Hoe ‘olympiër’ Daan Breeuwsma concurreert met Enzo Knol

Hoe ‘olympiër’ Daan Breeuwsma concurreert met Enzo Knol
236
Personal brands, deel 5

Met de Olympische Spelen in zicht roeren sommige van onze Olympiagangers zich steeds nadrukkelijker op social media. Shorttracker Daan Breeuwsma is daar een goed voorbeeld van. Hij gebruikt het succes en de toegenomen aandacht voor zijn sport om zichzelf stevig in de markt te zetten. Echt een personal brand dus. 

Het kwartje viel pas goed nadat hij in de winter van 2017 met de estafetteploeg in een volgepakt Ahoy de wereldtitel haalde. De tweede in zijn carrière, maar deze gouden plak had o zo veel meer waarde. Breeuwsma (29) genoot van de aandacht en realiseerde zich: dit is het moment om door te pakken. Hij intensiveerde zijn online activiteiten. Met name via twitter en Instagram. Zijn gerestylede website ziet er gelikt uit en dient als visitekaartje en tevens als portal richting zijn social mediakanalen.
,,Onze sport zit enorm in de lift. Het WK in Ahoy was voor ons de grootste wedstrijd tot dan toe. We wonnen ook nog. Dat was het moment om door te pakken. Daarvoor deed ik het te weinig.”
Breeuwsma heeft op Twitter 2284 volgers, op Instagram enkele honderden meer.
Het social media gevoelNatuurlijk. Het is niet iedere sporter gegeven om het ‘social mediagevoel’ te hebben. Als iets lukt en er succes is, post je sneller dan in het geval van teleurstelling. Bij het shorttrack geldt dat al helemaal. In deze snelle en spectaculaire sport ligt teleurstelling in iedere hoek verstopt. Breeuwsma realiseert zich dat en is zelfkritisch: ,,Onze sport bestaat uit veel incasseren. Als het niet lekker gaat, moet ik er toch mee bezig blijven mezelf te laten zien. Ook al heb ik er eigenlijk geen zin in. Ik vind dat ik daarin kan verbeteren. Ik hou van humor en leuke dingen. Dat zit in me. Maar de combi humor en verliezen is niet leuk.”

Effect van inspanningen op social mediaIn december zagen we op zijn Instagram fraaie ‘zomerbeelden’ van het trainingskamp op Lanzarote. Vanaf het Sportgala feliciteerde Breeuwsma via Twitter de Nederlandse voetbalvrouwen met de titel Sportploeg van het Jaar. De  Nederlands relay-ploeg (estafette, 5000 meter, met Breeuwsma) was ook genomineerd voor de prestigieuze Jaap Eden Award. Terecht, want het kwartet durfals veroverde in 2017 naast de Wereldtitel ook het Europees kampioenschap én de wereldbeker. Natuurlijk was het pakken van de Europese voetbaltitel in eigen land afgelopen zomer de basis van de verkiezing van de vrouwenvoetbalploeg. Maar de uitgekiende mediastrategie, inclusief het massaal inzetten van social media, heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van de Oranje Leeuwinnen.
,,Ik heb zeker een effect gemerkt van mijn eigen inspanningen op social media. Maar in vergelijking met de voetbalvrouwen of ‘echte’ iconen in de Nederlandse sportwereld, valt er nog steeds terrein te winnen.”
Concurreren met YouTubersDe inhaalslag is des te groter als je bedenkt dat de ‘grote’ sporters van de ‘grote’ sporten veel meer media-aandacht generen. Shorttrack is relatief klein. Dus is eigen inspanning extra belangrijk, bevestigt Ralph van Baasbank, expert op het gebied van sport en marketing bij House of Sports. ,,Wij adviseren minder bekende sporters hun eigen platform op te zetten, waarop ze hun verhaal kunnen vertellen en zo exposure genereren. Ik merk wel dat de interessevelden van sponsors en partners verschuiven. De eerste vraag die potentiële partijen stellen is hoe actief de sporter op social is, om welke aantallen het gaat en in welke mate de fans engaged zijn. Voorheen concurreerden sporters met name met andere sporters. Maar nu ook met bekende Nederlanders als Enzo Knol en Kwebbelkop. Dat maakt het lastiger. Populaire YouTubers hebben miljoenen volgers. Die zijn nu ook in de picture als bedrijven met hun merk willen activeren.”

Sponsors stappen inMet de Olympische Spelen in zicht (van 9 tot 25 februari in Pyeongchang, Zuid-Korea) is het grote mediacircus begonnen. Sponsors stappen in. De Nederlandse shorttrackploeg heeft in Tonzon (vloerinstallatie) een extra geldschieter gevonden tot het einde van het seizoen. Belangrijk volgens Breeuwsma. Vanwege forse bezuinigingen bij schaatsbond KNSB is niet alles meer zeker, maar door de extra financiële bijdrage van Tonzon is de shorttrackploeg verzekerd van optimale faciliteiten in de voorbereiding op de Olympische Spelen.

Persoonlijke sponsor voor BreeuwsmaMaar ook Breeuwsma zelf is erin geslaagd een persoonlijke sponsor te vinden. Mede dankzij zijn activiteiten op social media. Hij is uithangbord voor Easy Silage, een bedrijf in agrarische systemen. Op het lijf geschreven van de geboren en getogen Fries - uit Akkrum om precies te zijn - die zelf uit een agrarische familie komt.
,,Ik ben opgegroeid op de boerderij. Eigenlijk is deze koppeling heel logisch. Ik heb een klik met het bedrijf en andersom.”
Een goede combinatie vindt ook Van Baasbank. ,,Dit bewijst dat het altijd beter is om wel actief te zijn met het bouwen van je eigen platform. Daan blijft zo interessant en valt meer op dan andere sporters in het shorttrack. De combinatie met een bedrijf dat bij hem past of dat iets met de sport wil doen, ligt dan voor de hand.”

ROI is heel belangrijkVan Baasbank benadrukt dat ‘Return on Investment’ in dit soort gevallen extra belangrijk is. Breeuwsma realiseert zich dat en spant zich in voor het bedrijf waarmee hij de samenwerking is aangegaan. Hij gaat een aantal maal een presentatie houden. Over topsport. De weg die hij heeft afgelegd en wat er bij komt kijken. ,,Leuk en interessant,’’ vindt hij. ,,Hier leer ik zelf ook van.”
Wat potentiële sponsors van hem kunnen verwachten? Het traject dat Breeuwsma heeft moeten  doorlopen om de top te halen, is voor veel bedrijven een mooie route. Tien jaar geleden stond het Nederlandse shorttrack er beroerd voor. Van ‘0’ naar twee wereldtitels en vier Europese titels. Het kan dus wel. Veel commerciële partijen willen dezelfde weg omhoog bewandelen. Maar ook met zijn specifieke rol in het team, kanshebber op Olympisch goud, is een parallel te trekken naar organisaties. ,,Ik denk dat ik in mijn sport echt een belangrijk persoon ben. De leider, die voor rust in de ploeg zorgt. Ze kunnen op mij bouwen en me vertrouwen. Ik stuur aan daar waar moet.”
Uiteraard ontbreekt de allerbelangrijkste les niet. Om de top te halen moet je vooral hard werken. Heel hard werken. ,,Het komt je niet aanwaaien, nee.” Op donderdag 22 februari weten we meer. Dan staat vanaf 11.00 uur in de Nederlandse ochtend alles in het teken van de finale 5000m aflossing mannen.