Het verschil tussen gewone content & content experience in ‘Beeld & Geluid’

Het verschil tussen gewone content & content experience in ‘Beeld & Geluid’
532
IEDEREEN HEEFT RECHT OP GOEDE CONTENT DEEL 2

Jullie willen meer verhalen over contentmarketing? Dan krijgen jullie….Natuurlijk zullen we contentgoeroes blijven spreken en cases behandelen, maar vanaf nu zullen we ook regelmatig iets vertellen over onze visie op content. Met in deel 2: De content experience van het Instituut voor Beeld & Geluid.

 

Als je wilt ontdekken wat het verschil is tussen de oude wereld van advertorials, sponsored magazines en branded content én de nieuwe van ‘content experience’ dan moet je een keertje langs bij Beeld & Geluid in Hilversum met twee jongens van 7 en 10 jaar. Je loopt gewoon achter die gasten aan en checkt wat ze leuk vinden.

 

Omroeppromotie totaal genegeerd
Totaal genegeerd worden een stuk of zes beeldschermen ergens in een hoek op een trap waar de verschillende omroepen iets vertellen over hun eigen historie. Voor dit verhaaltje ben ik daar natuurlijk even gaan kijken en je moet wel een enorme medialiefhebber zijn om die filmpjes helemaal uit te kijken (voor mij geen probleem). De altijd leuke - tikkie opstandige - Jan Slagter vertelt bijvoorbeeld in een soort minidocumentaire over de historie van Omroep Max en datzelfde geldt voor de andere omroepen. Het lijkt op een tegenprestatie. Zo van: natuurlijk betalen we als Max mee aan het museum, maar dan willen we wel ons verhaal ergens kwijt.


Content Experience
Laat daar trouwens geen misverstanden over bestaan. Beeld & Geluid is echt een geweldig museum waar bijna alles klopt, er zijn meerdere dingen te doen die je met gemak een ‘content experience’ mag noemen. Kinderen varen daarbij gelukkig volledig op hun intuïtie dus die detecteren het verschil tussen ‘sponsored dingetjes’ en ‘geweldige belevenissen’ moeiteloos. Mijn kinderen zijn bijvoorbeeld een groot fan van de ‘achtervolgingsauto’. Dat is een auto waar je met twee mensen in gaat zitten en na afloop krijg je per e-mail een filmpje binnen waarbij het lijkt alsof je in een achtervolging van Flikken zit.

 

Showdeuren
Mijn jongste zoon, die een beetje van theater houdt, gaat altijd helemaal los op de showdeuren waar je - denk Ron Brandsteder - achter moet staan. Op een gegeven moment zegt zo’n typische showbizzstem ‘dames en heren, het absolute nieuwe talent van Hilversum’…En daarna gaat de showdeur open en maak je je entree op de studiovloer. Achteraf krijg je daarvan weer een geweldig filmpje binnen. Oh ja, zijn absolute lievelingsitem (hij is een keer of zes geweest inmiddels) is ‘Big Brother’. Hier moet je op een van de vier stoelen plaatsnemen en dan kunnen mensen je wegstemmen als het dansje of het liedje dat je zingt niet helemaal bevalt.

  

The Content Experience Show
De Amerikaanse contentexpert Jay Baer weet het zelf niet, maar zijn principes over contentmarketing kun je terugzien op het Mediapark van Hilversum. Baer transformeerde zijn tikkie saaie Convince & Convertpodast om tot The Content Experience Show. In het eerste deel legde hij uit wat precies de voorwaarden zijn waaraan zo’n ‘content experience’ moet voldoen. ,,Wat heeft het voor zin om content te maken als het geen ‘experience’ is? Doe je het dan alleen voor Google? Het gaat niet om content, maar om de business die eruit content komt. En dat lukt alleen door content te maken waar consumententen op zitten te wachten.’’
Goede les van Baer: gewone content verkoopt voor geen meter, maar héle goede content wel. Hij maakt het ook een slag dieper. ,,Het gaat erom dat jij de favoriete blog, Instagram Story, videoserie van mensen maakt.’’ Hij definieert de ‘content experience’ als volgt: ‘alles wat er gebeurt tijdens en na het consumeren van de content’. Het gaat erom hoe we ons consumenten laten voelen, dat definieert de contentervaring in mijn ogen.’’


Het verschil tussen matige en geweldige content
Terug naar Beeld & Geluid. Waarom zijn de ‘omroepfilmpjes’ voorbeelden van matige content en is die Flikken-achtervolging zo geweldig? Inderdaad, daar heb je die goede oude ‘Pine & Gilmore’ weer, het gaat allemaal om de….(jargonalarm) belevenis.


1. De maker als uitgangspunt
Omdat in het eerste geval de maker als uitgangspunt is genomen en bij het tweede de gebruiker. De makers dachten daar duidelijk: we hebben een succesvolle serie als basis, maar hoe kunnen we dat mensen laten beleven in plaats van laten zien?

2. Maak de ‘experience’ breder
Daarbij verlengen de bedenkers de ervaring doordat er een filmpje wordt gemaakt van de achtervolging die netjes in je mailbak valt. Niet alleen de achtervolging zélf is leuk, maar er volgt ook nog een soort ‘napret’.

3. Iets leren
Het derde element is dat je iets kan leren waarmee de ‘experience’ een soort verdieping krijgt. Je leert hoe zo’n achtervolging op tv wordt aangepakt.

4. Het oog wil ook watHet vierde element die het tot geweldige content maakt is dat het er allemaal spectaculair uitziet. Je hoeft niet iets te bekijken, maar je stapt even in zo’n dwarsdoorsnede van een auto en voelt je toch een beetje een filmheld.Prima wetten voor het maken van geweldige content: neem de klant als uitgangspunt, zorg voor verdieping van de experience door het moment via media te verlengen, zorg ervoor dat je wat kan leren van de ervaring en laat het er spectaculair uitzien.