Hoe een mediatycoon de nieuwe mediawetten omarmt

Barry_Diller
0
0
6876

Bij de geweldige podcast van Recode was Barry Diller te gast, een mediamogul in de oude en nieuwe mediawereld. Het is aardig om zijn visie op media te vergelijken met die van het enige echte mediatycoon van Nederland.

Het is al leuk om zelf een beetje te filosoferen over media, maar het is nog veel leuker om interviews te lezen en horen met echte mediagoeroes. Dus niet de mensen die aan de zijlijn gezellig een beetje aan het babbelen zijn zoals wijzelf, maar de grote mediabazen die echt praten uit ervaring.

In dat kader was het bezoekje van Barry Diller aan de Recode-podcast met de geweldige Kara Zwisher (misschien wel de beste mediajournalist van de wereld) een aanrader. Diller, getrouwd met modeontwerper Diane von Furstenberg, is de voormalig CEO van Paramount en Fox en tegenwoordig is hij de Voorzitter van de Raad van bestuur bij IAC waar 150 media- en internetmerken onder vallen zoals Tinder, Expedia en Tripadvisor.

Het leuke aan Diller is dat hij de oude mediawereld kan koppelen aan de nieuwe. Hij bedacht ooit 'ABC Movie of the Week, een wekelijkse tv-film die nog niet eerder in de bioscoop was vertoond. Zwisher heeft een bijzondere band met Diller omdat hij een van de eerste mensen uit de oude mediawereld was die de mogelijkheden zagen van internet. In het begin van de jaren negentig belde de invloedrijke tv-man haar op om zich te laten informeren over internet. De interesse van Diller was gewekt doordat hij eerder kennismaakte met QVC, aanbieder van homeshoppingkanalen die met uitzenden begon in 1986.

,,Daardoor ontdekte ik in 1994/1995 internet. Het was de transformatie van een verhaal vertellen via een scherm naar een interactie beginnen met iemand aan de andere kant van een scherm.''


Netflix de grote winnaar

Het interessantste aan wat Diller vertelt is dat hij Netflix als de grote overwinnaar ziet in de mediawereld. Netflix heeft in zijn ogen mediawereld definitief veroverd, het is zelfs zo sterk dat grote filmbedrijven geen enkele kans hebben. ,,Je moet Netflix niet willen verslaan. Netflix heeft deze wedstrijd gewonnen, niemand kan aan hun aantal inschrijvingen tippen (….). Hollywood is irrelevant. De grote filmmaatschappijen begonnen nooit bedrijven, maar kochten tv-bedrijven als ze groot genoeg waren. Niet CBS begon met 24 uur nieuws, maar CBS werd gekocht door Warner.''

Hij legt uit hoe de grote filmmaatschappijen dus tv-stations kochten en zo groeiden, maar die wetmatigheid gaat nu stoppen. ,,Zij gaan niet Netflix en Amazon kopen, maar eerder andersom en dat is het verschil met de geschiedenis.''

De grote zes filmstudio's zijn: NBCUniversal (DreamWorks), Viacom (Nicelodeon), WarnerMedia (HBO, Cartoon Network), Walt Disney (Marvel, Pixar, Vice), Sony Pictures (TriStar) en Fox (20Th Century Fox) waarbij het er in maart waarschijnlijk worden vijf worden als Disney delen van Fox gaat kopen.


Lovend over Facebook

Opvallend is verder dat Diller, die vrijuit lijkt te praten in deze podcast, lovend is over Mark Zuckerberg. Ja, hij vindt dat het tijd is om de dominantie van Facebook en Google te reguleren, maar hij heeft het vertrouwen in de goede wil van Zuckerberg die in zijn ogen op goud zit, maar moet zorgen dat hij aan zijn publiek gaat denken in plaats van aan geld verdienen aan zijn publiek.

Het is aardig om de visie van Diller te vergelijken met die van John de Mol. Waar De Mol de strijd lijkt te willen aangaan met Facebook en on demand videokanalen omarmt iemand als Diller juist de wetten van de nieuwe media. Hij accepteert de hegemonie van Zuckerberg en Netflix en werkt eromheen via de exploitatie van dating- en reissites.

De Mol gaat via grote sterren proberen wat marktaandeel te veroveren in een veranderende mediawereld, maar de kans dat Wendy van Dijk op zaterdagavond een nieuwe topshow uit de grond stampt is echt kleiner dan dat Giel de Winter nog zes succesformats bedenkt voor YouTube. De Mol wordt altijd een beetje boos dat de Nederlandse overheid 'ons' niet heeft beschermd tegen de hegemonie van Zuckerberg, maar waarom de strijd aangaan met de mensen die al gewonnen hebben? Waarom geen geweldige Nederlandse tak van Netflix beginnen met lokale content? YouTubers echt helpen met het professionaliseren van hun content en een global online versie van The Voice lanceren?
 

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft