Frank’s Weekly: Lubach, normaal doen en Jumbo’s Loeki

Frank’s Weekly: Lubach, normaal doen en Jumbo’s Loeki
192

In Frank’s Weekly vatten we het belangrijkste nieuws van de afgelopen marketing- en mediaweek samen in zeven features. Waar gaan maandag de gesprekken over bij de koffieautomaat, welke quotes inspireren en waarom maakte een tv-commercial indruk?

 
1: Het nieuws: John de Mol biedt op De Telegraaf
Het leek er vorige week al op toen John de Mol zijn belang in Telegraaf Media Groep (TMG) vergrootte: die gaat zich vast bemoeien met de biedingsstrijd. En inderdaad, maandag werd bekend dat De Mol graag heel TMG inlijft met zijn holding Talpa. Of is het gewoon prijsopdrijving? Lees er hier meer over.

 
2: Het filmpje: Lubach stelt Nederland voor aan Trump
Een inkoppertje natuurlijk: Arjen Lubach maakte voor zijn Zondag met Lubach een hilarische video waarin hij Nederland voorstelt aan Trump. Het ging en gaat deze week miljoenen keren de wereld over. Al meer dan 50 miljoen views in de States zelf én instant fame voor Lee Towers en Ponypark Slagharen (“You can grab them by the pony”), dat ineens overspoeld wordt door bezoekers. Het filmpje leidde ook tot een petitie in de Verenigde Staten of Nederland inderdaad op de tweede plaats moet komen na Amerika. 
3: De persoon: de woordvoerder van Trump
Na de inauguratie van de 45e president van de Verenigde Staten, kunnen we nu elke dag nieuws over hem en zijn ‘administration’ verwachten. En er zelf maar een filter op zetten, of zo. Misschien te veel eer, maar de persoon van de week is toch wel
Sean Spicer, de woordvoerder van Trump. In één klap werd hij wereldberoemd. Ondanks foto's die lieten zien dat de inauguratie van Trump veel minder mensen op de been kreeg dan die van Obama, zei Spicer dat het de grootste opkomst ooit was, in tegenstelling tot wat de ‘liberal media’ meldde. Period. Op Twitter werd de hashtag #SpicerFacts trending. Bijvoorbeeld: ,,The Earth is flat. Period." #spicerfacts
4: De quote: “Doe normaal of ga weg”
De helft van het hoofd van het Nederlandse opperhoofd was te zien in een paginagrote advertentie in Telegraaf en AD (print inderdaad). Mark Rutte roept daarin op tot meer fatsoen: ,,normaal doen is de norm die we moeten uitdragen.” En anders ga je maar weg. Het kwam Rutte op massale kritiek te staan op sociale media, in de Tweede Kamer en op de buis. Politieke verslaggevers zien het als een verkiezingsstunt om eventuele PVV-stemmers een alternatief te bieden. Opvallend was de brief die rapper, schrijver en oud-leraar Massih Hutak schreef naar aanleiding van de boodschap van Rutte. Hij roept jongeren op te gaan stemmen. ,,Rutte valt het Nederland waar ik van houd aan, waar ik als vluchteling naartoe ben gekomen. Zure oude mensen vergeten nooit te stemmen (kijk naar Trump). Jonge invloedrijke mensen vergeten dat wel.”

 
5: De Commercial: Jumbo wint de Gouden Loeki
Het is geen inspirerend lijstje, de tien commercials die het Nederlandse publiek had genomineerd voor de Gouden Loeki 2016. Het is de award van de Ster, de reclameverkoper van de publieke omroep. Een prijs dus voor de leukste, opvallendste of eigenlijk gewoon beste reclame van het jaar. Dat Jumbo er met de gezellige familie met Michiel de Ruyter als vader met maar liefst vier verschillende filmpjes is genomineerd, geeft de armoede goed aan. Uiteindelijk werd de kerstcommercial van de supermarktketen gisteravond bekroond met de Gouden Loeki 2016. Dat is overigens heel knap gedaan van het reclamebureau Alfred International. Maar ‘vroeger’ was Nederland bekend om zijn reclamefilmpjes die internationaal scoorden en dat is al lang niet meer zo. Hopelijk leggen creatieven en merken dit jaar de lat weer eens hoger. 
6: Inspirerend: de YouTube-school
Bas van Teylingen is een YouTube-school begonnen. Er staat interview met hem in Adformatie hierover. Voor 300 euro krijgen jongeren een aantal uur per week les over het grote online videoplatform. Van Teylingen wil de kinderen vooral leren over creativiteit – hoe draai ik een leuk filmpje in elkaar? – maar ook over de gevaren. ,,Sommige kinderen denken dat heftige, schokkende en negatieve video's het beste scoren. Op de Tube School leren we ze dat alles wat ze online plaatsen gevolgen heeft.”

 
7: Het cijfer: 1,7 miljard
Google meldt in zijn ‘Bad Ads Report’ dat het 1,7 miljard “slechte advertenties” heeft verwijderd vorig jaar. Dat is dubbel zo veel als het jaar ervoor. Het gaat hierbij dan om uitingen over bijvoorbeeld illegale producten en diensten. Zo werden bijvoorbeeld 68 miljoen advertenties verwijderd voor niet-goedgekeurde medicijnen en 17 miljoen over online gokken. Google heeft de richtlijnen nog eens aangescherpt en stuit dus op nog meer troep. De techgigant gaat ook complete websites aanpakken die misleiden met valse content, zoals nepnieuws.