Facebook en WhatsApp belangrijke nieuwsbron

Facebook en WhatsApp belangrijke nieuwsbron
0
0
7472

Social media worden allang niet meer alleen gebruikt om in contact te blijven met ‘vrienden’. Uit onderzoek blijkt dat het een steeds belangrijkere nieuwsbron is. Soms zelfs belangrijker dan tv.

 
Uit onderzoek van Reuters Institute for the Study of Journalism onder 26 landen, blijkt dat 51 procent van de mensen social media als wekelijkse nieuwsbron gebruikt.

In Nederland gebruikt 36 procent van de mensen Facebook als online nieuwsbron. Bij jongeren onder de 35 jaar is dat zelfs 45 procent. De persoonlijke nieuwsfeed van Facebook voldoet blijkbaar aan de rol als belangrijkste nieuwsvoorziener.

WhatsApp (14 procent), YouTube (11 procent), Twitter (8 procent) en LinkedIn (5 procent) volgen na Facebook als belangrijke nieuwsbron. Vooral vrouwen en jongeren beschouwen social media als belangrijkste nieuwsbron. Voor 18 - 24-jarigen is social media met 28 procent zelfs een belangrijkere nieuwsbron dan tv (24 procent).

 
Online video blijft achter
Online nieuwsvideo wordt nog niet zoveel gebruikt als verwacht. In de US zijn de percentages het hoogst: 33 procent. In Europa wordt een gemiddeld gebruik van 22 procent gehaald. En Nederland scoort met 17 procent nog opmerkelijk laag op dit gebied.

Directe online nieuwsbronnen vormen met 81 procent de primaire nieuwsvoorziening voor Nederlanders. De top 3 bestaat uit Nu.nl (44 procent), NOS online (32 procent) en De Telegraaf online (26 procent). 12 procent is zelfs bereid om voor online nieuws te betalen. Denk aan initiatieven als Blendle en De Correspondent.

Ook opvallend: smartphones zijn met 50 procent nog net niet het belangrijkste device in Nederland. Computers staan met 58 procent nog bovenaan. Tablets volgen met 30 procent op een derde plaats. Qua bron is de tv met 76 procent voor Nederlanders nog steeds het belangrijkste nieuwskanaal, gevolgd door radio (57 procent) en print (43 procent). Maar als je online nieuwskanalen en social media bij elkaar optelt, overtreffen die met 81 procent zelfs de tv als wekelijkse nieuwsbron.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft