dance music, Wunderground, die hij met een budget van 50 euro begon als een simpele WordPress-site. Met rake grappen over bekende dj's en rappers.

In het begin kreeg hij hooguit enkele tientallen hits per dag. Totdat de eerste post viral ging. Die ging over de wereldberoemde Amerikaanse dj Steve Aoki, (foto boven) die seks zou hebben gehad met zijn draaitafel. Andere media pikten het bericht op en publiceerden het als echt nieuws. Dat zorgde ervoor dat de hits op de website die dag van 7 naar 250.000 stegen en de server crashte.


Pioneer
Ook het bericht dat Pioneer gratis draaitafels weggeeft die om de drie minuten stoppen voor een commercial break ging viral, met veel klachten en commentaar uit de dancewereld. ,,Je denkt dat niemand dit gelooft, maar het ging viral en iedereen was boos op Pioneer," vertelt Mooguire. Het leverde hem een nieuw klant op, want Pioneer gebruikt Wunderground nu in zijn marketing campagnes om grappige berichten te posten rondom nieuwe producten.


David Guetta
Wunderground won de 'hoofdprijs' toen David Guetta dreigde de website aan te klagen vanwege een nepbericht dat hij zou lijden aan chorofobie: de angst voor dansen. ,,Normaal proberen bedrijven dit te vermijden. Ik vond het geweldig," stelt Mooguire. Hij besloot deze kans totaal uit te melken en schreef een satirisch antwoord, dat hij liet uitlekken naar de media. Dat ging mega-viral.

Dezelfde stunt haalde hij uit met Steve Aoki, door hem in een nepinterview te laten zeggen dat hij
geen echte dj is maar een performance artist en clown. Tot zijn grote verbazing leidde dit tot een mediastorm en opnieuw brieven van advocaten. Het stond zelfs in USA Today en Aoki voelde zich gedwongen om in een openbare verklaring aan zijn fans te melden dat hij toch echt een dj is.


3 Miljoen bezoekers
Dankzij dit soort publiciteitsstunts trekt Wunderground inmiddels 3 miljoen unieke bezoekers per maand en heeft het net zoveel fans op social media. De site is wereldwijd bekend bij iedereen in de dance-industrie en overal gaan de deuren open. Om zijn naam in grote controversiële pr-stunts in de media hoog te houden ging Wunderground in zee met een van de bekendste dj's ter wereld: Claptone. Een mythische artiest met een soort vogelmasker.

Mooguire verzon een pr-stunt waarbij een 6000 jaar oude mummie, lijkend op Claptone,werd opgegraven. Daarmee haalde hij alle nationale media, inclusief het Ierse Zes Uur Journaal. Daarna stopte hij de pop in zijn auto en voedde het nieuws dat de mummie was verdwenen. Ook dat zorgde voor nationaal nieuws, waarbij het op internet complottheorieën regende. Zelfs toen hij toegaf dat het een 'hoax' was, voelden media verplicht hun lezers en kijkers daarover te informeren.


Droom
Inmiddels behoort Wundergroundmusic tot een van de meeste geliefde en meest gelezen websites binnen de dance music scene met posts over dance, festivals, clubs en mode. Mooguire: ,,Elke stunt die we doen vergroot ons publiek. Inmiddels hebben we andere gelijksoortige platforms in diverse landen. Daarmee is mijn droom om eigenaar te zijn van een van de grootste uitgeverijen in de dancemusic uitgekomen." 

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft