Hoe de komst van Disney+ de tv-markt kan veranderen

loki_marvel_disney
0
0
4064

Disney+, de nieuwe video on demand dienst van Disney die eind 2019 allereerst in de Verenigde Staten wordt geïntroduceerd, is straks waarschijnlijk de grootste concurrent van Netflix. Disney kan straks ook hier voor de volgende grote disruptie in de tv-markt zorgen.


Insiders hadden de VOD (Video On Demand)-dienst van Disney al Disneyflix genoemd, omdat ze verwachten dat de service samen met Netflix straks de dienst gaat uitmaken in de steeds meer non-lineaire tv-markt. De officiële naam wordt dus Disney+, zoals recent aangekondigd.


Weg van Netflix

Wat gaat er gebeuren? Disney trekt volgend jaar zijn content van Netflix om het zelf te gaan doen. We gaan klassiekers zien, original series en natuurlijk veel Marvel en Star Wars. Marvels 'Loki' (Tom Hiddleston) krijgt een eigen prequel serie en ook rond Star Wars wordt nieuwe originele Disney+ content gecreëerd. Alle Pixar-successen zijn er te zien en er komt een serie gebaseerd op Monsters Inc.. Daar komt ook de content bij van het afgelopen jaar voor meer dan 70 miljard dollar gekochte (21th Century) Fox (dat bijvoorbeeld weer eigenaar is van National Geographic).


Amazon Prime

De concurrentie zit ook niet stil natuurlijk. Amazon Prime ontwikkelt zich verder en de e-commercegigant heeft ook nog het steeds populairder wordende live streaming platform Twitch. Google heeft YouTube en Apple is achter de schermen nog druk bezig met VOD waarvan analisten eveneens bijzonder veel verwachten. Facebook doet ook mee met Watch. Dan is er nog de kabelreus AT&T die een eigen VOD-platform wil beginnen - onder meer met HBO-titels als Game of Thrones - na de miljardendeal met Time Warner.

En natuurlijk blijft Netflix ook bewegen. Dat heeft een deal met Viacom en dochteronderneming Paramount Pictures, een partij met vele blockbusters in het portfolio. Maar rond Disney hangt eigenlijk de grootste belofte, gezien de stappen die het nu maakt en de route die het heeft uitgestippeld. Eind volgend jaar gaat het echt los in de States, maar daarna is Europa aan de beurt. Disney is zelfs van plan om niet alleen Disney+, maar ook de al bestaande streamingdienst Hulu - waar het via 21st Century Fox nu een meerderheidsbelang in heeft - naar Europa te brengen.


Nederland
Voor de Nederlandse markt geldt dat VOD hier elk jaar populairder wordt. Na de Scandinavische markt staat Nederland in Europa volgens cijfers van Emarketer op een vierde plaats als het gaat om het gebruik van Netflix. De Amerikaanse dienst is de aanjager van de groei van VOD hier met Videoland als nummer 2 op respectabele achterstand. Er zijn minder huishoudens met een tv-abonnement, becijfert Telecompaper. Disney gaat zich daar over niet al te lange tijd bijvoegen. Gezien de immense populariteit van de Marvel-, Star Wars- en Pixar- titels kun je je indenken dat Disney hier straks de grootste concurrent wordt van Netflix. Er is overigens nu al een Disney+-site met nl-extensie.

Groei van VOD
De groei van VOD (en bingewatchen) gaat de komende jaren door, waar het lineair kijken afneemt. Wie gaat er op zaterdagavond nog zitten voor CSI Miami op RTL8, onderbroken door drie reclameblokken? Laat staan dat je die blockbuster film op SBS6 bekijkt op SBS6, onderbroken door reclame én - een gotspe - Hart van Nederland. Disney+ gaat dergelijke programmering (en zenders) nog meer overbodig maken. Straks kijk je bijvoorbeeld Home Alone (van 21st Century Fox) al voordat ie op Eerste Kerstdag op RTL4 is te zien.

De 'tv-kijker' gaat gewend raken aan het betalen voor streamingdiensten met must see content. Dus met Netflix, Disney+ en live sport. Amazon kocht onlangs de streamingrechten van de Engels Premier League voor 134 miljoen euro. Dat alles zet het traditionele tv-model nog meer onder druk.
Kenner Ruud Hendriks denkt zelfs dat Netflix en Disney+ samen voor een grotere tweedeling in de maatschappij gaan zorgen. Omdat productiekosten omhoog gaan, zullen de abonnementsprijzen ook stijgen. Zij die daar geen geld voor hebben, zijn aangewezen op lineaire tv. Interessant hoe adverteerders daar mee om zullen gaan als het gaat om doelgroepenbereik.

Gezamenlijk platform
De Raad voor Cultuur pleitte onlangs voor één gezamenlijk VOD-platform van alle Nederlandse contentaanbieders 'om weerstand te kunnen bieden aan de hevige concurrentie van internationale spelers'. Tussen de regels door kun je lezen dat ze willen dat er meer partijen (ook producenten en andere contentplatforms) aansluiten bij NLZiet (Film1?, Pathé Thuis?). Een noodzakelijk stap voor de Nederlandse media-industrie.

Vanaf 2020 - verwachten we - zou Disney+ hier zomaar voor de volgende grote disruptie in de tv-markt kunnen gaan zorgen.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft