Holland Heineken House, een bijna Olympisch succes

Holland Heineken House, een bijna Olympisch succes
5782

Tijdens de Olympische Spelen vertoeven de meeste atleten in een groot dorp. Tenzij je Amerikaan bent, dan bivakkeer je op een luxe cruiseschip vanwege de veiligheid. Behoefte aan rust en geborgenheid bij de atleten leidde in Nederland tot een ander initiatief: Het Holland Heineken Huis, dat nu op grote schaal wordt nagevolgd.

 
Amerikaanse atleten willen er zeker van zijn dat hun domein niet geïnfiltreerd kan worden door personen die er niets te zoeken hebben. Met een cruiseschip lukt dat wel. Het Holland Heineken Huis was oorspronkelijk bedoeld als plek waar Nederlandse atleten zich even kunnen ontspannen, tegenwoordig de basis voor sportief en zakelijk succes.

 
Vandaag gaan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van start met een openingsceremonie die liefst drie uur gaat duren. Supermodel Gisele Bündchen zal tijdens deze voorstelling ontvoerd en weer bevrijd worden.
Ontvoeringen zijn aan de orde van de dag in Brazilië. Meestal om losgeld te kunnen eisen van de familie. Afgelopen week nog werd in Sao Paolo de schoonmoeder van Formule 1 baas Bernie Ecclestone ontvoerd. In 1972 tijdens de OS in München ging het mis met een aanslag op een Israëlische delegatie. Ook in Atlanta in 1996 was er een incident.

 
Atleten raakten geïsoleerd van de wereld
Juist om de veiligheid van atleten beter te kunnen waarborgen ontstonden er Olympische dorpen waar de atleten tijdens het toernooi verblijven. Atleten raakten geïsoleerd van de wereld, ver verwijderd van partners, familie en vrienden, maar ook van sponsors en media.
Frank van den Wall Bake, eigenaar van Van den Wall Bake Consult en grondlegger van de sportmarketing, maakte de begindagen van dichtbij mee en stond aan de wieg van het HHH-idee: „Sommige atleten kunnen een aantal weken zonder hun naasten, maar er zijn er ook die hier onrustig van worden. Het winnen van een medaille hangt af van die paar procent extra die je als atleet geeft. Dat beetje wordt bepaald door rust in lichaam en geest. Beklemming kan leiden tot het missen van het Olympisch podium.”

 
Creëren van een thuisgevoel
Om het gat tussen atleet en dierbaren te verkleinen kwam ons land met een uniek idee dat inmiddels niet meer is weg te denken tijdens de Olympische Spelen: het Holland Heineken Huis. De intentie was vooral het creëren van een thuisgevoel, waarbij Heineken primair als gastheer wilde optreden en niet voor de omzet ging. Van den Wall Bake: ,,Met als basis zijn we aan de slag gegaan en hebben we in de haven van Barcelona een tent mogen neerzetten die de voorloper werd van het huidige immens grote Holland Heineken House.  Het NOC*NSF was geïnteresseerd omdat het een toegevoegde waarde opleverde voor de atleten en hun begeleiders. Maar ook voor de media en de sponsors, voor de bonden en voor het NOC*NSF zelf.”

 
Ally Pally
Met het Holland Heineken House sloeg Nederland de spijker op de kop. De tent werd ingeruild voor een gebouw. Tijdens de Spelen van Londen in 2012, diende het Alexandra Palace, beter bekend als Ally Pally en elk jaar de thuisbasis voor het PDC World Darts Championship, als onderkomen.

 
Intussen zijn er in het HHH meer mensen te vinden dan atleten, supporters, vrienden en familie. Van den Wall Bake daarover: „Het House is intussen de verzamelplaats geworden voor alles wat Nederlands is: van het Koninklijk Huis tot aan ministers en andere grootheden. In Sochi kwam zelfs Poetin even een biertje drinken. Het concept was uniek voor de wereld, en werd daarna in Atlanta (1996) en vooral Sydney (2000) geperfectioneerd. En nu gekopieerd: in Rio zijn intussen meer dan dertig landen met een eigen huis aanwezig.”

 
Meer dan enkel een fijn onderkomen
Door de jaren heen is het Holland Heineken House niet alleen een baken van gezelligheid, Nederlandse cultuur en een manier om je als atleet even te onttrekken uit het Olympisch dorp. Van den Wall Bake: „De meerwaarde is evident voor atleten - waar het primair voor bedoeld is - omdat zij de mogelijkheid hebben even te ontspannen en uit de drukte van het Olympisch dorp te verblijven. Maar ze kunnen er ook hun gasten, sponsors en media spreken en ontvangen.”

 
Voor de sponsors is het ook een plus. „De door hen gesponsorde atleten zijn nu bereikbaar en aanspreekbaar, terwijl die vroeger ‘opgesloten’ zaten in het Olympisch dorp.  Bovendien kunnen sponsors hun gasten nu veel meer bieden dan enkel een toegangskaartje voor een wedstrijd.  Een avondje HHH is voor vele gasten wellicht nog aantrekkelijker dan het bijwonen van een wedstrijd zelf.”

 
Denken in oplossingen
Het is interessant te zien dat het Holland Heineken House ontstond uit een gevoel van eenzaamheid en onrust bij atleten, en al gauw niet alleen het oorspronkelijke probleem zelf oploste, maar ook nog eens een unieke meerwaarde creëerde waar van te voren niet eens echt over was nagedacht. Een probleem aanpakken en er nog meer vruchten van plukken dan oorspronkelijk bedoeld. Een streven voor elk bedrijf.